Yair Lapid, ex-premier al Israelului: „Acum nu mai avem voie să eliminăm teroriștii? Teroriştii nu au imunitate, nu au dreptul să se răzbune!”

Yair Lapid, ex-premier al Israelului: „Acum nu mai avem voie să eliminăm teroriștii? Teroriştii nu au imunitate, nu au dreptul să se răzbune!”
Yair Lapid, ex-premier al Israelului
Publicat: 19/08/2024, 15:22
Actualizat: 19/08/2024, 15:24

Yair Lapid a fost premier al Israelului între 1 iulie 2022 și 29 decembrie 2022, iar în prezent este liderul opoziției în Knesset, parlamentul israelian. În contextul conflictului latent dintre Israeș și Hezbollah, dar și al conflictului din Fâșia Gaza, Yair Lapid atrage atenția că, dacă Iranul își va pune în practică amenințarea că va ataca Israelul, Occidentul va purta pe umeri o responsabilitate uriașă, iar un astfel de act de război trebuie urmat de o ripostă pe măsură.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au reușit să dea două lovituri grele grupărilor Hamas și Hezbollah, prin eliminarea lui Ismail Haniyeh în Teheran și a lui Faud Shukr – alias Hajj Muhassin, mâna dreaptă a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah – în Beirut.

Doisprezece copii nevinovați au fost uciși de Hezbollah pe un teren de fotbal din nordul Israelului, amintește fostul premier israelian într-un editorial publicat în The Times of Israel.

A doua zi am fost la fața locului. Biciclete pătate de sânge erau încă culcate la pământ. Am îmbrățișat și am vorbit cu oameni distruși de durere. Câteva zile mai târziu, Israelul a eliminat un terorist de rang înalt din Hezbollah într-o lovitură chirurgicală în Liban, ca măsură de retaliere. Cu toate acestea, e de așteptat ca Israelul să fie atacat masiv de Hezbollah, ca și cum atacul ar fi inevitabil și chiar justificat.

Câteva zile mai târziu, un terorist de rang înalt al Hamas a fost ucis la Teheran. Rapoartele au indicat că operațiunea a provocat o «rușine iranienilor». Din nou, Israelul trebuie să aștepte să se confrunte cu salve de rachete și drone ca răspuns.

Prea mulți se comportă ca și cum aceasta ar fi o ecuație rezonabilă. Președintele iranian a declarat că ei au «dreptul de a răspunde», în timp ce liderul Hezbollah a spus că Israelul a depășit un fel de «linie roșie» și că un răspuns va fi inevitabil. Acest sentiment este reflectat de o mulțime de articole din întreaga lume despre cum și când vor avea loc atacurile, care afirmă că «Iranul trebuie să răspundă» și că „un răspuns iranian este inevitabil”, notează Yair Lapid.

„Democrațiile liberale reprezintă dreptatea, moralitatea și libertatea, în timp ce teroriștii sunt ucigași care vor să ne deposedeze nu numai de modul nostru de viață”

„Dar de ce ar trebui să vină un astfel de răspuns „inevitabil”?, se întreabă Yair Lapid în editorialul său.

Nu numai că această logică este profund defectă, dar ea creează și un precedent periculos pentru restul lumii.

  • Când Statele Unite l-au eliminat pe Osama bin Laden, nimeni nu a crezut că acest lucru justifică un atac al-Qaeda asupra Washingtonului sau New York-ului.
  • Când al-Baghdadi (n.red. – lider al ISIS) a fost ucis în Siria, nimeni nu se aștepta ca SUA să accepte cu calm răzbunarea inevitabilă a ISIS. Teroriştii prosperă pentru că nu respectă regulile, dar astăzi lumea se comportă ca şi cum ce fac ei e rezonabil.

Discursul că «fiecare are propria narațiune» a fost transplantat în războiul împotriva terorii. Chiar și împotriva celor mai odioși criminali din lume. Nu mai există bine și rău. Cei care elimină terorişti trebuie să se aștepte că le-ar putea răni teroriștilor sentimentele şi că nu avem de ales decât să acceptăm răzbunarea acestora.

Avem de ales. Există bine și rău în lume. Democrațiile liberale reprezintă dreptatea, moralitatea și libertatea, în timp ce teroriștii sunt ucigași care vor să ne deposedeze nu numai de modul nostru de viață, ci și să ne măcelărească copiii.

Un standard moral ridicat nu include acceptarea narațiunii lor pline de ură. Teroriştii nu au imunitate. Nu au dreptul să se răzbune. Ei nu funcționează în limitele legislației”, avertizează Yair Lapid, fostul premier al Israelului.

„Comunitatea internațională trebuie să spună iranienilor că, dacă nu vor ca teroriști să fie uciși în Teheran, nu ar trebui să-i primească în casele lor”

Teroriștii trăiesc și funcționează în afara regulilor și „suntem îndreptățiți să-i eliminăm”, conchide Yair Lapid.

Hezbollah și Hamas vizează civili nevinovați, se ascund în spatele unor civili nevinovați și împușcă fără discernământ civilii noștri nevinovați. Iranul, în ciuda încercărilor sale de a se prezenta ca un stat normal, a fost și rămâne cel mai mare finanțator din lume al terorismului.

Comunitatea internațională trebuie să spună iranienilor că, dacă nu vor ca teroriști să fie uciși în Teheran, nu ar trebui să-i primească în casele lor.

Prin ce cod moral ar trebui să accepte Israelul bombardamente cu rachete din partea organizațiilor teroriste și a statelor care sprijină terorismul? O asemenea narațiune este scandaloasă. Echivalează o acțiune defensivă legitimă a unui stat care respectă legislația internațională cu acțiunile flagrant ilegale ale unei organizații teroriste? Acest tip de narațiune nesustenabilă și lipsită de etică este apanajul grupărilor marginale care raționalizează teroarea și ea nu poate fi acceptată în discursul mainstream.

Și, desigur, ceea ce se întâmplă în Israel nu rămâne niciodată în Israel.

  • Dacă toleranța față de represaliile teroriste devine noua normă internațională, mai devreme sau mai târziu ea va afecta pe toată lumea.
  • Dacă această narațiune va avea câștig de cauză, ea va afecta orice țară care încearcă să lupte împotriva terorismului.

Este timpul să punem capăt și să luăm o atitudine morală cât se poate de clară: Iranul, Hezbollah și Hamas nu pot ataca Israelul (sau New York-ul, sau metroul londonez sau cluburile de muzică din Paris) și nu poate exista nicio justificare pentru asta.

Dacă aleg să atace, Occidentul ar trebui să stea în spatele modului în care Israelul răspunde, pentru că așa e moral și pentru că un asemenea precedent în Orientul Mijlociu nu rămâne niciodată în Orientul Mijlociu”, încheie fostul premier al Israelului.


Citește și:

Shin Bet a publicat imagini de la operațiunea de recuperare a cadavrelor ostaticilor din Gaza: „Este greu de descris în cuvinte”

Putin, despre situația din ORIENTUL MIJLOCIU, în timpul întâlnirii-fulger cu Bashar al-Assad, președintele Siriei: „Tinde să se înrăutățească”

Un „Plan Marshall” pentru Gaza: „Israelul trebuie să ofere o alternativă, nu doar să învingă HAMAS”

Noi informații-șoc despre atacurile HAMAS din 7 octombrie 2023: „Armata israeliană a fost ORBITĂ de succesul din 2021 împotriva grupării islamiste”

Noul președinte al Iranului poate îndepărta Teheranul de Moscova? „Nu are spațiu de manevră, alegătorii vor schimbarea, ELITA conducătoare se opune”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție. Drept pedeapsă, au...
Au luat-o pe urma lui Cătălin Bordea! Despărțire surpriză în showbiz, după 6 ani de...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
VIDEO Reacție furioasă a lui Elon Musk după ce Ramzan Kadîrov a susținut că a...
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
Toată ţara se află sub avertismente de cod roşu, portocaliu şi galben de caniculă până...
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
La câți KM se schimbă anvelopele de vară?
Donald Trump, numit „laş”. S-a întâmplat în Pennsylvania
NASA a RECUNOSCUT! Nicio imagine cu CALEA LACTEE nu este REALĂ!
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia a venit astăzi, 19 august: Nu stăm de vorbă
A murit o legendă a gastronomiei. A schimbat felul în care se mănâncă
Anca Țurcașiu, primele imagini alături de noul iubit. Cum arată cel care a cucerit-o pe...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe...
Festivalul RADAR 2024 revine la București: Artiști renumiți din întreaga lume vin să își prezintă...
BANCUL ZILEI. La interviu: - Bună ziua! Sunt Bulă din Vaslui și sunt vânător de...
Canabisul poate ajuta dependenții de opioide, arată un studiu