Alexandru Rafila propune PROTOCOL național pentru ingrijirea pacienților în fază TERMINALĂ: „Cred că aici avem o vulnerabilitate”

Publicat: 20/08/2024, 14:15

Într-o ediție transmisă live de Gândul, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat cateva subiecte pe care le-a discutat cu premierul Marcel Ciolacu privind îmbunătățirea sistemului de sănătate, cu un accent special pe reformele necesare în secțiile de terapie intensivă și în gestionarea cazurilor grave. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Rafila a prezentat o serie de măsuri și propuneri menite să răspundă provocărilor actuale și să adreseze nevoile pacienților într-un mod mai eficient.

Alexandru Rafila: „Trebuie să știm ce s-a întâmplat din punct de vedere medical”

Una dintre propunerile cu impact semnificativ discutate de ministrul Rafila a fost solicitarea adresată Societății Europene de Terapie Intensivă și Societății Mondiale de Terapie Intensivă pentru realizarea unui audit profesional independent la Spitalul Pantelimon.

„Trebuie să știm să înțelegem ce s-a întâmplat din punct de vedere medical și, mai mult, să vină cu expertiza lor pe care o au din țările din care provin și să aducem într-o dezbatere publică largă”, spune Rafila.

Alexandru Rafila: „Terapia durerii este extrem de importantă”

Ministrul Sănătății a subliniat nevoia de a îmbunătăți comunicarea între spitale și familiile pacienților. El a recunoscut că, în prezent, există diferențe în modul în care spitalele gestionează comunicarea.

„Terapia durerii este extrem de importantă, mai ales la pacienții cu boli grave, iar trecerea să fie demnă. Informarea și discuția cu familiile. Cred că aici avem o vulnerabilitate și una dintre măsurile pe care le-am propus premierului se referă și la modul de comunicare care nu trebuie să fie neapărat al spitalului în raport cu familiile. Sunt spitale care fac lucrul ăsta bine, altele mai puțin bine”, continuă ministrul.

Alexandru Rafila: „Avem 3300 de paturi de paliație”

În plus, Rafila a propus dezvoltarea unor structuri de paliație în spitalele care tratează pacienți cu afecțiuni grave. Aceste structuri ar trebui să fie conectate direct cu secțiile de terapie intensivă și să beneficieze de medici specializați în paliație, asigurând o îngrijire completă și respectuoasă a pacienților.

„Să dezvoltăm structuri de paliație în toate aceste spitale în care tratează pacienți gravi. Avem acum 3300 de paturi de paliație, dar aceste paturi de paliație și modul de finanțare a activității medicale din aceste paturi de paliație, ele trebuie să fie cumva conexate cu secția de terapie intensivă, să existe acolo medici care au competență în paliație și să lucreze îndeaproape cu medicii de terapie intensivă”, explică ministrul Rafila.

Alexandru Rafila: „Am găsit la Ministerul Sănătății un proiect blocat”

Un alt aspect important abordat de ministrul Rafila a fost legat de informatizarea secțiilor de terapie intensivă care vizează înlocuirea documentelor pe hârtie cu soluții digitale, facilitând monitorizarea parametrilor pacienților și a tratamentelor administrate într-un mod mai eficient.

„Am găsit la Ministerul Sănătății un proiect blocat în urmă cu 2 ani si jumatate, un proiect de informatizare a secțiilor ATI. Ce înseamnă acest proiect? Înseamnă că practic dispare hârtia din procedurile medicale pe care scrii și tot ceea ce faci pacientului, monitorizarea parametrilor pacientului, parametrilor legați de tratament, se va găsi într-o formă digital”, conchide Rafila.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800". Noua lege...
Emisiunea care DISPARE de la Antene! Vedetele au fost anunțate deja... Care e motivul și...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Criminalul în serie, care a ucis și dezmembrat peste 40 de femei, a evadat! „Avem...
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
"Am primit decizia asta şi e minus 500 de lei". Oamenii au făcut cozi la...
„Vor să mă omoare!” Doi polițiști din Câmpia Turzii, eroi pentru o femeie răpită în...
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500...
A murit cel mai iubit actor al Generației de Aur! Adio, maestre
Cum acorzi prioritate pe trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi pe sens?
Un preşedinte de stat a ieşit la televizor şi a spus că Ucraina se va...
Cum arăta și când a trăit LUCA, STRĂMOȘUL tuturor FIINȚELOR de pe Pământ?
Doliu național în Biserica din România. S-a stins cel mai iubit părinte: A fost chemat...
Piața modei în România își revine. Cât cheltuie românii pe îmbrăcăminte și încălțăminte
O mireasă și-a părăsit soțul, la doar 12 ore după nuntă. Ce i-au făcut socrii,...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Cu ce i-a așteptat soacra Gabrielei Cristea fiul și nora, la întoarcerea din vacanță? Tavi...
Sabrina Voinea face terapie după înfrângerea de la Jocurile Olimpice: "Am fost aproape să chem...
BANCUL ZILEI. Bulișor: - Tată, spune-mi, de ce bărbaţii de la noi nu pot avea...
Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună