Kelemen Hunor, președintele UDMR, nu este surprins de intenția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a candida la președința României.
Liderul maghiar este convins că social-democratul va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Eu sunt convins că această intenţie va fi confirmată la Congresul PSD. Nu e o surpriză, cel puţin pentru mine, fiindcă era logic ca preşedintele PSD să fie şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Din punct de vedere politic, aproape e singura posibilitate ca în această competiţie să intre preşedintele partidului, prim-ministrul, şi de aceea nu cred că cineva a fost foarte surprins de această intenţie”.
Kelemen Hunor o vede pe Elena Lasconi, candidatul USR, drept principalul adversar din turul 2 pentru candidatul social-democrat.
„Ciolacu intră în turul doi categoric şi doamna Lasconi este persoana care va putea să fie o surpriză în 2024 într-un tur doi. Cel puţin aşa văd eu”.
În privința candidaturii secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană, liderul maghiarilor din România spune că îl vede ca pe un fel de „Godot”.
„Toată lumea aşteaptă anunţul domnului Geoană, e un fel de Godot domnul Geoană, toată lumea aşteaptă să vină şi să facă un anunţ. Încă n-a venit, să vedem dacă va veni. Nu ştiu, nu-mi dau seama fiindcă el nu are un partid şi el a mai fost candidat la prezidenţiale”.
Kelemen Hunor a precizat că pe 6 septembrie va fi nominalizat și candidatul UDMR la alegerile prezidențiale.
„Pe 6 septembrie vom anunţa candidatul la Preşedinţie. În cazul nostru, pe de o parte, e logic să fie preşedintele candidat la prezidenţiale, dar am avut şi alte soluţii pe parcursul anilor – când domnul Frunda nu era preşedintele UDMR, iar pe de altă parte, când am candidat eu prima dată şi nu eram preşedintele UDMR-ului”, a declarat liderul UDMR pentru Agerpres.
În 2004, alegerile prezidențiale l-au avut ca protagonist din partea PSD pe Adrian Năstase, care era atunci prim-ministru al României. În turul al doilea al alegerilor, Adrian Năstase s-a confruntat cu Traian Băsescu, primar al Bucureștiului la acea vreme și candidatul Alianței Dreptate și Adevăr (DA), formată din Partidul Democrat (PD) și Partidul Național Liberal (PNL).
În ciuda previziunilor care îl dădeau favorit pe Năstase, turul al doilea a fost marcat de o mobilizare masivă a electoratului de dreapta, iar Traian Băsescu a reușit să câștige alegerile. Zece ani mai târziu, în 2014, un scenariu similar s-a repetat, având în prim-plan tot un premier PSD care s-a confruntat cu un candidat de dreapta.
În 2014, Victor Ponta, prim-ministru și președinte al PSD, a intrat în turul II pentru președinția României cu Klaus Iohannis, primarul Sibiului și candidatul Alianței Creștin-Liberale (ACL), formată din PNL și PDL. Victor Ponta a a fost favorit, având un avans consistent în sondaje după primul tur. Totuși, o mobilizare extraordinară a diasporei și a electoratului urban a dus la o răsturnare de situație. Klaus Iohannis a câștigat alegerile.
Dacă istori ar fi să se repete și în 2024, turul II ar urma să fie între Marcel Ciolacu, prim-ministrul și candidatul PSD, și Elena Lasconi, candidatul USR și primarul orașului Câmpulung Muscel. Nicolae Ciucă a declarat anterior că ar fi dispus să facă o alianță și un guvern de coaliție de dreapta, alcătuit din PNL și USR.
Sursa Foto: Shutterstock