Studiu: Oamenii ÎMBĂTRÂNESC în mod accelerat în două momente-cheie ale vieții. Care sunt acestea

Studiu: Oamenii ÎMBĂTRÂNESC în mod accelerat în două momente-cheie ale vieții. Care sunt acestea
Publicat: 21/08/2024, 10:55

Oamenii de știință au descoperit că ființele umane îmbătrânesc la nivel molecular în mod accelerat în două momente-cheie ale vieții: mai întâi la vârsta de 44 de ani și apoi, din nou, la 60 de ani.

Într-un studiu publicat în revista Nature Aging, oamenii de știință de la Universitatea Stanford și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au urmărit 108 participanți de-a lungul mai multor ani pentru a observa schimbările în moleculele lor – ARN, proteine ​​și microbiom.

Oamenii de știință au descoperit că îmbătrânirea umană nu are loc într-un mod gradual, liniar, așa cum se credea până acum. Mai degrabă, majoritatea moleculelor pe care le-au studiat au prezentat schimbări accelerate, neliniare, la vârstele de 44 și 60 de ani, arată CNN.

Xiaotao Shen, profesor în medicina microbiomului la Universitatea Tehnologică Nanyang și principalul autor al studiului, a declarat pentru CNN că rezultatele arată că „nu îmbătrânim treptat”. Unele momente din viață sunt deosebit de importante pentru îmbătrânirea și sănătatea noastră, a adăugat el.

De exemplu, capacitatea de a metaboliza cofeina scade considerabil, mai întâi în jurul vârstei de 40 de ani și încă o dată în jurul vârstei de 60. Componentele implicate în metabolizarea alcoolului se diminuează, de asemenea, în special în jurul vârstei de 40 de ani, spune Michael Snyder, directorul Departamentului de Genetică de la Stanford și unul dintre autorii studiului.

Snyder a adăugat că „oamenii suferă adesea leziuni musculare și încep să observe acumularea de grăsime la 40 de ani (legată de metabolismul lipidelor) și cu siguranță sarcopenia (pierderea masei și forței musculare) apare la 60 de ani”.

Ambele grupe de vârstă au experimentat modificări ale proteinelor, ceea ce probabil ajută la explicarea modificărilor pielii, mușchilor și sistemului cardiovascular, a adăugat el.

La ce ajută un asemenea studiu?

Riscurile de îmbolnăvire cresc, de asemenea, mai rapid, în special după vârsta de 60 de ani. Studiul a constatat că persoanele de 60 de ani sau peste sunt mai susceptibile la tulburări cardiovasculare, afecțiuni ale rinichilor și diabet de tip 2.

Identificarea unor astfel de modele poate ajuta la diagnosticarea și prevenirea bolilor, potrivit autorilor, care spun că au identificat, de asemenea, „markeri clinici” care pot fi utilizați pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru persoanele în vârstă, dar și calitatea vieții acestora.

Studiul a implicat voluntari cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani care au fost monitorizați timp de aproape doi ani. Toți participanții locuiau în California, erau sănătoși și aveau origini etnice diverse. Au fost prelevate probe de sânge, scaun, probe nazale, de salivă, la fiecare trei până la șase luni.

Deoarece îmbătrânirea accelerată la femei ar fi putut fi atribuită menopauzei (care se instalează de obicei între 45 și 55 de ani), cercetătorii au efectuat analize pe seturi de date separate pentru bărbați și femei. Spre surprinderea lor, ei au descoperit că rezultatele sunt similare – sugerând că un punct de tranziție în jurul valorii de 55 de ani ar putea fi un fenomen comun pentru ambele sexe.

Un studiu anterior realizat de cercetători din Germania și Statele Unite a constatat că există un alt „val” de îmbătrânire în jurul vârstei de 75 de ani, dar cea mai recentă cercetare nu a putut confirma aceste constatări din cauza intervalului de vârstă limitat al cohortei din studiu, mai arată sursa citată.

Schimbări pentru o viață mai sănătoasă

Cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să facă schimbări în stilul lor de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool și exerciții fizice regulate, mai ales atunci când se apropie de aceste „borne”, la 40 și 60 de ani.

„Aveți mai multă grijă de dumneavoastră în anumite momente de-a lungul vieții”, recomandă Shen.

Snyder îi sfătuiește pe cei care se apropie de 60 de ani să-și monitorizeze aportul de carbohidrați și să bea multă apă pentru a ajuta la buna funcționare a rinichilor.

Sursa foto: Shutterstock

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”