Procesul de culegere a strugurilor a fost întotdeauna însoțit de cântece și voie bună. Este corect să spunem că, dintre toate activitățile agricole, culesul strugurilor este cea mai emoționantă. În plus, vinul a fost un element esențial în multe culturi din cele mai vechi timpuri.
Momentul potrivit pentru culesul strugurilor depinde de multe lucruri, cum ar fi condițiile meteorologice, amplasarea geografică, tipul de struguri și încărcătura culturilor. De asemenea, depinde de scopul de utilizare a strugurilor, cum ar fi pentru vin, dulceață sau stafide. Producătorii comerciali de struguri folosesc metode mai științifice, cum ar fi determinarea nivelurilor precise de pH și a conținutului de zahăr în timpul testării, pentru a determina când se recoltează strugurii.
Fermierii pot determina timpul potrivit de recoltare pentru producția proprie folosind următoarele criterii:
Pentru a obține cea mai mare cantitate de zahăr, strugurii trebuie recoltați în momentul potrivit de maturitate. În funcție de soi, strugurii pot fi de culoare verde, albastru, roșu sau alb. Unul dintre indicatorii maturității este culoarea. Cu toate acestea, acesta nu este cel mai bun indicator, deoarece o mulțime de soiuri de struguri își schimbă culoarea înainte de a deveni coapte. Cu toate acestea, învelișul albicios al strugurilor devine mai clar atunci când este complet copt, iar semințele se schimbă de la verde la maro.
Un alt indicator al maturității strugurilor este mărimea. Strugurii sunt de dimensiuni complete și mai puțin fermi atunci când sunt copți.
Gustând strugurii, puteți afla dacă sunt suficient de copți pentru a fi recoltați. Probați strugurii cu trei până la patru săptămâni înainte de recoltă și gustați-i pe măsură ce se maturizează. Încercați să luați probe simultan din diferite zone ale viei și din același ciorchin. Deoarece strugurii nu se coc uniform de pe vițe de vie, este important să-i păstrați gustul până când sunt uniform dulci.
În loc să depindă direct de lumina soarelui, cantitatea de lumină care ajunge la frunzișul strugurilor determină cât de mari și colorați sunt strugurii. Zaharurile sunt produse de frunzele strugurilor, care sunt apoi transferate în fructe.
Potrivit gardeningknowhow.com, o coacere inegală poate fi cauzată de secetă, un deficit de potasiu sau prea mulți ciorchini de viță de vie, printre altele. De multe ori, vremea mai caldă decât cea normală duce la coacere neuniformă a boabelor; unele boabe rămân acre, puternice și verzi, în timp ce altele se coc și se întunec. Strugurii sunt și foarte atractivi pentru păsări. Pentru a păstra recolta în siguranță, legați CD-urile, foile de argint sau alte obiecte strălucitoare care ar putea speria păsări.
Cu alte cuvinte, întregul proces tehnologic de vinificatie este la fel de important ca și culesul strugurilor.