Un fulger a trecut printr-un bărbat aflat pe creasta unui munte, la cota 2200. Omul a supraviețuit în mod miraculos și a coborât singur de pe munte, în timp ce vorbea la telefon cu oamenii de la Salvamont Argeș.
Un cuplu din Timișoara cobora de pe Vârful Lespezi, din Munții Făgăraș, în timp ce a fost surprins de un fulger care l-a marcat pe întreg corpul. Omul a supraviețuit în mod miraculos, deși descărcarea electrică l-a lăsat inconștient o vreme. Femeia care îl însoțea a sunat la Salvamont Argeș și, din cauză că ploua cu fulgere și tunete, elicopterul salvatorilor n-a putut decola.
Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a declarat, pentru Gândul, că evenimentul a avut loc în minivacanța de Sf. Mărie care, de altfel, a fost plină de peripeții, atât pentru turiști, cât și pentru salvamontiști. Bărbatul lovit de fulger a coborât singur de pe munte.
Din cauză că elicopterul nu putea să decoleze, a trebuit să așteptăm să treacă ploaia și să se mai liniștească vremea. În timpul ăsta, noi am vorbit tot timpul la telefon cu femeia care ne-a sunat și i-am spus să vorbească mereu cu el, ba chiar să-l provoace la discuții care l-ar face să-i abată atenția în altă direcție și să nu se relaxeze. Între timp, acesta și-a revenit și a coborât de pe munte. Ulterior, s-a îndreptat și vremea, iar turiștii s-au întâlnit cu echipele Salvamont pe drum”, a precizat Ion Sănduloiu.
Salvatorii montani au rămas șocați de norocul omului și au transmis câteva sfaturi pentru aceia care se gândesc să atace crestele munților pe vreme potrivnică:
Cam așa arată «desenul» făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit parțial. Un om care ar fi murit dacă trăsnetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiința pentru 20-30 de minute, din cauza electrocutării și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare.
Respectați prognozele meteo și, mai ales în Făgăraș, fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii și părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare! Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâți sub linia crestei/muchiei și așezați-vă pe vine (nu jos, în fund!!!) pentru a fi cât mai mici și pentru a fi relativ izolați de talpa bocancilor, dacă trăsnește foarte aproape. Nu fugiți, pentru că apare golul de potențial care atrage fulgerul! Nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui «ținte» pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!”
CITEȘTE ȘI:
O turistă germană a căzut în cap de pe o stâncă pe PLATOUL BUCEGI. Starea ei este critică