ATENȚIONARE de călătorie în Bulgaria. Activitatea feribotului de la Bechet, suspendată temporar. Care sunt recomandările pentru șoferi

ATENȚIONARE de călătorie în Bulgaria. Activitatea feribotului de la Bechet, suspendată temporar. Care sunt recomandările pentru șoferi
Publicat: 22/08/2024, 11:01
Actualizat: 22/08/2024, 11:02

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că activitatea de transport cu feribotul este suspendată temporar la traversarea Dunării prin punctul de trecere a frontierei Oryahovo-Bechet. 

Acest lucru se va întâmpla, începând de miercuri, din cauza nivelului scăzut al apei şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile preconizate de vânt puternic.

În acest context, este recomandată folosirea tuturor celorlalte puncte de frontieră deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară, după cum urmează:

  • Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Durankulak – Vama Veche, Silistra – Ostrov Călăraşi, Dobromir – Krushari şi Kainardzha – Lipniţa (aceste două puncte funcţionează cu orar 08,00-20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg), Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com) şi Ruse – Giurgiu.

Cetăţenilor români care tranzitează punctul de frontieră Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei, la taxa de pod, în contextul în care din data de 10 iulie autorităţile bulgare desfăşoară lucrări de reparaţie a podului de peste Dunăre.

Cum poate fi plătită taxa de pod

MAE reaminteşte că începând cu data de 5 iulie, taxa de pod poate fi plătită şi în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva.

De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulaţie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice aplicate pe teritoriul Bulgariei.

În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Achiziționarea din timp a vinietei electronice, un plus pentru șoferi

Ministerul român subliniază importanţa informării corecte, achiziţionării din timp a vinietei electronice şi recomandă achiziţionarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg – site oficial recomandat.

  • Luând în considerare şi dinamicitatea condiţiilor meteorologice înregistrată pe teritoriul bulgar (coduri de atenţionare pentru temperaturi extreme, producere de incendii de vegetaţie, de furtuni sau vijelii convective), este recomandat turiştilor români să se asigure că pe timpul călătoriei deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.
  • În plus, firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri le este recomandat să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.
  • Conducătorii auto sunt îndrumaţi să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de vară şi atenţionare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile sau semnalele organelor de control aflate la faţa locului.
  • În perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară

Acest lucru se poate face la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

CITIȚI ȘI:

MAE le reamintește cetățenilor români avertismentul de călătorie pentru Israel, în contextul evoluțiilor actuale de securitate

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Suma incredibilă cheltuită de Putin în doar 5 zile pentru a ataca Ucraina. Un spion...
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
Cel mai grav atentat terorist din istoria României. A fost pus în practică de trei...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Găștile criminale au aruncat vestul Europei în haos: cocaină, răpiri, tortură și asasinate la comandă...
Eric de la ”Insula iubirii”, în vacanță cu un transsexual! Scenariu șoc: a abandonat-o pe...
Povestea emoționantă a unui român, fost luptător MMA, care a învins moartea: „Am renăscut după...
ANM: Cum s-a format ciclonul devastator care a măturat litoralul. Când se opresc ploile
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă...
Suma de bani pe care o va primi Nadia Comăneci, după recalcularea pensiilor, de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
Santorini, victima propriului succes: Insula greacă luptă cu turismul în masă
MARELE inventator UITAT care și-a trăit ultimii ani într-un cămin de bătrâni
Ungaria e părăsită. Este o umilință supremă pentru unguri. Au refuzat să participe
Incredibil. Cea mai mare pensie din România.Își poate cumpăra o casă în două luni
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Mădălina, dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre relația cu...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un...
Oana Roman își exprimă dezamăgirea: "A stat la mine în casă un an jumătate și...
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Motivele cel puțin ciudate pentru care taiwanezii antici își scoteau dinții sănătoși