Moartea lui Mike Lynch, miliardarul britanic care și-a pierdut viața în naufragiul iahtului său de lux din Marea Mediterană, a început să fie tot mai comentată de adepții teoriei conspirației.
Asta după ce, cu doar câteva ore înainte, fostul său coleg, Stephen Chamberlain, a murit în urma unui accident rutier.
Cei doi fuseseră judecați pentru fraudă în Statele Unite, în legătură cu vânzarea companiei Autonomy către HP, dar au fost achitați.
Iar acum multe persoane spun că ar exista o legătură între morțile celor doi, ducând totul în sfera conspirațiilor. Unii dintre adepții acestor teorii spun că ambii oameni de afaceri ar fi avut legături cu serviciile secrete britanice și americane, notează politico.eu.
Lynch a co-fondat Darktrace, în parteneriat cu foști oficiali ai serviciilor secrete din Regatul Unit, în 2013, arată sursa citată.
Unul dintre co-fondatori a fost Stephen Huxter, o figură de rang înalt din divizia cibernetică a MI5. Acesta a devenit director general la Darktrace.
Fondul de capital de risc al lui Lynch, Invoke Capital, în valoare de 1 miliard de dolari – înființat în urma vânzării Autonomy – a sprijinit Universitatea Cambridge cu o investiție inițială de 12 milioane de lire sterline.
Din poziția de director general al Darktrace, Stephen Huxter l-a angajat în calitate de director executiv al pe Andrew France, care venea cu o experiență de 30 de ani în cadrul GCHQ, iar acesta s-a alăturat mai târziu consiliului de administrație al companiei. Lynch a stat în consiliu până în 2018, atunci când a demisionat după ce a fost acuzat de fraudă.
Fostul șef al MI5 – Jonathan Evans a stat de asemenea în consiliul de administrație al Darktrace pentru o perioadă, în timp ce Jim Penrose, un fost angajat al Agenției de Securitate Națională a SUA, a condus anterior operațiunile companiei americane.
Printre alți foști fani ai companiei s-ar număra și directorul de tehnologie Dave Palmer, care a lucrat anterior la MI5 și GCHQ, și directorul de securitate John Richardson, care a lucrat la apărarea cibernetică pentru guvernul Regatului Unit.
Dar legăturile lui Lynch cu sfera întunecată a serviciilor de informații sunt anterioare Darktrace. Prima sa companie, Cambridge Neurodynamics, specializată în recunoașterea computerizată a amprentelor digitale, a avut contracte cu agențiile de informații din Marea Britanie.
„Acestea au cele mai interesante probleme”, a declarat el pentru revista Wired în 2002.
Lynch a desprins Autonomy din Neurodynamics în 1996. Compania, la care Chamberlain s-a alăturat în 2005, folosea învățarea automată pentru a analiza date din surse precum apeluri telefonice și e-mailuri interceptate.
Sursa foto: Profimedia