Bloomberg: Băncile centrale restricționează cantitativ condițiile la nivel MONDIAL, testând reziliența piețelor financiare

Bloomberg: Băncile centrale restricționează cantitativ condițiile la nivel MONDIAL, testând reziliența piețelor financiare
Publicat: 23/08/2024, 07:30

Băncile centrale ale economiilor dezvoltate, inclusiv Rezerva Federală din SUA (Fed) și Banca Centrală Europeană (BCE), au demarat, pentru prima dată, un efort comun de înăsprire cantitativă a condițiilor financiare, ceea ce va reprezenta un test serios pentru piețele bursiere, afectate de fluctuații în ultima perioadă, notează grupul media Bloomberg.

”După ce au navigat în ape necunoscute în ultimele două decenii, băncile centrale din națiunile dezvoltate intră într-o nouă etapă: pentru prima dată, au lansat în mod coordonat programe de înăsprire cantitativă a condițiilor financiare”, constată grupul media Bloomberg, într-o analiză intitulată ”Înăsprirea cantitativă a condițiilor financiare este aplicată în premieră la nivel mondial, testând piețele”.

Decizia de luna trecută a Băncii Japoniei de a-și reduce constant portofoliul de obligațiuni în următorii ani înseamnă o limitare a bilanțurilor împreună cu Rezerva Federală din SUA (Fed), cu Banca Centrală Europeană (BCE) și cu Banca Angliei (BoE). Chiar dacă metoda înăspririi cantitative (QT) este diferită în fiecare jurisdicție, implică în general retragerea lichidităților pompate de băncile centrale în economii în cursul crizei pandemiei prin achizițiile de obligațiuni.

Atunci când Fed a aplicat înăsprirea cantitativă pentru prima dată, piețele financiare s-au confruntat cu perturbări, în 2019. Chiar dacă președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că instituția a tras învățăminte din acea situație, nu există garanții privind un parcurs lin acum.

”Ar putea apărea din nou probleme la Fed, iar celelalte bănci centrale nu au făcut deloc astfel de teste”, afirmă Steven Barrow, specialist în schimburi monetare și directorul Diviziei de Strategii la Banca Standard din Londra.

Mulți experți de pe Wall Street anticipează că programul Fed de restricționare cantitativă va dura doar câteva luni, în contextul trecerii la reducerea dobânzilor pentru stimularea economiei.

”Achizițiile de obligațiuni de către băncile centrale în ultimii ani au furnizat numerar în economii. Reducerea programelor generează provocări pentru investitori”, atrage atenția Steven Barrow.

Riscuri de volatilitate pe piețele financiare

În contextul creșterii gradului de îndatorare publică din cauza pandemiei, unii analiști cred că există riscul ca guvernele să exercite presiuni asupra băncilor centrale în sensul relaxării cantitative, pentru susținerea programelor titlurilor de obligațiuni de stat.

”Majoritatea guvernelor, dacă nu toate, au o nevoie acută de finanțare publică și de garantare a datoriilor prin emiterea de obligațiuni. Cum vor putea aplica băncile centrale planurile de restricționare cantitativă în condițiile efectelor asupra emiterii obligațiunilor de stat?”, comentează Stephen Jen, directorul grupului Eurizon SLJ Capital.

Băncile centrale vor fi vizate de critici dure dacă apar noi turbulențe pe piețele bursiere.

Tranzacțiile masive cu yeni și acțiuni de la începutul lunii ”ar trebui să fie un semnal de alarmă că a revenit volatilitatea. Dacă restricționarea cantitativă continuă în 2025, este foarte probabil să genereze noi vârfuri ale volatilității”, atrage atenția analistul Jerome Jean Haegeli, fost oficial în cadrul Băncii Naționale a Elveției și în Fonddul Monetar Internațional.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Economia zonei euro a fost PROPULSATĂ în mod surprinzător de Jocurile Olimpice, deși va continua tendința încetinirii activităților

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Câți bani făceau zilnic frații Tate de pe urma femeilor care făceau videochat. Pedepsele aplicate...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai...
Furioasă, Ungaria amenință să trimită solicitanţii de azil direct la Bruxelles
Am aflat pe cine suspectează Ilie Năstase că este amantul Ioanei. E un milionar român
Data la care intră pensiile recalculate în septembrie 2024. Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră
Vremea 26 august – 23 septembrie 2024. Început de toamnă cu temperaturi de vară; continuă...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Două cutremure au avut loc în această dimineață, în România! Ce magnitudine au avut și...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cum se traversează CORECT când există refugiu? Cine are prioritate?
Războiul din Ucraina, ziua 912. Medvedev şi-a ieşit complet din minţi: Ucraina va fi distrusă...
TRĂIM sau nu într-o SIMULARE? Mai mulți FIZICIENI dau VERDICTUL!
Oana Pellea, devastată. A murit marele actor al României. S-a mai stins o mare stea
Adriana Ochișanu, răspuns pentru „hateri”. Ce datorează familiei Botgros
Mesajul pe care Răzvan de la Pitești, autorul melodiei "Cu capul în nori", l-a transmis...
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost...
Incendiu puternic la o hală din Popești-Leordeni! Zece persoane evacuate de urgență
BANCUL ZILEI. Profesorul, enervat la culme: - Ce pune, mă Bulă, tac-tu pe ouă?
Jean Marais, unul dintre marile staruri ale cinematografiei franceze. „Viața este simplă, dar noi insistăm...