Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a oferit o analiză detaliată a Convenției Democrate de la Chicago. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
În opinia sa, atmosfera care a dominat evenimentul poate fi descrisă drept suprarealistă deoarece există un sentiment puternic că ceea ce se prezintă nu reflectă adevărul.
Dungaciu a apreciat discursurile susținute de membrii familiei Obama. Cu toate acestea, el a remarcat că ambele discursuri au plecat de la premiza necesității de a regăsi speranța în cadrul acestei convenții. Acest aspect ridică întrebări importante deoarece Barack Obama, Michelle Obama și familia Clinton au fost la putere în ultimii ani prin intermediul administrației Biden-Harris.
„Am ascultat discursurile faimoase ale familiei Obama, foarte bune amândouă, dar care plecau de la premiza că trebuie să regăsim speranța în această convenție. Dupa aia faci doi pași înapoi si spui: Ce se întâmplă, domnilor, pentru că voi ați fost la putere? Voi ați fost la putere 4 ani prin reprezentanții lui Joe Biden și Kamalei Harris. Democrații au guvernat. Trump n-a fost acolo. Sau daca a fost acolo a fost in alte zone”, spune analistul.
O altă critică adusă de Dungaciu vizează discursul vicepreședintelui Kamala Harris.
„Dânsa ne va spune că în prima zi a mandatului va face. Prima zi a mandatului a fost acum 3 si jumătate. Dacă lucrurile merg prost în America, trebuie să începi cu critica propriilor ani în care ai fost numărul doi în Statele Unite. Deci cum să spui că lucrurile merg prost și eu vin și le repar. Ce-ai făcut până acum?”, continuă Dungaciu.
Convenția a fost marcată de numeroase atacuri la adresa fostului președinte Donald Trump.
„In discursurile lor au folosit Donald Trump de 264 de ori în a doua zi a convenției, crimes, cred că de patru ori, economie, o singură dată și border niciodată”, adaugă Dungaciu.
În ceea ce privește viitorul politic al Kamalei Harris, Dungaciu a observat că aceasta nu a prezentat inițiative economice clare.
„Biden, când a candidat, a avut 110 pagini de politice, Hilarry Clinton, vreo 200 de inițiative de politică. Kamala Harris nu are nicio inițiativă pe site-ul domniei sale. Ce va face Kamala Harris? Rămâne pe vechea formulă, adică continuă ce a făcut Biden, sau face altceva?”, conchide analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.