Raport. RISCURILE globale și cum creăm dialog în jurul lor pentru un VIITOR DURABIL

Raport. RISCURILE globale și cum creăm dialog în jurul lor pentru un VIITOR DURABIL
Publicat: 23/08/2024, 08:23
Actualizat: 23/08/2024, 08:25

COVID-19 și schimbările climatice arată că, într-o lume aglomerată și interconectată, efectele dezastrelor se extind rapid în diverse medii și sectoare. Deși s-au făcut progrese, crearea de riscuri depășește eforturile de reducere a acestora.

Asta amenință nu doar atingerea obiectivelor Cadrului Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre (2015-2030), ci și progresul către Acordul de la Paris și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Riscurile locale, cum ar fi un virus nou, pot deveni globale, după cum am văzut în cazul COVID-19, iar schimbările climatice globale afectează fiecare comunitate.

Dezastrele, pierderile economice și vulnerabilitățile precum sărăcia și inegalitatea cresc, în timp ce ecosistemele sunt amenințate de colaps și este nevoie de transformări, când vine vorba de gestionarea riscurilor sistemice, arată Raportul de evaluare globală privind reducerea riscului de dezastre.

Raportul de evaluare globală privind reducerea riscului de dezastre din 2022 (GAR2022) evidențiază următoarele:

  • Urgența climatică și impacturile sistemice ale pandemiei de COVID-19 indică o nouă realitate.
  • Înțelegerea și reducerea riscului într-o lume a incertitudinii este fundamentală pentru realizarea dezvoltării durabile.
  • Cea mai bună apărare împotriva șocurilor viitoare este de a transforma sistemele acum și de a construi reziliența abordând schimbările climatice și reducând vulnerabilitatea, expunerea și inegalitatea care provoacă dezastre.

Cum tratăm riscurile constructiv?

GAR 2022 subliniază modul în care acțiuni precum schimbarea a ceea ce este măsurat pentru a lua în considerare factori precum durabilitatea, valoarea ecosistemelor și impactul viitor al schimbărilor climatice pot avea un efect puternic, inclusiv demascarea dezechilibrelor periculoase în sistemele existente, notează Infoclima.

Investițiile în înțelegerea riscului reprezintă fundamentul dezvoltării durabile. Totuși, acest lucru trebuie să fie legat de o recalibrare a sistemelor financiare și de guvernanță, pentru a ține cont de costurile reale ale inacțiunii actuale de a aborda riscuri precum schimbările climatice. Altfel, bilanțurile financiare și procesul decizional vor rămâne fragmentate și vor deveni din ce în ce mai inexacte și ineficiente.

Raportul explorează și cum prejudecățile înnăscute pot păstra gândirea oamenilor într-o cutie și predispusă la inerție, simplificare excesivă sau instinct de turmă atunci când iau decizii cu privire la risc. Este foarte probabil ca aceste prejudecăți să apară atunci când riscurile sunt resimțite recent și, prin urmare, necunoscute, așa cum este cazul multor riscuri sistemice, cum ar fi schimbările climatice sau o pandemie.

  • Acest lucru ajută la explicarea de ce oamenii și instituțiile pentru care lucrează pot rezista la luarea unor decizii bune cu privire la risc, chiar și în fața unor date științifice clare.
  • Reformularea informațiilor, politicilor și produselor privind riscurile pentru a prezenta în mod diferit înțelegerea experților asupra riscurilor poate ajuta la depășirea acestui obstacol.
  • Proiectarea în consultare cu populațiile afectate, bazarea pe expertiza existentă și cunoștințele locale și valorificarea tehnologiei pentru a sprijini o mai bună comunicare și dialog în jurul riscului poate crește eficacitatea și acceptarea schimbării.

Primele bazate pe riscul „opt-out”, mai degrabă decât „opt-in”, în asigurările împotriva inundațiilor din Franța, sau comunicările inovatoare privind construcția de locuințe în condiții de siguranță în timpul recuperării cutremurului în Nepal sunt exemple despre cum se poate face acest lucru.

Metode similare sunt acum aplicate pentru a înțelege mai bine impacturile în cascadă ale riscului sistemic

Bazându-se pe inovațiile în modelarea crizelor financiare sistemice, GAR2022 subliniază modul în care metode similare sunt acum aplicate pentru a înțelege mai bine impacturile în cascadă ale riscului sistemic asupra dezvoltării durabile.

  • Metodele emergente descriu mai bine impactul asupra sistemelor cheie, cum ar fi alimentația, infrastructura și lanțurile de aprovizionare, care se extind în sectoare și zone geografice.
  • Cu toate astea, într-o lume cu o anumită incertitudine, niciun model nu poate prezice cu exactitate ceea ce este un viitor fundamental imprevizibil.

Știința poate ajuta la identificarea căilor pozitive, la testarea opțiunilor și la găsirea punctelor slabe. Dar nu poate prezice peste variabilele infinite ale unei lumi complexe. Prin urmare, GAR2022 evidențiază cum cunoștințele umane și modelele globale se pot reuni pentru a aplica datele mai eficient pentru a sprijini o mai bună luare a deciziilor în ceea ce privește riscul.

Proiectele locale de securitate alimentară din Kenya folosesc informații climatice de ultimă generație pentru a discuta cu partenerii locali opțiunile pentru o agricultură rezistentă. O „abordare demonstrativă profundă” este aplicată în Vietnam, unde inovatorii și guvernele lucrează împreună pentru a proiecta în comun o economie circulară ecologică și pentru a înțelege și aborda mai bine riscul sistemic.

Exemplele din GAR2022 evidențiază opțiuni pentru a valorifica tehnologia, a îmbunătăți participarea și a folosi mai des cunoștințelor locale pentru a crea sistemele agile și flexibile, atât de necesare pentru a construi reziliența în lumea complexă de astăzi.

Pentru a accelera reducerea riscurilor esențiale și consolidarea rezilienței, GAR2022 solicită factorilor de decizie să:

 1. Măsurăm ceea ce prețuim;

 2. Proiecteze sisteme care iau în calcul modul în care mintea umană ia decizii cu privire la risc;

 3. Reconfigurarea guvernanței și sistemelor financiare pentru a funcționa în silozuri și proiectare în consultare cu persoanele afectate.

Acțiunea umană creează riscuri mai mari și mai periculoase și împinge planeta către limitele existențiale și ale ecosistemului. Reducerea riscurilor trebuie să fie în centrul acțiunii pentru a accelera acțiunile împotriva schimbărilor climatice și pentru a atinge ODD.

Dacă tendințele actuale continuă, numărul de dezastre pe an la nivel global poate crește de la aproximativ 400 în 2015 la 560 pe an până în 2030 – o creștere estimată de 40% pe durata de viață a Cadrului Sendai. Pentru secete, există o variație mare de la an la an, dar tendințele actuale indică o creștere probabilă de peste 30% între 2000 și 2030 (de la o medie de 16 evenimente de secetă pe an în perioada 2001–2010 la 21 pe an până în 2030).  

Numărul de evenimente de temperatură extremă pe an este, de asemenea, în creștere, iar pe baza tendințelor actuale se va tripla între 2001 și 2030. Dezastrele au un impact negativ asupra biodiversităţii şi durabilităţii mediului.

Aceste linii de tendință nu țin cont de efectele viitoare ale schimbărilor climatice, care accelerează ritmul și severitatea evenimentelor de pericol, nici de faptul că alegerile actuale înseamnă că lumea va depăși ținta medie globală de creștere a temperaturii maxime de 1,5°C a Acordului de la Paris. până la începutul anilor 2030 (IPCC, 2021).

Pierderea economică medie anuală directă în urma dezastrelor s-a dublat mai mult în ultimele trei decenii

Pierderea economică medie anuală directă în urma dezastrelor s-a dublat mai mult în ultimele trei decenii, arătând o creștere de aproximativ 145% de la o medie de aproximativ 70 de miliarde de dolari în anii 1990 la puțin peste 170 de miliarde de dolari în anii 2010.

Impactul dezastrelor se întinde mai departe decât pierderile economice; de asemenea, subminează fundamental sistemele sociale și ecologice. Politica și acțiunea personală acum pot inversa această tendință, dar numai dacă riscul sistemic este mai bine înțeles și acțiunea de reducere a riscului este accelerată.

Ecuația fundamentală conform căreia riscul este o funcție a unui eveniment de pericol combinat cu vulnerabilitatea și expunerea nu sa schimbat. Cu toate astea, riscul sistemic apare în lumea globalizată de astăzi prin infrastructuri digitale și fizice interconectate, lanțuri de aprovizionare integrate la nivel global și factori precum urbanizarea și mobilitatea umană crescută. Rețelele sunt susceptibile la defecțiuni, infecții și atacuri, inclusiv de la terțe părți rău intenționate.

De exemplu, urmărirea unor sisteme alimentare din ce în ce mai eficiente a condus la o mai mare dependență de comerț pentru a umple golurile de producție sau pentru a absorbi supraoferta. Opțiunile umane au condus la sistemele agricole să funcționeze cu marje sau tampon reduse împotriva rezultatelor neplanificate, făcându-le mai puțin rezistente.

Când are loc un eveniment de pericol și aceste zone tampon sunt depășite, apar dezastre. Dezastrul poate avea apoi efecte în cascadă, cum ar fi escaladarea conflictelor locale, accelerarea supraexploatării ecosistemelor sau cauzarea perturbării comerțului internațional.

Riscul sistemic nu poate fi eliminat în totalitate, dar poate fi redus și abordat mai eficient

Aceste efecte se extind cu mult dincolo de sistemul alimentar și pot avea efecte ample asupra sistemelor sociale, economice și biofizice. Riscul sistemic nu poate fi eliminat în totalitate, dar poate fi redus și abordat mai eficient.

  • Abordarea riscului sistemic necesită construirea pe baza cunoștințelor existente în materie de reducere a riscurilor și, de asemenea, dezvoltarea unor abordări îmbunătățite pentru a aborda caracteristicile riscului sistemic, cum ar fi efectele sale în cascadă și complexitatea și incertitudinea inerente.
  • Schema privind riscul sistemic în sistemul alimentar somalez subliniază perturbarea sistemului alimentar și impactul în cascadă.

Costurile dezastrelor sunt resimțite în aproape toate domeniile dezvoltării durabile. Pe măsură ce lumea se urbanizează, riscul este concentrat în zonele dens populate, multe dintre ele nu sunt concepute pentru a rezista nivelurilor lor actuale de expunere la pericole, cu atât mai puțin celor anticipate ca urmare a schimbărilor climatice.

Impacturile indirecte ale dezastrelor pot avea, de asemenea, impacturi în cascadă ample asupra altor aspecte ale inegalității structurale sau sociale. De exemplu, cercetările arată că violența împotriva femeilor și fetelor crește în urma dezastrelor. La capătul extrem al scalei, aceasta ia forma omuciderilor intenționate.

O relație puternică între sărăcie și riscul de dezastru

Există, de asemenea, o relație puternică între sărăcie și riscul de dezastru. În țările cu risc ridicat, un procent mai mare de gospodării sărace sunt expuse la dezastre în comparație cu gospodăriile nesărace (GAR2022, capitolul 2). Conform indicelui de risc natural INFORM, majoritatea țărilor care se confruntă cu un risc ridicat de dezastre sunt și cele cu o pondere mare a populației care trăiește sub pragul național de sărăcie:

18 dintre cele 20 de țări cu cel mai mare risc de dezastru sunt țări cu venituri medii și mai mici și au o rată medie națională a sărăciei de 34%. Aceasta se compară cu o rată a sărăciei de 0,5% în țările cu cel mai scăzut risc. (Comisia Europeană, 2021)

Nu este inevitabil ca riscul să continue să crească. Cea mai bună apărare împotriva riscului sistemic este transformarea sistemelor pentru a le face mai rezistente.

Guvernanța globală și sistemele de finanțare nu au ajuns din urmă cu acest nou imperativ. De exemplu, finanțarea orientată spre reziliență reprezintă un procent mic din asistența oficială pentru dezvoltare. Investiția rezistentă nici măcar nu poate fi urmărită ca investiție în majoritatea bilanţurilor din sectorul public sau privat.

Măsurăm ceea ce prețuim

Sistemele actuale de măsurare sunt miope, prea concentrate pe termen scurt și nu reușesc să ia în considerare impacturile în cascadă și/sau riscul transfrontalier. Aceste limitări împiedică înțelegerea, evaluarea și acțiunea eficientă pentru abordarea riscului sistemic.

De exemplu, în majoritatea țărilor, ministerele de finanțe nu au instrumente care să țină cont de riscurile viitoare ale schimbărilor climatice pentru investițiile lor în fondurile de pensii.

Ei nu pot explica activele ecosistemice de care depind economiile lor. Bilanțurile din sectorul public nu țin încă cont de costul distrugerii apelor subterane prin exploatarea a peste 40 de ani de producție față de cei peste 200 de ani de recuperare sau pierderea speciilor ca urmare.

Proiectarea unui baraj într-o jurisdicție ia în considerare în mod tradițional doar riscul pentru comunitățile și mediile din aceeași jurisdicție. Astfel de decizii de proiectare sunt luate în prezent pe baza datelor istorice și limitate privind tendințele. Acest lucru face ca infrastructura să fie rapid „învechită” și vulnerabilă, în special în fața impactului accelerat al schimbărilor climatice.

O mai bună înțelegere a riscului sistemic poate ajuta și în crizele mai puțin existențiale

O mai bună înțelegere a riscului sistemic poate ajuta și în crizele mai puțin existențiale. De exemplu, în timpul crizei COVID-19, a devenit clar că țările nu au o modalitate de a măsura valoarea companiilor puternice, flexibile și bine gestionate, care pot pivota pentru a produce articole esențiale, cum ar fi medicamente și dezinfectant pentru mâini în timpul crizelor.

Acest pe termen scurt este o formă periculoasă de simplificare care maschează riscul sistemic latent și costisitor încorporat în sistemele financiare și de planificare.

  • Dar acțiunile extra pot avea un impact cumulativ puternic în creșterea înțelegerii riscului sistemic.
  • De exemplu, sistemele de bază de colectare a datelor din majoritatea țărilor nu sunt încă capabile să urmărească pe deplin amploarea daunelor și pierderilor provocate de dezastre, cu atât mai puțin să urmărească progresul în toate cele 17 Obiecte de dezvoltare durabilă.

Abordarea riscului sistemic necesită aplicarea unor metrici care să reflecte sănătatea economică, dar și planetară și societală, arată raportul. Atunci când sistemele nu colectează datele corecte, activele cheie sunt subevaluate în luarea deciziilor și sunt ratate oportunitățile de învățare.


Citește și:

Schimbările climatice, conservarea trecutului și conservarea naturii în România

Epoca schimbărilor climatice. Turismul de iarnă în România, perspective și soluții

Câteva date și idei despre 2021. O fundație pe care ar trebui să construim în 2022

Politica climatică globală. ”Noua normalitate”, speranță și dezamăgire

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
Singura zodie care este binecuvântată de astre în septembrie 2024. Va lovitura pe toate planurile!
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
De ce este USR divizat. Elena Lasconi, singurul candidat la prezidențiale nepromovat de liderii influenți...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
CIA dezvăluie cine se află în spatele atacului plănuit la concertul lui Taylor Swift, care...
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
Ce pensie primește Irinel Columbeanu, după recalculare! Fostul afacerist se confruntă cu o realitate dură...
Cel mai modern abator din Europa de Est angajează 600 de persoane în Vâlcea. Se...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Momentul înfiorător în care un urs atacă o mașină pe Transfăgărășan! Șoferul autoturismului a filmat...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
Au fost avizate calendarele examenelor pentru anul şcolar viitor. Ce modificări vor intra în vigoare
Câmpul AMBIPOLAR al Pământului a fost măsurat în PREMIERĂ! Ce s-a aflat?
A murit cel mai iubit rege. Supușii sunt în lacrimi: E un moment de tristețe...
Drumul unui homar din magazin înapoi în ocean
Insula Iubirii, sezonul 8. Cristina a confirmat despărțitea de Andrei. Când au divorțat și în...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un...
Cum a reacționat Cansu Dere când a fost întrebată despre singurătate
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Sarcina după sterilizare se întâmplă mai des decât ați crede. Dar cum este posibil?