Ordinele succesive de evacuare emise de israelieni către locuitorii din Gaza au dus la strămutarea a 90% din cei 2,1 milioane de locuitori de la începutul războiului Israel-Hamas în octombrie, a declarat Muhannad Hadi, cel mai înalt oficial umanitar al ONU pentru teritoriul palestinian.
12 ordine de evacuare au fost emise doar în august. Între timp, Comitetul Internațional de Salvare spune că virusul poliomielitei a reapărut în Gaza, pentru prima dată în 25 de ani din cauza distrugerii spitalelor și a infrastructurii de apă, și a condițiilor de viață supraaglomerate, scrie Associated Press.
Hadi a spus că ordinele de evacuare pun în pericol civilii în loc să-i protejeze. „Forțează familiile să fugă din nou, adesea sub foc și cu puținele bunuri pe care le pot purta cu ei, într-o zonă din ce în ce mai mică”, aglomerată și nesigură. Civilii sunt lipsiți de îngrijiri medicale, adăpost, surse de apă și provizii umanitare, „alergând dintr-un loc distrus în altul, fără ca vreun sfârșit să se întrezărească”, a spus el.
Hadi a spus că dreptul internațional umanitar cere protecția civililor. „Calea de urmat este pe cât de clară, pe atât de urgentă: protejarea civililor, eliberarea ostaticilor, facilitarea accesului umanitar, acordul asupra unei încetări a focului”.
Evacuările sunt, de asemenea, o amenințare la adresa personalului ONU care lucrează în Gaza și afectează facilitățile umanitare, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. El a dat ca exemplu faptul că Programul Alimentar Mondial al ONU a pierdut accesul la depozitul său din centrul Deir al-Balah. „Acesta a fost al treilea și ultimul depozit operațional în zona de mijloc a Fâșiei Gaza”, a spus Dujarric. „Cinci bucătării comunitare operate de Programul Alimentar Mondial au fost, de asemenea, evacuate, deoarece agenția caută noi locații pentru ele”.
Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a declarat că ea și președintele Joe Biden lucrează pentru a pune capăt războiului din Gaza, unde Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că o delegație israeliană a sosit la Cairo pentru a relua eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului. Discuțiile sunt mediate de Statele Unite, Egipt și Qatar.
Un punct crucial care a dus la blocarea discuțiilor implică cererea Israelului de control asupra a două coridoare strategice din Gaza.
Războiul a început pe 7 octombrie, când Hamas și alți militanți au luat cu asalt Israelul, au ucis aproximativ 1.200 de persoane – majoritatea civili – și au răpit aproximativ 250. Aproximativ 110 ostatici se află încă în Gaza, dintre care o treime se crede că sunt morți. Ofensiva israeliană lansată ca răspuns a ucis peste 40.000 de palestinieni în Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, care nu spune câți erau militanți sau civili.
Foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI: