Strategia Energetică a României, un pas mai aproape de adoptare. Sebastian Burduja: „Trebuie să răspundem provocărilor inovativ”. Principalele noutăți

Strategia Energetică a României, un pas mai aproape de adoptare. Sebastian Burduja: „Trebuie să răspundem provocărilor inovativ”. Principalele noutăți
Publicat: 23/08/2024, 17:07

Securitatea energetică, și prin reducerea dependenței de importuri, reprezintă primul dintre cele șase obiective stategice naționale cuprinse în forma finală a Strategie Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, respectiv după finalizarea etapei de consultare publică. Mai mult, și prin prisma directivelor și programelor europene, România își propune reducerea semnificativă a gazelor cu efect de seră, așteptată să fie obținută prin eliminarea cărbunelui și creșterea producției din resurse regenerabile, dar și creșterea eficienței energetice, ce poate fi atinsă printr-un consum responsabil, dar și prin creșterea asumată a parcului rezidențial care să fie consolidat și izolat din punct de vedere termic.

Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, un document programatic care se întinde pe 190 de pagini, a fost publicat, vineri, de Ministerul Energiei în forma versiunea rezultată în urma consultării publice, după ce a integrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic și industrie.

Procesul de consultare publică s-a derulat în perioada 14 iunie – 13 iulie 2024, iar o dezbatere cu părțile interesate s-a organizat pe data de 3 iulie la sediul Institutului Național de Statistică. În perioada de consultare s-au recepționat 48 de puncte de vedere scrise din partea actorilor interesați, cu sute de sugestii punctuale. Tot în această perioadă s-a desfășurat consultarea interinstituțională, Ministerul Energiei beneficiind de punctele de vedere ale celorlalte instituții publice cu responsabilități în domeniu.

Tot vineri a fost bifată o nouă etapă a procesului legislativ pentru elaborarea unei noi strategii energetice, la aproape patru ani după proiectul anterior pus în dezbatere publică, nici măcar nu a ajuns pe ordinea de zi a Guvernului.

Astfel, Ministerul Energiei, în calitate de titular, a declanșat vineri și etapei de încadrare pentru a decide dacă „Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” se supune procedurii de evaluare de mediu conform H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe.

După această etapă, va urma procedura de avizare interinstituțională și adoptarea prin hotărâre de guvern.

Principalele obiective ale României din punct de vedere energetic

Obiectivele Strategiei Energetice sunt, conform documentului publicat vineri:

  1. Securitate energetică
  2. Energie cu emisii scăzute de carbon
  3. Eficiență energetică
  4. Acces fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei
  1. Piețe de energie eficiente
  2. Digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică

„Aveam o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic”

Potrivit ministrului Energiei, printre noutățile principale ale strategiei, în urma procesului de consulare, se numără accentul pus pe reducerea prețurilor la energie pentru consumatorii casnici și industriali;

„Facem încă un pas în adoptarea unei strategii naționale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, bine planificat. Ultima strategie energetică a fost adoptată acum 17 ani, pentru perioada 2007-2020. Aveam deci o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic. Printre noutățile Strategiei față de documentele programatice precedente aș enumera: imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, accentul pe scăderea prețurilor energiei pentru consumatori casnici și industriali, dezvoltarea capacităților de stocare, securitate cibernetică și construirea unui lanț de aprovizionare local cu tehnologii și materiale necesare tranziției verzi. Menționez că această Strategie a fost elaborată de experții din Ministerul Energiei, alături de cei din companiile și instituțiile din subordine, precum și de membrii Consiliului Onorific pentru Energie. Nu a fost folosit niciun leu de la bugetul public pentru consultanță externă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Evoluțiile regionale, contextul climatic și situația economică crează o multitudine de provocări și totodată de oportunități pentru România, în special în domeniul energiei. Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, și să utilizăm oportunitățile inteligent. Strategia Energetică este despre investiții care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină și curată”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.

„Sectorul energetic este un pilon esențial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său. Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiții de securitate, sustenabilitate, creștere economică și accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor și serviciilor energetice la prețuri accesibile pentru toți consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul”, potrivit oficialilor Ministerului Energiei.

Conform sursei citate, România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuațiile pieței, schimbări climatice și vulnerabilități regionale, amplificate de războiul din Ucraina și de poziția geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiții, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid și eficient în orice tip de criză.

„În contextul necesității de accelerare a tranziției verzi și de îmbunătățire a securității energetice, Strategia Energetică își propune să asigure complementaritatea între: menținerea unor prețuri accesibile și susținerea competitivității economice; tranziția graduală de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă și/sau cu emisii reduse de carbon; dezvoltarea capacităților de stocare; îmbunătățirea eficienței energetice; diversificarea surselor de energie autohtone; întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de eficiență; flexibilizarea rețelelor și crearea unei piețe competitive și performanțe care să ofere consumatorilor un rol central”, este mesajul instituției.

„România dispune de angajamentul ferm, resursele naturale, financiare și umane pentru modernizarea sectorul energetic și afirmarea drept un lider regional. Sectorul energetic trebuie să fie pregătit să susțină transformarea economiei în ansamblu și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții”, a transmis Ministerul Energiei.

„Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” poate fi consultată AICI. 

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citește și:

Ministerul Energiei propune o nouă Strategie Energetică a României, pentru 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Obiectivele fundamentale

Strategia energetică a României, investiții de 22,6 miliarde de euro pentru obiectivele prioritare – DOCUMENT

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Câți bani făceau zilnic frații Tate de pe urma femeilor care făceau videochat. Pedepsele aplicate...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Putin a decis cum va răspunde ofensivei ucrainene în Kursk, spune ambadorul Rusiei în SUA
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Doliu IMENS în teatrul românesc. Un actor adorat de toată lumea a murit!
"Las-o gravidă și trimite-o acasă!" Cum îşi pedepseau fraţii Tate victimele: fetele traficate, ameninţate inclusiv...
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
Șoferii care dețin permis categoria B pot conduce motociclete, de azi! Care sunt condițiile de...
A murit marele actor al teatrului românesc din Generația de Aur. Vestea tragică a fost...
E legal să filmezi alți ȘOFERI cu camera de bord sau telefonul?
SpaceX, compania deţinută de Musk, plănuieşte o ieşire periculoasă în spaţiu, săptămâna viitoare
Iată modul în care SOMNUL RESETEAZĂ NEURONII pentru noi AMINTIRI!
O nouă AMENDĂ pentru români. S-a dat lege în România, dar zeci de persoane o...
Văduva bogată de pe Netflix spulberă topurile. Cine îi descoperă marele secret
O recunoști pe fetița cu chip de păpușă de imagine? A împlinit recent 39 de...
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
Gabriela Cristea vorbește despre kilogramele în plus: „Sunt o subțirică într-un corp de grăsunică, pentru...
Decizia surprinzătoare a Vlăduței Lupău și a lui Adi Rus la botezul fiului lor! Ce...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Peste 1 miliard de păsări mor în fiecare an după ce se izbesc de clădiri