Un ziar care ilustrează așteptarea agonizantă a familiilor celor aflați la bordul Titanicului a fost descoperit în spatele unui dulap în Anglia, după mai bine de un secol.
În urma tragediei, peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața când nava s-a scufundat în aprilie 1912.
Datat 20 aprilie 1912, prima pagină a ziarului britanic „The Daily Mirror” arată două femei din Southampton, orașul-port englez de unde a plecat Titanicul. Ele așteaptă afișarea unei liste cu supraviețuitori. Titlul ziarului era: „Una dintre miile de tragedii care au făcut din naufragiul Titanicului cea mai oribilă din istoria lumii”.
Când vasul RMS Titanic a plecat în călătorie pe 10 aprilie 1912, era cea mai mare navă de pasageri în serviciu și considerată imposibil de scufundat. Doar patru zile mai târziu, prima călătorie s-a transformat într-o tragedie internațională când nava a lovit un aisberg în Atlanticul de Nord la ora 23:40, pe 14 aprilie.
Nava, care s-a scufundat în mai puțin de trei ore, nu avea suficiente bărci de salvare pentru cei aproximativ 2.220 de oameni de la bord.
În prima pagină a ziarului scrie:
„Dintre cei 903 membri ai echipajului Titanicului, doar 210 au fost salvați. Asta înseamnă tragedie după tragedie pentru Southampton, unde majoritatea bărbaților locuiau, căci prin acest dezastru îngrozitor, mamele au fost private de fii, soțiile de soți și tinerele fete de iubiți. Ieri a fost o zi teribilă în istoria orașului, deși a pus capăt oricărei incertitudini. O listă a celor salvați a fost afișată în fața birourilor White Star, iar mamele și soțiile care încă mai sperau să le citească numele celor dragi pe lista de supraviețuitori, cele mai mari temeri li s-au adeverit. Pentru unii, desigur, lista conținea vești minunate, dar și-au înăbușit bucuria în prezența durerii teribile a prietenilor și vecinilor lor”.
Ziarul a fost descoperit într-un dulap în timp ce licitatorii Hansons făceau curățenie.
„Ziarul a fost găsit datorită bunicii clientului nostru aflat la vârstă înaintată. Ea a păstrat ziare care marcau evenimente importante, cum ar fi încoronarea regelui George V în 1911, dar și scufundarea Titanicului din 1912”, a declarat Charles Hanson, proprietarul Hansons Auctioneers, pentru CNN.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Secvența din filmul TITANIC pe care Leonardo DiCaprio și Kate Winslet au insistat să fie ștearsă din film