Cum arată mormântul actorului Adrian Pintea, la 17 ani de la deces. În jurul morții sale pendulează un mister: a murit de boală sau a fost malpraxis?

Cum arată mormântul actorului Adrian Pintea, la 17 ani de la deces. În jurul morții sale pendulează un mister: a murit de boală sau a fost malpraxis?
Au trecut 17 ani de la moartea actorului Adrian Pintea / sursă: Mediafax Foto
Publicat: 25/08/2024, 10:37

Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954 – Beiuș, d. 8 iunie 2007 – București) a fost unul dintre actorii îndrăgiți de români, îndeosebi în anii ’80. Au trecut mai bine de 17 ani de la decesul marelui actor, iar în jurul morții sale a pendulat un adevărat mister: ce a cauzat, de fapt, trecerea în neființă? A murit de boală sau de malpraxis? Actorul de teatru și film își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu Catolic din Capitală, iar cei care nu l-au uitat pe „Iancu Jianu, zapciul” (ref. filmul din 1981) au putut observa grija care îi este purtată, chiar și după moarte.

În anul 1954 avea să se nască Adrian Pintea – un om cu o speranță, cu o dorință și pasiune. Venit în Capitală, își dorea să își îndeplinească marele vis: acela de a deveni actor. În anul 1979, la vârsta de 24 de ani, a absolvit IATC – Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la clasa profesorului Petre Vasilescu. La o distanță de 11 ani, în 1990, avea să devină un „deschizător de drumuri” pentru tinerii care visau să ajungă pe scena teatrală și cinematografică – a devenit profesor în cadrul institutului pe care l-a urmat. Ani mai târziu, în 2002, avea să dobândească titulatura de „doctor în teatru” și, ulterior, în 2004, a absolvit secția Regie Film, în cadrul instituției, la clasa Elisabetei Bostan.

Cum arată mormântul actorului, la 17 ani de la deces

De-a lungul anilor, publicul a fost absorbit de finețea debordantă a actorului pe care o transmitea prin rolurile de excepție pe care le-a interpretat. Tăcerea, emoția, sensibilitatea – trei aspecte care au contribuit la interpretarea ireproșabilă a unui rol.  Totuși,  o situație avea să îi schimbe traiectoria profesională și, implicit, destinul. La vârsta de 52 de ani, bărbatul avea să își găsească sfârșitul pe patul de spital, într-o unitate medicală din București. Însă, ani la rând, moartea actorului a fost învăluită în mister: a murit de boală sau malpraxis? Deși au trecut 17 ani de la decesul său, actorul Adrian Virgil Pintea nu a fost uitat. Mormântul său a fost îngrijit ani la rând, așa cum se poate observa dintr-o fotografie din 2023.

Mormântul lui Adrian Pintea, din Cimitirul Bellu, este îngrijit (imagine realizată anul trecut)

Mister în jurul decesului actorului: a murit de boală sau malpraxis?

Au apărut mai multe informații în spațiul public referitoare la cauza decesului actorului. La data de 8 iunie 2007, actorul Adrian Pintea avea să se stingă din viață pe patul de spital. Bărbatul a fost internat în Spitalul Fundeni și, potrivit datelor, ar fi suferit de ciroză. El fusese transferat de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, acolo unde, potrivit datelor, a fost internat în urma unor probleme stomatologice. Totuși, văduva actorului, Lavinia Tatomir (în 2000, a preluat numele Pintea, după ce s-au căsătorit), a susținut că bărbatul pe care l-a iubit s-a stins după ce ar fi făcut septicemie. Ar fi fost declanșată de o presupusă infecție dentară.

Totodată, organismul său ar fi fost, deja, slăbit după o luptă bătălie cu ciroza hepatică, boala afectându-i partea dreaptă a inimii. În cele din urmă, organismul actorului a cedat. Adrian Pintea a murit pe 8 iunie 2007. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic.

În volumul lansat de Lavinia Tatomir, în 2014, „În umbra lui Adrian Pintea”, văduva actorului dezvăluia, printre altele, aspecte legate de ultimele clipe din viața sa, dar și despre boala care i-a măcinat sănătatea. Într-unul dintre pasajele volumului, fosta parteneră de viață scria că actorul a fost „mutilat” în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul cavității bucale. Intervenția a fost necesară pentru implantul dentar. Intervenția, însă, nu ar fi avut rezultatele dorite. Văduva lui Adrian Pintea relevă o parte neștiută din viața actorului: mergea pe stradă acoperit, iar aproape un an nu a putut să își desfășoare activitatea.

„Trăsăturile de o frumuseţe virilă, aproape perfecte ale soţului meu erau de nedesluşit din cauza unui edem facial şi palpebral masiv şi unor echimoze extinse, apărute în urma unui lifting de sinusuri maxilare, intervenţie chirurgicală realizată la nivelul cavităţii bucale în vederea unui viitor implant dentar. Soţul meu era de-a dreptul mutilat. Pentru un actor de talia lui, ce putea fi mai dureros, mai traumatizant decât faptul că aproape un an de zile să nu poată filma sau juca într-o piesă de teatru? Ieşea din casă cu faţa acoperită de ochelari şi un imens fular roşu, pentru a nu fi recunoscut, deşi oricum ar fi fost imposibil să te gândeşti că putea fi Adrian Pintea! Ieşea din casă doar dacă era necesar, în rest, a stat închis în apartament timp de aproape 9 luni, împreună cu câinele nostru Haiduc”, a scris văduva actorului.

Ar fi renunțat la tratamentul de specialitate, iar familia actorului a adus acuzații la adresa fostei soții

La doar 9 luni de la moartea actorului Adrian Pintea, familia actorului susținea că tratamentul convențional împotriva cirozei hepatice ar fi fost întrerupt. Tatăl și sora actorului au dorit să afle care ar fi fost cauza reală a decesului. În anul 2001, la un an de la căsătorie, Lavinia Tatomir, bioenergoterapeut, declarase că l-ar fi vindecat pe partenerul ei de viață de ciroză. Familia lui Adrian Virgil Pintea, însă, a susținut că bărbatul nu ar fi trebuit să se încreadă în femeia care l-a iubit.

La 6 luni de la înmormântare, văduva actorului i-a acționat în instanță pe tatăl și sora lui Pintea, pentru 2/3 din bunurile existente pe numele bărbatului (din casa în care au locuit împreună). La mai bine de un deceniu, familia nu o iertase pe femeie. Tatăl lui Adrian Pintea a susținut, la Happy Hour, citat de Mediafax, că văduva actorului ar fi fost „una din cauzele care i-au produs moartea. Adrian putea să facă operație de schimbare a ficatului, l-a dus cu vorba, că ea prin palpare… până l-a băgat în mormânt”. În anul 2009, fosta sa parteneră avea să primească 1/3 din averea bărbatului.

În plus, numele „Adrian Pintea” a fost înregistrat la OSIM, la data de 15 iunie 2007, de către fosta sa soție. Marca a fost valabilă timp de zece ani. Înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Investiții și Mărci fusese contestată chiar de sora actorului.

În anul 2015, văduva lui Pintea și-a refăcut viața amoroasă. S-a recăsătorit cu un medic. O sursă din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane dezvăluia pentru Cancan.ro că fosta soție a actorului merge săptămânal la mormânt, fiind unul dintre cele mai îngrijite din cimitir. De altfel, a fost însoțită și de medic, la locul de veci.

Actorul Valentin Teodosiu, dezvăluiri despre parcursul lui Adrian Pintea în lumea actoriei

În cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, actorul Valentin Teodosiu a vorbit, printre altele, în ediția din 2022, despre parcursul lui Adrian Pintea în lumea actoriei. Au fost colegi de facultate și aveau planuri comune. Valentin Teodosiu, o voce a televiziunii moderne, susținea că aveau în vedere un proiect inedit, dar care nu a mai avut o finalitate.

„Cu Adrian s-a întâmplat altceva. L-a prins succesul prea devreme și nepregătit și l-a zăpăcit. Noi am făcut roluri frumoase la clasă, la actorie, și chiar voiam să facem la un moment dat «Oameni și șoareci» spre rock, ceva fabulos. N-am mai apucat. Chiar dacă eram la același teatru, în aceeași clasă. A fost la Nottara, a fost la Național. Și din cauza asta a pierdut șirul. S-a îmbolnăvit”, a mărturisit Valentin Teodosiu, în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene.

Actorul Valentin Teodosiu a fost invitat în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene și poate fi urmărit AICI.

Adrian Pintea, la lansarea volumului „Pămîntul americanului” / sursă foto: Mediafax Foto

Carieră Adrian Virgil Pintea: filme, piese de teatru, televiziune, teatru radiofonic, distincții și lucrări publicate

  • A interpretat rolul băiatului cu pasărea, în filmul „Mînia” (1978);
  • Personajul Iancu Jianu în „Iancu Jianu, zapciul” și „Iancu Jianu, haiducul” (1981);
  • A interpretat rolul reparatorului de piane în „Adela” (1985);
  • A jucat rolul lui George Praida în „Între oglinzi paralele” (1979);
  • A jucat ca Iorgovan în „Pădureanca” (1987);
  • Interpretarea rolului lui Gelu Ruscanu în „Cei care plătesc cu viața” (1989);
  • A interpretat rolul lui Vlad, fiul lui Mircea cel Bătrân, în „Mircea” (1989);
  • Interpretarea lui Mihai Eminescu în „Un bulgăre de humă” (1990);
  • A pus în scenă rolul teroristului Goran, în „Dușmanul dușmanului meu” (1999);
  • A jucat în multiple pelicule difuzate la TVR – „Lumini și umbre”, „Romeo și Julieta”, „Don Juan”, „Trandafirul și coroana”, „Henric al IV-lea”, „Curcanii”, „Don Carlos”;
  • Teatru: „Oedip salvat”, „Ondine”, „Romeo și Julieta”, „Domnișoara Iulia”, „Henric al IV-lea”, „Orfeu în infern”, „Pescărușul”, „Thomas a Becket”, „Nebun din dragoste”, „Hamlet”, „Memoriile unui necunoscut”, „Livada de vișini”, „Ifigenia”, „Repetiție cu Barrymore”, „Copiii unui Dumnezeu mai mic”;
  • Teatrul radiofonic: „Muntele vrăjit”, „Idiotul”, „Neranțula”, „A 12-a noapte”;
  • Lucrări publicate: „Umbrit”, „Hamlet sau actoru lucid”, „Pămîntul americanului”;
  • A primit 4 distincții, după cum urmează:
  1. La data de 1 martie 2004, a primit Ordinul „Meritul cultural de Grand Comandor al României”;
  2. A primit Premiul Criticii pentru „Cel mai bun actor pentru Hamlet”;
  3. A primit Premiul de excelență – VIP 2005;
  4. Pentru regia spectacolului „Jesus Christ Superstar”, a primit Premiul Arte VIP 2006.

Sursă foto: Gandul.ro / Mediafax foto

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”