🚨 RĂZBOI Israel-Hezbollah, ziua 324. IDF a bombardat Liban cu 100 de aeronave de luptă. Negocierile cu Hamas, compromise/Houthi plănuiește un atac

RĂZBOI Israel-Hezbollah, ziua 324. IDF a bombardat Liban cu 100 de aeronave de luptă. Negocierile cu Hamas, compromise/Houthi plănuiește un atac
Publicat: 25/08/2024, 15:35
Actualizat: 25/08/2024, 15:53
15:26

UPDATE - Hezbollah confirmă că plănuia să atace Israelul la ora 5 dimineața

Gruparea teroristă Hezbollah a lansat un scurt videoclip de propagandă care evidențiază țintele atacului pe care l-ar fi lansat împotriva Israelului în această dimineață, la ora 5. 

Un simpatizant pro-palestinian a scris pe X că Hezbollah a plănuit o fază inițială de bombardare a bazelor și barăcilor militare israeliene. El mai scrie că atacul era un act de răzbunare pentru asasinarea comandantului Hezbollah Sayyed Fouad Shukr și uciderea civililor  în urma bombardamentului israelian efectuat în sudul Beirutului, pe 31 iulie.

Președintele Unității Naționale din Israel, politicianul Benny Gantz, spune că atacul preventiv al Israelului asupra Hezbollahului din Liban din această dimineață a fost „prea mic, prea târziu”.

El declară că guvernul ar fi trebuit să depună mai mult efort pentru a se asigura că rezidenții israelieni din nord se pot întoarce la casele lor până la 1 septembrie, începutul anului universitar.

15:22

UPDATE: Israel anticipează un atac intens din Yemen

Un bombardament yemenit asupra Israelului este așteptat din partea unei alte țări în următoarele zile, relatează BBC, citând o sursă de securitate anonimă.

BBC sugerează că atacul ar putea proveni de la gruparea Houthis din Yemen. La fel ca Iran, încă nu a răspuns la atacul aerian al Israelului asupra portului Hodeida de luna trecută.

Ziua 324 de război între Israel și Hezbollah și Hamas.  Sute de lansatoare de rachete ale grupării teroriste Hezbollah au fost lovite în cursul dimineții de 100 de aeronave de luptă israeliene de 25 august. Numărul victimelor provocate în urma atacurilor israeliene preventive este necunoscut.   Ieri, sâmbătă, 24 august, Israelul a bombardat țintele Hamas din Fâșia Gaza, omorând 50 de persoane. 

Potrivit forțelor de apărare israeliană, Hezbollah plănuia să folosească lansatoarele pentru a ataca Tel Aviv pe 25 august,  la ora 5 dimineața,  cu 230 de rachete și drone.

După ce a fost informat de serviciile israeliene, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a inițiat atacul preventiv în sudul Libanului, potrivit Times of Israel.

100 de aeronave israeliene de fabricație americană, inclusiv F-35 și F-16, au decolat pentru a bombarda lansatoarele de rachete ale grupării teroriste Hezbollah.

100 de aeronave israeliene au atacat Libanul

Avioanele israeliene au lovit sute de ținte din sudul Libanului duminică dimineață, 25 august 2024, prin cea mai intensificată operațiune din ultimele 6 luni.  După efectuarea atacului preventiv, ministrul Apărării al Israelului, Yoav Gallant, l-a sunat pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a-l informa.

Am condus atacuri precise în Liban pentru a preveni o amenințare iminentă la adresa cetățenilor Israelului. Folosim tot ce avem pentru a ne apăra cetățenii, a spus Gallant. Air France a transmis că suspendă zborurile către Tel Aviv și Beirut astăzi și luni.

Netanyahu: Vom răni pe oricine care ne atacă țara

Gruparea teroristă Hezbollah a anunțat moartea a doi membri uciși  în atacurile israeliene efectuate în sudul Libanului în această dimineață. Bilanțul  numărul de morți din cadrul grupului terorist de la începutul războiului ajunge la cel puțin 430. Cel puțin un singur civil a fost rănit, raportează presa libaneză.

„Suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja ţara, a aduce locuitorii din Nord în siguranţă la casele lor. Şi vom continua să respectăm o regulă simplă: oricine ne face rău, noi îi vom răni”, a declarat de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, potrivit Times of Israel. Netanyahu a confirmat în timpul unei reuniuni de urgenţă a cabinetului că Israelul a distrus mii de rachete Hezbollah în această dimineaţă.

Într-un tweet, liderul opoziției libaneze Samy Gemayel, a scris că, pentru a evita o escaladare în conflictul cu Israel, Hezbollah trebuie să fie dezarmat, iar poporul libanez trebuie să recâștige controlul asupra țării.

Negocierile de încetarea focului ar putea fi compromise

Discuțiile de pace dintre Israel și Hamas au început de pe 20 august, la Cairo, în prezența secretarului american de Stat Antony Blinken și președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Negociatorii pentru armistițiu și eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza au discutat sâmbătă la Cairo noi propuneri de compromis., Aceștia încearcă să reducă tensiunile dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, dar nu a existat niciun indiciu de progres după ore de discuții.

„Discuțiile de la Cairo nu au făcut niciun progres. Israelul insistă să păstreze opt poziții de-a lungul coridorului Philadelphi”, a declarat pentru Reuters un oficial palestinian apropiat efortului de mediere, cerând să nu fie numit din cauza sensibilității subiectului.

Discuțiile de la Cairo au venit pe măsură ce situația umanitară din Gaza s-a deteriorat. Foametea și poliomielita sunt în creștere în enclava palestiniană.

Israel a atacat Fâșia Gaza în ziua precedentă, Bibi insistă asupra unui coridor

Atacurile militare israeliene din Fâșia Gaza au ucis sâmbătă 50 de persoane, au declarat autoritățile palestiniene din domeniul sănătății, victimele fiind prinse sub dărâmături sau întinse pe drumuri. Rudele victimelor au fost fotografiate când și-a jelit soții uciși în urma atacului israelian. Protestele pro-Palestina au luat amploare ieri și azi în marile orașe occidentale, militând pentru încetarea furnizării armamentului către Israel și încetarea ostilităților, acuzând guvernul condus de Netanyahu pentru „crime de război”.

O delegație Hamas a sosit sâmbătă la Cairo pentru a fi mai aproape de a analiza orice propuneri apărute în principalele discuții dintre Israel și mediatorii Egipt, Qatar și Statele Unite, au declarat două surse egiptene de securitate.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu le-a spus negociatorilor israelieni că insistă  ca Israelul să nu-și retragă trupele din așa-numitul coridor „Philadelphi” din sudul Fâșiei Gaza, citează Reuters. Ziarul saudit Al Hadath a raportat că Egiptul a cerut Israelului să renunţe la controlul asupra punctului de trecere a frontierei Rafah.
Sursa Foto: Profimedia 

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?