Cum comentează fostul președinte rus arestarea patronului Telegram, pe un aeroport din Franța? Reacțiille oficialilor de la Moscova

Cum comentează fostul președinte rus arestarea patronului Telegram, pe un aeroport din Franța? Reacțiille oficialilor de la Moscova
Dmitri Medvedev / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/08/2024, 15:36

Fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, deplânge soarta directorului executiv al influentei aplicații de mesagerie Telegram, arestat sâmbătă seara pe un aeroport de lângă Parsus. Reacții acide au venit de la mai mulți oficiali de la Moscova, inclusiv de la purtătorului de cuvânt al diplomației ruse.

Arestarea lui Pavel Durov, miliardarul franco-rus Pavel Durov, cofondatorul și CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a declanșat un val de reacții la vârful Federației Ruse.

Miliardarul franco-rus Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost prins pe aeroportul Bourget din afara Parisului, a informat presa franceză, citând surse neidentificate, și urma să apară duminică în instanță. Născut în Rusia, el a fondat Telegram împreună cu fratele său în 2013, aplicația de mesagerie criptată ajungând că fie influentă în Rusia, Ucraina și republicile fostei Uniuni Sovietice.

„Odată, cu destul de mult timp în urmă, l-am întrebat pe Durov de ce nu a vrut să coopereze cu agențiile de aplicare a legii pentru infracțiuni grave. «Aceasta este poziția mea de principiu», a spus el. «Atunci vor fi probleme serioase în orice țară», i-am spus. A considerat că cele mai mari probleme ale sale au fost în Rusia, și a plecat, primind apoi și permise de cetățenie/ședere în alte țări. Mi-am dorit să fiu un «om al lumii» strălucit, care trăiește bine fără patria sa. Ubi bene, ibi patria! A calculat greșit. Pentru toți dușmanii noștri comuni acum, el este rus – și, prin urmare, imprevizibil și periculos. Sânge diferit. Cu siguranță nu Musk sau Zuckerberg (care, apropo, cooperează activ cu FBI). Durov trebuie să înțeleagă în sfârșit că Patria, ca și vremurile, nu poate fi aleasă”, a spus Dmitri Medvedev, citate de stiripesurse.ro.

„Francezii își continuă lupta pentru «libertatea de exprimare» și «valorile europene»”, a scris și Andrei Klishas, șeful Comitetului pentru Legislație Constituțională al Consiliului Federației Rusiei.

„Acum trebuie scos afară”

Vladislav Davankov, vicepreședinte al Dumei de Stat din Rusia, Partidul Poporului Nou, crede că miliardarul trebui eliberat.

„Acum trebuie scos afară. El a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov să ceară autorităților franceze să-l elibereze pe Pavel Durov din arest. Dacă autoritățile franceze refuză să-l elibereze pe Pavel Durov din arest, propun să se depună toate eforturile pentru a-l transfera pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite sau al Federației Ruse. Cu consimțământul lui, desigur”, a spus acesta.

Și Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, a comentat episodul aresatării din Franța.

„Și mi-am amintit cum, în 2018, un grup de 26 de ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reporteri fără frontiere, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și altele, au condamnat decizia unei instanțe ruse de a bloca Telegram. În același timp, Durov a rămas în libertate în tot acest timp, continuând să dezvolte Telegram. Public o captură de ecran a tuturor structurilor occidentale specializate care au apărut la acea vreme, inclusiv cu un apel colectiv. Credeți că de data aceasta vor apela la Paris și vor cere eliberarea lui Durov, sau își vor înghiți limba?”, a transmis Maria Zakharova.

Citește și:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?