Noua Comisie Europeană, predominant masculină / Lucian Romașcanu: Victor NEGRESCU are toate atuurile să fie un comisar european foarte bun

Publicat: 26/08/2024, 11:51
Actualizat: 26/08/2024, 12:22

Ursula von der Leyen nu își atinge scopul privind formarea unei echipe echilibrate ca gen la Comisia Europeană, după ce guvernele UE i-au ignorat cererea de a propune câte doi candidați, bărbați și femei. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat luni, după reuniunea Biroului Permanent Național al partidului, că Victor Negrescu rămâne o opțiune viabilă pentru funcția de comisar european din partea României, deși încă nu s-a luat o decizie finală. 

Romașcanu a explicat că Victor Negrescu este unul dintre cei mai competenți politicieni în relații internaționale din PSD, fiind vicepreședinte al Parlamentului European, și consideră că acesta are toate atuurile necesare pentru a deveni un comisar european de succes.

Victor Negrescu este un om politic, pentru că toată lumea vorbește, domnule, dar nu se pricepe la strâns șuruburi ca să ajungă comisar pe nu știu ce.

Victor Negrescu este unul dintre cei mai buni politicieni în relații internaționale pe care Partidul Social Democrat îi are.

Este vicepreședinte al Parlamentului European și are toate atuurile să poată fi un comisar foarte bun, a precizat Lucian Romascanu.

Victor Negrescu, favorit pentru funcția de Comisar European

Marcel Ciolacu a declarat săptămână trecută, la Bruxelles, că i-a transmis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunerea României de Comisar European, în persoana actualului vicepreședinte al Parlamentului European, social-democratul Victor Negrescu. (detalii AICI)

Premierul a făcut referire la comunism când a fost întrebat de jurnaliști despre cererea Ursulei von der Leyen ca fiecare stat membru să propună două variante de comisar european: ”Nu-mi place să îmi impună cineva ceva, ca în comunism”.

Negrescu a transmis că este onorat de propunerea făcută de premier. El a precizat că decizia finală va fi luată săptămâna aceasta, după consultări în coaliție.

O decizie finală urmează să fie luată doar săptămâna viitoare, după ce premierul României va discuta cu partenerii noștri de coaliție și poate și cu președintele României. Mi se pare normal lucrul acesta, a punctat vicepreședintele PE, după incheierea Congresului PSD.

Noua Comisie Europeană se conturează fără egalitate de gen

Mai multe ţări ignoră rugămintea Ursulei von der Leyen şi nu numesc aproape deloc femei pentru a face parte din Comisia Europeană.

Prin comparaţie, sunt propuse doar cinci femei (inclusiv von der Leyen însăşi) – sau şase dacă o includem pe Teresa Ribera, alegerea aşteptată a Spaniei, care încă nu a fost nominalizată oficial.

Două mişcări de joi au înclinat şi mai mult balanţa: România a confirmat că îl va nominaliza pe Victor Negrescu, iar Luxemburgul l-a propus pe Christophe Hansen pentru rolul de la Bruxelles.

Potrivit Politico, dacă Danemarca şi Italia vor urma exemplul şi vor numi tot bărbaţi, după cum sunt aşteptările, ar însemna probabil ca două treimi din cei 27 de comisari ai UE să fie bărbaţi.

Guvernele europene nu sunt obligate legal să respecte această solicitare. În plus, Von der Leyen a scutit țările care au dorit să-și păstreze comisarul din ultima legislatură, cum este cazul pentru cinci dintre țările care au nominalizat bărbați.

Și, deși Parlamentul European este obligat să „țină cont în mod deosebit” de paritate atunci când va aproba noua Comisie, la mijlocul toamnei, acesta nu va fi un motiv de respingere, chiar dacă este o echipă fără egalitate de gen.

Din cele 27 de state membre, 22 și-au prezentat până acum alegerea comisarului desemnat, dar cu doar cinci zile înainte de termenul-limită oficial, Portugalia, Belgia, Danemarca, Italia și Bulgaria sunt cele cinci state membre care nu au încă anunta alegerea lor.

CITEȘTE ȘI:

Politico: Noua Comisie a lui Von der Leyen: Numele pe care le știm până acum / Marcel Ciolacu prezintă joi propunerea de comisar

Victor NEGRESCU: Marcel CIOLACU a reușit să dezvolte RELAȚII foarte bune cu liderii europeni și internaționali / Ce spune despre postul de Comisar

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin:...
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ce a pățit o româncă după ce a păcălit un pensionar din Spania cu aproape...
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
O mai recunoști? Actrița adorată de toți adolescenții, transformare ȘOC. Fanii nu o mai recunosc:...
Cum s-a produs accidentul de pe platoul de filmare pentru "Cursa", filmul produs de Codin...
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă...
Restaurantul din București la care au mâncat Ed Sheeran și Chris Hemsworth! Ce preparate tradiționale...
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
E adevărat că scapi de amendă dacă faci rovinieta în aceeași zi? Răspunsul CNAIR
O jurnalistă a fost reţinută de poliţia locală din Caracas
Este CLAR: DOVADA că egiptenii antici comunicau cu extratereștrii!
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Trei răniți la filmările pentru pelicula lui Codin Maticiuc. Cascadorii încheiate la spital
Cât costa să închiriezi vilele din Thailanda în care s-a filmat Insula Iubirii. Prețul este...
VIDEO Accident mortal pe DN 2, între un autobuz și două mașini! A fost activat...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Escrocherie demascată! Cum a reușit tânărul cu 8 clase să păcălească Poliția, pretinzând că este...
BANCUL ZILEI. BULĂ: - Bubulino, aici am făcut noi prima oară dragoste. Mai ții minte?
Emile Berliner, inventatorul gramofonului