Semnificațiile ATACULUI PREVENTIV lansat de Israel asupra Hezbollah: „Era timpul, trebuie apăsată pedala de accelerație”

Semnificațiile ATACULUI PREVENTIV lansat de Israel asupra Hezbollah: „Era timpul, trebuie apăsată pedala de accelerație”
Publicat: 26/08/2024, 10:35
Actualizat: 26/08/2024, 10:39

Potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), gruparea Hezbollah plănuia să lanseze un atac major d epe teritoriul Libanului, duminică dimineața, la ora 5.00. Numai că aviația israeliană (IAF) a declanșat un atac preventiv-surpriză care a avut drept ținte lansatoarele de rachete ale organizației paramilitare șiite, susținută și coordonată de Iran.

Lovitura IAF asupra lansatoarelor de rachete Hezbollah din sudul Libanului a marcat o schimbare semnificativă în strategia ofensivă a Israelului, punctează The Jerusalem Post într-un editorial în care analizează atacul preventiv ordonat de la Tel Aviv.

La aproape 11 luni după ce Hezbollah – „complet neprovocat” – a început să tragă asupra Israelului, forțând zeci de comunități din nord să se evacueze și să schimbe viațile a sute de mii de oameni, aceasta a fost prima ofensivă israeliană semnificativă împotriva Hezbollah în Liban.

Nu, consideră The Jerusalem Post, acesta nu a fost atacul preventiv al Israelului împotriva forțelor aeriene egiptene, în prima zi a Războiului de șase zile din 1967, care a determinat soarta acelui război și a schimbat istoria. Dar a fost cu siguranță mai mult decât a făcut Israelul împotriva Hezbollahului de la începutul acestui război.

Acesta este, practic, cel mai important act militar pe care l-a inițiat Israelul pentru a schimba regulile jocului de când a început războiul și pentru a semnala reprezentanților Hezbollah că tot ceea ce a fost și ceea ce a devenit o nouă „normalitate nebună” nu va dura.

Nicio țară nu poate tolera ca o mare parte a teritoriului să devină nelocuită din cauza rachetelor trase asupra ei de pe teritoriul vecinul

The Jerusalem Post mai notează că nicio țară nu poate tolera o situație în care o mare parte a teritoriului său devine nelocuită din cauza rachetelor trase asupra ei de pe teritoriul vecinului său.

Aceasta este o încălcare clară a suveranității. Atacul de duminică dimineață a fost un semn – primul semnificativ – că Israelul are ceea ce este necesar pentru a-și recâștiga deplina suveranitate.

  • Un atac masiv ca acesta – care lovește atât de multe ținte în sudul Libanului simultan – nu este pus la punct peste noapte.
  • Acest atac a necesitat o planificare precisă, inteligență precisă și capacități operaționale precise.

În urma operațiunii militare din Fâșia Gaza – pentru destructurarea infrastructurii Hamas -, a asasinării șefului Hamas (Ismail Haniyeh) la Teheran,  a lui Shukr la Beirut și a lui Mohammad Deif în Gaza, a atacului asupra portului Hodeidah din Yemen, din iulie, ca răzbunare pentru o lovitură houthi la Tel Aviv, operațiunea de duminică dimineață ajută la refacerea descurajării erodate de atacurile Hamas din 7 octombrie și „proiectează putere către inamicii israelului și către israelieni”.

„Proiecția puterii este critică pentru moralul acestei țări”

The Jerusalem Post

Israelul a abandonat „ghemuirea defensivă”

De când Hezbollah și Iranul au jurat să se răzbune pentru asasinatele consecutive ale lui Shukr și Haniyeh, mai scrie The Jerusalem Post, Israelul a fost în mare măsură într-o „ghemuire defensivă care este corozivă pentru moral și nu face altceva decât să „hrănească un sentiment de neputință”.

Dar această țară nu este nici neputincioasă și poate preveni eficient aceste atacuri. Acțiunea preventivă de duminică le-a amintit tuturor de asta.

Situația din sudul Libanului trebuie să se schimbe fundamental pentru a face posibil ca rezidenții de la granița de nord să se întoarcă acasă. Acțiunea decisivă de duminică poate fi începutul acestei schimbări.

Israelul trebuie să apese „pedala de accelerație”

Acest atac ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra negocierilor pentru ostatici care au loc la Cairo cu gruparea Hamas, deoarece dacă șeful Hamas, Yahya Sinwar, vede că salvarea organizației sale nu va veni din nord și că Israelul poate acționa cu forță deplină în Liban chiar și atunci când încă demontează capacitățile Hamas în Gaza, atunci organizația teroristă ar putea deveni mai flexibilă.

Dar „s-ar putea” este cuvântul operativ. Nimeni nu poate prezice gândirea lui Sinwar. Cu toate acestea, poziția sa de negociere este cu siguranță mai slabă dacă devine clar că Israelul este dispus să preia pe deplin Hezbollah în nord, chiar dacă acesta continuă să degradeze capacitățile Hamas în sud.

Cu intensitatea luptei din Gaza mult redusă în comparație cu acum câteva luni, Israelul are o lățime de bandă mai mare pentru a face față luptei cu Hezbollah. Ca atare, mai scrie The Jerusalem Post, Israelul trebuie să-și țină piciorul pe „pedala de accelerație” în Liban, gata să apese și să lovească Hezbollah cu o forță copleșitoare, exact așa cum a făcut duminică.


Citește și:

Yair Lapid, ex-premier al Israelului: „Acum nu mai avem voie să eliminăm teroriștii? Teroriştii nu au imunitate, nu au dreptul să se răzbune!”

Necunoscuta „Kursk”. Ce se va întâmpla dacă trupele ucrainene vor captura CENTRALA NUCLEARĂ: „Operațiune grea, risc major de accident nuclear”

Netanyahu avertizează AXA RĂULUI condusă de Iran: „Vom riposta, vom impune un preț mare pentru orice agresiune împotriva noastră, de oriunde ar veni”

MAE, avertisment de nivelul 8/9 pentru Liban. Și alte țări solicită cetățenilor lor să plece „cu orice bilet de avion disponibil”

Abandonul Rusiei de la principiul unu la unu în schimbul de PRIZONIERI și prețul pentru Krasikov. Analist: „Memento dur pentru lumea REPRESIUNII ruse”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?