Semnificațiile ATACULUI PREVENTIV lansat de Israel asupra Hezbollah: „Era timpul, trebuie apăsată pedala de accelerație”

Semnificațiile ATACULUI PREVENTIV lansat de Israel asupra Hezbollah: „Era timpul, trebuie apăsată pedala de accelerație”
Publicat: 26/08/2024, 10:35
Actualizat: 26/08/2024, 10:39

Potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), gruparea Hezbollah plănuia să lanseze un atac major d epe teritoriul Libanului, duminică dimineața, la ora 5.00. Numai că aviația israeliană (IAF) a declanșat un atac preventiv-surpriză care a avut drept ținte lansatoarele de rachete ale organizației paramilitare șiite, susținută și coordonată de Iran.

Lovitura IAF asupra lansatoarelor de rachete Hezbollah din sudul Libanului a marcat o schimbare semnificativă în strategia ofensivă a Israelului, punctează The Jerusalem Post într-un editorial în care analizează atacul preventiv ordonat de la Tel Aviv.

La aproape 11 luni după ce Hezbollah – „complet neprovocat” – a început să tragă asupra Israelului, forțând zeci de comunități din nord să se evacueze și să schimbe viațile a sute de mii de oameni, aceasta a fost prima ofensivă israeliană semnificativă împotriva Hezbollah în Liban.

Nu, consideră The Jerusalem Post, acesta nu a fost atacul preventiv al Israelului împotriva forțelor aeriene egiptene, în prima zi a Războiului de șase zile din 1967, care a determinat soarta acelui război și a schimbat istoria. Dar a fost cu siguranță mai mult decât a făcut Israelul împotriva Hezbollahului de la începutul acestui război.

Acesta este, practic, cel mai important act militar pe care l-a inițiat Israelul pentru a schimba regulile jocului de când a început războiul și pentru a semnala reprezentanților Hezbollah că tot ceea ce a fost și ceea ce a devenit o nouă „normalitate nebună” nu va dura.

Nicio țară nu poate tolera ca o mare parte a teritoriului să devină nelocuită din cauza rachetelor trase asupra ei de pe teritoriul vecinul

The Jerusalem Post mai notează că nicio țară nu poate tolera o situație în care o mare parte a teritoriului său devine nelocuită din cauza rachetelor trase asupra ei de pe teritoriul vecinului său.

Aceasta este o încălcare clară a suveranității. Atacul de duminică dimineață a fost un semn – primul semnificativ – că Israelul are ceea ce este necesar pentru a-și recâștiga deplina suveranitate.

  • Un atac masiv ca acesta – care lovește atât de multe ținte în sudul Libanului simultan – nu este pus la punct peste noapte.
  • Acest atac a necesitat o planificare precisă, inteligență precisă și capacități operaționale precise.

În urma operațiunii militare din Fâșia Gaza – pentru destructurarea infrastructurii Hamas -, a asasinării șefului Hamas (Ismail Haniyeh) la Teheran,  a lui Shukr la Beirut și a lui Mohammad Deif în Gaza, a atacului asupra portului Hodeidah din Yemen, din iulie, ca răzbunare pentru o lovitură houthi la Tel Aviv, operațiunea de duminică dimineață ajută la refacerea descurajării erodate de atacurile Hamas din 7 octombrie și „proiectează putere către inamicii israelului și către israelieni”.

„Proiecția puterii este critică pentru moralul acestei țări”

The Jerusalem Post

Israelul a abandonat „ghemuirea defensivă”

De când Hezbollah și Iranul au jurat să se răzbune pentru asasinatele consecutive ale lui Shukr și Haniyeh, mai scrie The Jerusalem Post, Israelul a fost în mare măsură într-o „ghemuire defensivă care este corozivă pentru moral și nu face altceva decât să „hrănească un sentiment de neputință”.

Dar această țară nu este nici neputincioasă și poate preveni eficient aceste atacuri. Acțiunea preventivă de duminică le-a amintit tuturor de asta.

Situația din sudul Libanului trebuie să se schimbe fundamental pentru a face posibil ca rezidenții de la granița de nord să se întoarcă acasă. Acțiunea decisivă de duminică poate fi începutul acestei schimbări.

Israelul trebuie să apese „pedala de accelerație”

Acest atac ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra negocierilor pentru ostatici care au loc la Cairo cu gruparea Hamas, deoarece dacă șeful Hamas, Yahya Sinwar, vede că salvarea organizației sale nu va veni din nord și că Israelul poate acționa cu forță deplină în Liban chiar și atunci când încă demontează capacitățile Hamas în Gaza, atunci organizația teroristă ar putea deveni mai flexibilă.

Dar „s-ar putea” este cuvântul operativ. Nimeni nu poate prezice gândirea lui Sinwar. Cu toate acestea, poziția sa de negociere este cu siguranță mai slabă dacă devine clar că Israelul este dispus să preia pe deplin Hezbollah în nord, chiar dacă acesta continuă să degradeze capacitățile Hamas în sud.

Cu intensitatea luptei din Gaza mult redusă în comparație cu acum câteva luni, Israelul are o lățime de bandă mai mare pentru a face față luptei cu Hezbollah. Ca atare, mai scrie The Jerusalem Post, Israelul trebuie să-și țină piciorul pe „pedala de accelerație” în Liban, gata să apese și să lovească Hezbollah cu o forță copleșitoare, exact așa cum a făcut duminică.


Citește și:

Yair Lapid, ex-premier al Israelului: „Acum nu mai avem voie să eliminăm teroriștii? Teroriştii nu au imunitate, nu au dreptul să se răzbune!”

Necunoscuta „Kursk”. Ce se va întâmpla dacă trupele ucrainene vor captura CENTRALA NUCLEARĂ: „Operațiune grea, risc major de accident nuclear”

Netanyahu avertizează AXA RĂULUI condusă de Iran: „Vom riposta, vom impune un preț mare pentru orice agresiune împotriva noastră, de oriunde ar veni”

MAE, avertisment de nivelul 8/9 pentru Liban. Și alte țări solicită cetățenilor lor să plece „cu orice bilet de avion disponibil”

Abandonul Rusiei de la principiul unu la unu în schimbul de PRIZONIERI și prețul pentru Krasikov. Analist: „Memento dur pentru lumea REPRESIUNII ruse”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin:...
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ce a pățit o româncă după ce a păcălit un pensionar din Spania cu aproape...
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
O mai recunoști? Actrița adorată de toți adolescenții, transformare ȘOC. Fanii nu o mai recunosc:...
Rezultate Bac 2024, sesiunea de toamnă. Edu.ro a afişat notele la probele scrise
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă...
Când intră pensiile recalculate pe card în luna septembrie? S-a anunțat data la care vor...
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
E adevărat că scapi de amendă dacă faci rovinieta în aceeași zi? Răspunsul CNAIR
O jurnalistă a fost reţinută de poliţia locală din Caracas
Este CLAR: DOVADA că egiptenii antici comunicau cu extratereștrii!
Cât costa să închiriezi vilele din Thailanda în care s-a filmat Insula Iubirii. Prețul este...
Accident mortal pe DN 2, între un autobuz și două mașini! A fost activat Planul...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Ce le cerea Dana Marijuana clienţilor? „Regina” hip-hop-ului din România vindea substanțe interzise şi minorilor
BANCUL ZILEI. BULĂ: - Bubulino, aici am făcut noi prima oară dragoste. Mai ții minte?
Terence Young, regizorul a trei filme James Bond. „Dintre toate filmele Bond pe care le-am...