Platforma de socializare X (fostul Twitter) a efectuat modificări la chatbot-ul său AI, Grok, după ce cinci secretari de stat au avertizat că chatbot-ul răspândea informații false cu privire la alegerile din Statele Unite.
Oficiali electorali de top din Michigan, Minnesota, New Mexico, Pennsylvania și Washington i-au trimis o scrisoare luna aceasta lui Elon Musk, plângându-se că chatbot-ul AI al platformei, Grok, a produs informații false despre termenele limită ale votului în statele lor, la puțin timp după ce președintele Joe Biden a renunțat la cursa prezidențială din 2024, scrie Associated Press.
Secretarii de stat au cerut ca chatbot-ul să direcționeze utilizatorii care pun întrebări legate de alegeri către CanIVote.org, un site de informații despre alegeri administrat de Asociația Națională a Secretarilor de Stat. Înainte de a oferi răspunsuri la întrebările legate de alegeri, chatbot-ul spune acum: „Pentru informații exacte și actualizate despre alegerile din SUA din 2024, vă rugăm să vizitați Vote.gov”. Ambele site-uri sunt „resurse de încredere care pot conecta alegătorii cu oficialii electorali locali”, au declarat cei cinci secretari de stat într-o declarație comună. „Apreciem pașii făcuți de X spre a-și îmbunătăți platforma și sperăm că vor continua să facă îmbunătățiri care să asigure utilizatorilor lor acces la informații exacte din surse de încredere în acest an electoral critic”, au spus ei.
Grok a fost lansat anul trecut și a fost prezentat de Musk ca un chatbot AI „rebel” care va răspunde la „întrebări picante care sunt respinse de majoritatea celorlalte sisteme AI”. Grok este disponibil doar pentru abonații X premium și premium plus, dar cei cinci secretari de stat au spus că informațiile false de la Grok au fost apoi distribuite pe mai multe platforme de socializare, ajungând la milioane de oameni.
Grok a continuat să repete informațiile false timp de 10 zile înainte de a fi corectate, au spus secretarii.
Chiar și după schimbările efectuate, utilizatorii X au continuat să folosească Grok pentru a inunda platforma cu imagini false ale candidaților, inclusiv vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: