Zelenski admite că va trebui să discute cu RUSIA, dar speră să își consolideze poziția /„Le prezint acest plan și candidaților Harris și Trump”

Zelenski admite că va trebui să discute cu RUSIA, dar speră să își consolideze poziția /„Le prezint acest plan și candidaților Harris și Trump”
Publicat: 27/08/2024, 19:56

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marți, că le va prezenta un plan de pace candidaților în scrutinul prezidențial din Statele Unite, Donald Trump și Kamala Harris, argumentând că, pentru a fi posibil dialogul cu Rusia, armata ucraineană trebuie să înregistreze progrese pe front.

”Războiul se va încheia prin dialog, dar noi avem nevoie de o poziție puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski, conform publicației La Stampa, în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Kiev.

De altfel, Zelenski a afirmat că armata ucraineană a testat cu succes o rachetă balistică și a reluat argumentația că ofensiva în regiunea rusă Kursk are rolul de a forța Administrația Vladimir Putin să accepte o pace corectă.

”Acesta este planul de victorie al Ucrainei”, a subliniat Zelenski.

Liderul de la Kiev a argumentat, potrivit site-ului MSN.com, că planul său constă în lansarea ofensivei în Kursk, consolidarea poziției Ucrainei în cadrul infrastructurii internaționale de securitate, utilizarea pârghiilor diplomatice pentru a forța Moscova să oprească războiul și folosirea presiunilor economice.

”Operațiunea din Kursk este unul dintre punctele planului victoriei. Prima dată, va fi corect ca planul să îi fie prezentat președintelui Joe Biden. Succesul planului depinde de președintele SUA. Cred că îi voi prezenta planul în septembrie. De asemenea, cred că este corect să le prezint acest plan și candidaților Kamala Harris și Donald Trump”, a subliniat Zelenski.

Armata ucraineană a ocupat anumite zone din regiunea rusă Kursk sub pretextul că acest lucru ar forța Moscova să se retragă din zone ocupate în Ucraina. În schimb, armata rusă a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a semnalat în mai multe rânduri anul acesta că Ucraina nu vrea prelungirea războiului cu Rusia.

”Este foarte important să prezentăm un plan de oprire a războiului care să fie susținut de majoritatea țărilor din lume, lucrăm în acest sens pe plan diplomatic. Nu vrem să prelungim acest război, trebuie să ajungem la o pace corectă cât mai rapid posibil”, a afirmat Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii iunie.

Rusia cere dialog sincer cu Occidentul pentru oprirea războiului

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat marți țările occidentale să accepte dialogul, fără a mai ține cont de ultimatumurile Ucrainei.

”Rusia va accepta negocierile doar când nu va mai fi vizată de ultimatumuri. Dacă Occidentul este interesat de normalizarea situației în Europa, atunci să ne așezăm la masa discuțiilor, fără așa-numita Formulă de Pace a lui Zelenski. Să discutăm onest!”, a spus Lavrov, citat de publicația Pravda.

Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a semnalat constant că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție. Doi consilieri ai lui Trump i-au prezentat un plan care prevede oprirea războiului din Ucraina, dacă acesta va câștiga scrutinul prezidențial din noiembrie, proiectul conținând o clauză care prevede furnizarea de asistență militară Kievului doar dacă acceptă negocieri de pace cu Rusia.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a prezentat, recent, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Kievul și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.

Administraţia Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.

La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.

Citește și:

Economia GERMANIEI este în scădere, pe fondul reducerii consumului privat /Analist: „Multe companii caută oportunități în străinătate”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Rodica Tudor, implicată într-un MARE SCANDAL după derapajul de la Mamaia, alături de Țurcașiu și...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Candidații la prezidențiale în imagini inedite. Cum arătau Diana Șoșoacă și Elena Lasconi acum câteva...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, umiliţi chiar Festivalul Mamaia 2024. O cântăreaţă a refuzat să...
Dieta lui Meme Stoica și alimentele pe care le-a eliminat definitiv: „Fac 60 de ani...
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
„Prin mila și bunătatea lui Dumnezeu…”. Mesajul transmis de Ministrul Familiei după ce s-a răsturnat...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Robert F. Kennedy Jr. a intrat în echipa de tranziţie prezidenţială a lui Donald Trump....
Ce au VĂZUT după ce au privit ÎN SPAȚIU mai departe ca NICIODATĂ
Bancnotele care se schimbă urgent la BNR. Banca Națională îți dă bani la schimb
Un nou drum de mare viteză în România. Va face legătura direct cu A3
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Un sicriu de zinc, descoperit în curtea Bisericii „Mavrogheni” din București