Guvernul aprobă 4 măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de SECETA SEVERĂ / Florin Barbu: Toate măsurile vor fi adoptate în următoarele ședințe

Publicat: 28/08/2024, 12:46
Actualizat: 28/08/2024, 12:46

Un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, modificări la măsura „Creditul fermierul”, suspendarea creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR și încadrarea în termenul asumat de finalizare a proceselor verbale de constatare a calamității, sunt măsuri pe masa ședinței de guvern, de miercuri.  Conform ministrului Agriculturii, toate aceste acte vor fi aduse spre adoptare în următoarele ședințe de guvern.

La începutul ședinței, Florin Barbu a anunțat că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară.

Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noștri, care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuția de 3% din subvenția plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc, și la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat. Am avut discuții și cu compania de stat Eximbank Asigurări, care dorește implicarea în gestionarea acestui mecanism, a declarat Florin Barbu.

A doua măsură se referă la o completare solicitată de fermier la măsura „Creditul fermierului”, care are o dobândă fixă de 1,95%.

În primul rând, creștem gradul de garantare de către FGCR la 100% din fondurile puse la dispoziția Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură și producția românească. În plus, creditul va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil, fără a avea presiunea ratelor și dobânzilor.

De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare și fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condițiile ca aceștia să dețină un proces-verbal de constatare a calamităților în acest an.

Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majorează de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei, fără a afecta deficitul bugetar.

Potrivit ministrului Barbu, o altă măsură venită în sprijinul fermierilor se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces-verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023-2024.

Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la același termen se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de imputuri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriașă de pe umerii fermierilor, care din cauza secetei nu au producție și, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume.

Florin Barbu a transmis că, în prezent, Ministerul Agriculturii este la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamităților.

Ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1.000 de lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă, a precizat ministrul Agriculturii.

CITEȘTE ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un fotbalist de 27 de ani a murit după ce s-a prăbușit pe teren, în...
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Economia României, un bolnav ținut în viață de aparate. Profesor de economie: „Suntem pe perfuzii,...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Video. Momentul în care un bărbat este înjunghiat de un copil de 13 ani, într-o...
Andreea Bănică a COMIS-O GRAV! Când s-a întors și a început să danseze, publicul a...
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Aeroportul Otopeni şi-a pierdut mascota. Pisicuţa Vasi a fost furată în urmă cu o săptămână
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Pescobar ține renumitul post cu apă: „Am dat jos vreo trei kilograme” Cum se simte...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Banca Transilvania a recuperat de la client un Ferrari cu un kilometraj... intrigant
3 milioane de pensionari nu vor mai fi impozitaţi. Măsura se va aplica de la...
Detalii PIPERATE despre Alain Delon ies ACUM la iveală! „Am știut totul”
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Handbalista Iryna Glibko a murit fulgerător. Avea doar 34 de ani
Ținuta cu care Andreea Bănică a răzvrătit internauții. Toți au crezut că a apărut topless...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că...
Tavi Clonda, despre coșmarul prin care a trecut Gabriela Cristea: "Ea își pierdea speranța, eu...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
În urmă cu 100 de ani, cercetătorii care căutau viață pe Marte au detectat un...