Ce crede un UCRAINEAN fugit de război despre România. „Se comportă ca niște animale”/Dezamăgit de Bucureşti, a plecat în Serbia

Ce crede un UCRAINEAN fugit de război despre România. „Se comportă ca niște animale”/Dezamăgit de Bucureşti, a plecat în Serbia
Ce crede un ucrainean fugit de război despre România. „Se comportă ca niște animale”/Dezamăgit de Bucureşti, a plecat în Serbia / Caracter ilustrativ
Publicat: 28/08/2024, 11:48
Actualizat: 28/08/2024, 14:59

Un tânăr ucrainean care a fugit din calea războiului trecând munții în România a povestit pe platforma X impresiile sale despre țara noastră. Printre altele, el se declară dezamăgit de ce a întâlnit în București, motiv pentru care a și decis să părăsească orașul, îndreptându-se spre o altă destinație.

Astfel, el a ajuns în Serbia, iar la vecini spune că a dat peste o localitate mult mai curată și confortabilă decât capitala României.

București, un oraș „murdar și plin de graffiti”

A mers 11 zile prin munți, dar tot chinul a meritat, tânărul student ucrainean dorind să scape cu viață din infernul care se derulează de doi ani în țara sa.

Ajuns cu bine în România, el a povestit prin tot ce a trecut, dar și care sunt impresiile sale despre orașele în care a stat și oamenii întâlniți.

Într-un final, nu a ales să rămână și a plecat în Serbia, rămânând uimit de locurile văzute aici.

Iată integral mesajul postat pe X de tânărul student ucrainean refugiat la noi în țară.

„Partea a doua, după graniță. Ca să nu stau relaxat, am uitat sa descarc din timp harta României. Eram în păduri de munte, fără să aveam vreo idee pe unde mergem și am continuat drumul după principiul «cu siguranță nu ne vor căuta aici». Nu era conexiune la net.

Am încercat să dăm de oameni fără a ne întoarce accidental în Ucraina, pentru asta am folosit chiar și o busolă. O oră mai târziu am găsit un fel de potecă și după alte două ore am dat de o colibă ​​de pădurar. Era goală. 

La șase ore de când eram în România ne-am întâlnit cu pădurari pe o bicicletă, dar nu ne-au luat cu ei.

La nouă ore de când eram în România am ajuns la niște case, unde un bunic localnic s-a oferit să stea cu noi, ne-a dat untură (vă aduc aminte că nu am mai mâncat carne de patru ani) și a chemat o mașină.

I-am făcut cadou un monocular.

„O porcărie infernală, un fel de dubă”

A venit o porcărie infernală, un fel de dubă, din care au desfăcut toată partea inferioară și au pus-o pe şine late de aproximativ un metru. Anterior am mers de-a lungul căii ferate şi eram sigur că vom ajunge într-o mină. M-am panicat, în maşină erau români.

Ulterior am fost primiți de polițiștii de frontieră, percheziționați și interogați. În timpul căutărilor, le-am arătat cum funcționează o lopată pliabilă, polițistul de frontieră a fost încântat, a dus-o în camera alăturată, le-a arătat prietenilor săi, am auzit alţi trei «wow».

Pe scurt, le-a plăcut și s-au hotărât să o confişte împreună cu spray cu piper, o canistră de gaz și un cuțit.

Apoi am fost duși într-o cameră pe care ei o numeau «cameră pentru ucrainenii liberi». În esenţă, sunt camere de dormit, o baie, câteva pizza și Fanta. Cel mai bun lucru după 11 zile în sălbăticie. Și da, totul a fost cât se poate de politicos, primul lucru pe care ni l-au oferit a fost asistență medicală, apă și mâncare!

Ne-au trezit la 6 dimineața, ne-au dat jumătate de oră să ne pregătim și să curățăm camerele și ne-au dus undeva spre granița cu Ucraina. Acolo era un birou pentru migranţi, dar deja mă pregăteam să sar din mașină și să ajung partizan în munții românești.

Alţi cinci oameni ni s-au alăturat în «camera ucrainenilor liberi», trei au venit prin munți, doi prin Tisa. Cel mai tânăr avea 19 ani. Asupra băieților care au trecut râul s-a tras cu arma la graniță, dar au reușit să treacă în 10 minute.

Înainte de prânz, ni s-a acordat protecţie și am fost lăsaţi să plecăm.

Recunoscuți după rucsacuri

Am pornit să căutăm o locuință. În timp ce căutam, am fost recunoscuți de trei ori «de-ai noștri» după rucsacuri.

– Ucraina?

– Da

– Câte zile a durat?

– 11

– Sunt hoteluri în partea aia. Să nu faceți cumpărături la Lidl, e scump.

Am aflat că în acel oraș era o întreagă comunitate de fugari ucraineni, toată lumea se ajută, oferă sfaturi. În ultimii ani nu am fost niciodată într-un mediu mai prietenos ca acela. Și în apropiere era un alt oraș cu de-ai noştri, dar asta dacă stăteai mai mult în zonă.

Am găsit o locuință în câteva ore și, dacă proprietarii nu erau de treabă, nu am fi plătit în dolari, casele de schimb valutar nu funcționează duminica, am fost prea proști să luăm euro cu noi, totuși mai deștepți decât DPSU (n.r. Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei).

Următorul pas a fost formele legale, renunțarea la protecția României și obținerea protecției unei alte țări. Pentru asta, trebuie să mergi în Serbia și înapoi pentru a obține ștampile. Se poate face nominal în cinci minute, dar sârbii înțeleg schema și cer 20 de dolari de persoană.

Nu ne-am luat pașapoartele cu noi pe munte (era ca şi cum am fi fost prinşi în flagrant), așa că două zile mai târziu ne-am dus la București să așteptăm coletele. Mi-am cumpărat primul fierbător din viața mea. Înainte a trebuit să torn apă rece peste tăiței și cafea în căni de călătorie. Într-adevăr, am mâncat mai bine pe munte.

„Capitala este frumoasă, dar foarte murdară”

Capitala este frumoasă, dar foarte murdară. Sunt graffiti, gunoi peste tot, șoferii locali se comportă ca niște animale. Dar este convenabil să te deplasezi pe jos prin oraș, pentru mine este un criteriu important.

Am primit colete și am mers să luăm bilete. Nu există un tren direct de la București la Belgrad (de acolo avem un autobuz mai departe). Trist. Deci am schimbat de trei ori până în Novi Sad. Novi Sad este mult mai curat și mai confortabil decât Bucureștiul. Belgradul este, de asemenea, ok”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
Pe ce dată se întoarce canicula în România! Meteorologii Accuweather anunță temperaturi sahariene în București
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Ce riscă europenii dacă trimit trupe în Ucraina. Expert român: „Biden voia să-i dea taxi...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
CIA dezvăluie cine se află în spatele atacului plănuit la concertul lui Taylor Swift, care...
Ea e prima soţie a lui Bogdan de la Ploieşti! Larisa e leită Cristina Pucean
O pensionară din București a sunat la 112, după ce a primit decizia de recalculare...
Cum a devenit o insulă inexistentă destinaţie virală pe internet, în Grecia. Guvernul, nevoit să...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Locul din România unde turiștii se ascund de caniculă. Temperaturile nu ajung la 20 de...
Cauza morții tatălui lui Cătălin Măruță. De ce a murit Constantin Măruță, de fapt
O bancă din România vinde un Ferrari cu doar 1.100 KM la bord. Cât costă...
Când va circula metroul până la Aeroportul Otopeni? Răspunsul lui Sorin Grindeanu
COMORI arheologice de mare valoare, găsite în Norvegia! Cui au aparținut?
Cutremur în România. Iohannis, amenințat direct de Rusia. Risc național
Trei zodii urmărite de probleme. Vor pierde bani și colaborări importante în această toamnă
Insula Iubirii, sezonul 8. Cristina a confirmat despărțitea de Andrei. Când au divorțat și în...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Adrian Cuculis, despre relația pe care a avut-o cu mama lui în adolescență și...
Decizia neașteptată luată de soțul doctoriței ucise în cabinetul stomatologic
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
Alain Delon, scandaluri cu sex, droguri și crime. „Cei mai mulți dintre gangsterii pe care...