Noul guvern al Franței, la momentul când va fi acceptat de președintele Emmanuel Macron, are de îndurat o moștenire dură lăsată de administrația precedentă: gaura uriașă din buget va trebui acoperită.
Criza politică din Franța se accentuează pe măsură ce președintele țării, Emmanuel Macron, refuză să numească un premier din partea Alianței de Stânga, cea care a câștigat alegerile legislative la începutul verii. Încăpățânarea lui Macron este nuanțată de convingerea că noul guvern de stânga nu va rezista mult în contextul opiniilor divergente.
Mai exact, pe șeful statului francez îl deranjează reformele economice propuse de socialiștii din Noul Front Popular, coaliția învingătoare în alegeri. Problemele însă nu se opresc doar la diferențele de convingeri.
Guvernul condus de Gabriel Attal, la momentul destituirii, a lăsat un deficit bugetar de aproximativ 110 miliarde de euro. Potrivit economiștilor, Franța este obligată să economisească aproximativ 20 de miliarde anual în următorii șapte ani, dacă vrea să iasă din impas.
Recent, Comisia Europeană a plasat Franța în procedura de deficit excesiv. Dacă nu se va conforma în timpul alocat, amenzile vor fi drastice, de până la 0,05% din PIB la fiecare șase luni.
În acest context, viitorul guvern nu prea are de ales, informează Les Echos.
„Pentru ca traiectoria noastră bugetară să fie acceptabilă în ceea ce privește tratatele europene, trebuie să facem economii de 110 miliarde de euro. Putem alege să o facem pe patru ani sau șapte ani, ultima variantă penalizează mai puțin creșterea, dar obiectivul rămâne același”, explică economistul François Langot.
Pentru păcatele vechii administrații, societatea franceză va trebui să suporte în următorii ani o serie de constrângeri economice. Ajustarea la noua realitate se va resimți puternic în buzunarele cetățenilor.
CITEȘTE ȘI:
Emmanuel Macron riscă să fie DEMIS din funcție. Care este motivul