Noi reguli privind piața de echilibrare. George Niculescu: Măsurile au fost luate de ANRE pentru a preveni creşterile nejustificate ale preţurilor

Noi reguli privind piața de echilibrare. George Niculescu: Măsurile au fost luate de ANRE pentru a preveni creşterile nejustificate ale preţurilor
George Niculescu Sursa foto: Facebook
Publicat: 28/08/2024, 19:48
Actualizat: 28/08/2024, 19:48

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în unanimitate, miercuri, un ordin al președintelu instituției care modifică unele reguli privind piața de echilibrare a energiei electrice.

Ordinul nr. 60 pentru modificarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind piața de energie electrică, aprobat miercuri, prevede ca măsură pentru temperarea prețurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport și de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică, conform unui comunicat de presă transmis de instituție.

„Aceste măsuri au fost luate de către ANRE pentru a preveni creşterile într-un mod nejustificat ale preţurilor din piaţa de echilibrare în beneficiul tuturor clienţilor de energie electrică”, a declarat George Niculescu, preşedintele ANRE.

Ce se schimbă

Conform documentului transmis de ANRE, conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconetate toate ţările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte şi pe perioadele de funcţionare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale. Acest concept permite OTS optimizarea și reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale. În timpul utilizării  acestui concept OTS comunică preţurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, acest fapt fiind în beneficiul tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică prin reducerea costurilor de echilibrare. De asemenea, OTS are obligatia publicării a doua zi după ziua de livrare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, preţurile ofertelor pe tipuri de rezerve, precum şi a preţurilor marginale a energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare.

În plus, o altă schimbare este menită să scadă prețul oferit pentru centralele aflate în probe.

„Au fost modificate regulile aplicate centralelor aflate în funcţiune pentru perioada de probe prin modificarea preţului oferit acestora pentru energia electrică produsă care este corelat cu preţul pentru piaţa pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv. Perioada de probe va fi efectuată într-un program stabilit cu OTS pentru fiecare producator în funcţie de puterea şi tensiunea de funcţionare a acestuia”, a transmis ANRE.

Potrivit sursei citate, s-a aprobat și o prevedere prin care se impune operatorilor de rețea să transmită furnizorilor informații, în timp util, privind valorile măsurate aferente consumului acestora pentru a facilita luarea de măsuri proactive în vederea echilibrării portofoliilor acestora, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025. Această prevedere s-a adoptat în vederea ameliorării prognozelor de consum, acest fapt putând duce la reducerea costurilor cu echilibrarea și implicit a costului energiei electrice pentru clientul final.

„În concluzie, măsurile adoptate de către ANRE oferă cadrul de reglementare util pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic și în final acestea pot avea un impact de reducere a prețurilor de dezechilibru plătite de părțile responsabile cu echilibrarea, respectiv de către participanții la piață și, la final, de consumatori”, a transmis ANRE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Handbalista Iryna Glibko a murit la doar 34 de ani. Desemnată anul trecut drept cea...
Turiștii din Eforie Nord au crezut că nu văd bine! Cu cât a ajuns să...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Chișinăul, implicat în scheme de export de materiale biologice sensibile, acuză un general rus
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Video. Momentul în care un bărbat este înjunghiat de un copil de 13 ani, într-o...
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Cum arată trenul în Finlanda! Condițiile ireale în care călătoresc oamenii! Locuri de joacă și...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Chinezii au lansat RIVALUL perfect pentru DUSTER: preț, design și putere
Tentativa de asasinare a lui Trump: Cum a decis autorul atacului ca republicanul să fie...
Detalii PIPERATE despre Alain Delon ies ACUM la iveală! „Am știut totul”
Proprietarii de apartamente îi obligă! Cei care stau în chirie au INTERZIS
Pensia unui miliardar, după recalculare. Ce face cu banii de la stat
Ținuta cu care Andreea Bănică a răzvrătit internauții. Toți au crezut că a apărut topless...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Adrian Cuculis, despre relația pe care a avut-o cu mama lui în adolescență și...
Tavi Clonda, despre coșmarul prin care a trecut Gabriela Cristea: "Ea își pierdea speranța, eu...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
La ce vârstă începe „bătrânețea” în Elveția?