Kayaköy, un cartier al municipiului Fethiye, provincia Mugla, este populat de doar 975 de oameni. Este o așezare în mare parte abandonată, iar azi are reputația de oraș fantomă.
În antichitatea târzie, acest oraș era cunoscut drept Karmylessos sau Lebessos. A fost populată de greci creștini ortodocși din anul 1054, de la Marea Schismă.
În acest oraș se găsesc 20 de biserici și capele, precum și mai multe case care au fost avariate de cutremurele din ultimul secol. Cândva, era un oraș populat de 6.000 oameni.
Sub ocupație otomană, de la o generație la alta, a rămas populată de greci creștini, dar condusă de musulmani vorbitori de limba turcă. În urma masacrelor care au vizat minorități creștine din Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, regiunea a fost depopularea aproape în totalitate. Între 300.000 și 900.000 de greci ar fi fost uciși între anii 1913 și 1923.
După războiul greco-turc și Tratatul de la Lausanne din 1923, a avut loc schimbul de populație între Grecia și Turcia, potrivit Wikipedia. Protocolul le interzicea definitiv întoarcerea refugiaților ortodocși greci la casele lor din Turcia. Iar Kayakoy a fost unul dintre așezările turce care au fost abandonate.
Orașul fantomă, care a apărut și în filmul „The Water Diviner” cu Russel Crowe, este păstrat acum ca un sat muzeu, este format din sute de case și biserici în stil grecesc, încă rămase în picioare. Pentru a ajunge la destinație, turiștii pot lua microbuzele din Oludeniz Hisaronu, potrivit site-ului Go Turkiye.
Sursa Foto: Profimedia