Macron reafirmă că nu are nicio legătură cu investigarea lui Durov /Kremlinul neagă existența unui acord cu directorul TELEGRAM

Publicat: 30/08/2024, 16:23

Administrația Vladimir Putin a anunțat, vineri, că nu există niciun acord cu Pavel Durov, directorul platformei de socializare Telegram, în contextul în care și președintele Franței, Emmanuel Macron, a negat orice implicare în investigația autorităților franceze.

”Nu există nicio negociere între Pavel Durov și Kremlin. Despre faptul că a vizitat Rusia, este cetățean rus, circulă liber, este normal că a vizitat Rusia. Nu există niciun acord între Kremlin și Durov”, a afirmat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agenția Reuters.

De altfel, Dmitri Peskov a afirmat că, din ceea ce știe, președintele Vladimir Putin nu a avut nicio întâlnire cu directorul platformei online Telegram.

Macron reafirmă că nu este implicat în ancheta care îl vizează pe Durov

”Vreau să fiu foarte precis și clar, deoarece am văzut o serie de informații false. Franța este o țară care protejează libertatea de exprimare. Franța este o țară care protejează și iubește inovarea și antreprenorii. Dar suntem o țară în care există separația puterilor în stat și reguli, un stat de drept protejat de judecători independenți. Sunt lucruri bune”, a declarat joi seară președintele Franței, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

”În privința mea, nu eram deloc la curent cu venirea domnului Durov în Franța. Este ceva normal, întrucât nu sunt la curent cu plecările sau venirile cetățenilor din întreaga lume care au sau nu naționalitate franceză. Este fals că eu i-aș fi adresat vreo invitație de orice fel. Este total fals. Nu urma să mă întâlnesc cu domnul Durov nici la sfârșitul săptămânii trecute, nici în următoarele zile. Nu eram la curent că urma să vină în Franța. Este vorba de o acțiune independentă a justiției franceze”, a subliniat președintele Franței.

Pavel Durov, co-fondatorul și directorul rețelei online Telegram, a evocat, imediat după ce a fost reținut în Franța, conexiuni cu președintele Emmanuel Macron și a încercat să îl contacteze pe un alt antreprenor pentru a-i transmite un mesaj liderului de la Palatul Élysée. Conform unor surse judiciare, imediat după ce a fost reținut la Paris, Pavel Durov a cerut să ia legătura cu Xavier Niel, fondatorul grupului de telecomunicații Iliad. Durov voia să îi transmită președintelui Franței că a fost reținut. Xavier Niel este unul dintre apropiații președintelui Emmanuel Macron. De altfel, potrivit altei surse, Pavel Dourov a evocat, în detenție, legături cu președintele Franței, cu care a luat masa în 2018.

Administrația Vladimir Putin a cerut, joi, Franței să evite transformarea în ”persecuție politică” a investigației care îl vizează pe Pavel Durov.

”Ideea centrală ar fi, în mod evident, ca ceea ce se întâmplă în Franța să nu se transforme în persecuție politică. Știm că președintele Franței a negat orice legătură cu acest caz, dar, pe de altă parte, au fost formulate anumite acuzații. Vedem ce se va întâmpla”, a afirmat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Pavel Durov, co-fondatorul și directorul platformei online Telegram, a fost eliberat și plasat sub control judiciar, miercuri seară, după ce a fost inculpat de un tribunal din Paris, având interdicția de a părăsi teritoriul Franței. Procurorii francezi îi reproșează că nu a acționat pentru oprirea difuzării conținutului cu caracter infracțional pe platforma Telegram, care are peste 900 de milioane de utilizatori.

”Acuzațiile se referă la complicitate pentru permiterea tranzacțiilor ilicite, prin administrarea unei platforme online, refuzul de a le comunica autorităților abilitate informații sau documente pentru realizarea interceptărilor legale, complicitate la difuzarea unor imagini pornografice cu minori, asociere în vederea comiterii de infracțiuni și spălare de bani”, a anunțat Parchetul din Paris.

”Este absurd ca patronul unei platforme online să fie responsabil de conținutul mesajelor utilizatorilor”, a reacționat vineri avocatul rețelei de mesagerie Telegram.

Președintele Emmanuel Macron a luat masa cu Pavel Durov în anul 2018 și a încercat să îl convingă pe co-fondatorul platformei Telegram să mute sediul central al companiei în Franța, au afirmat surse citate de publicația The Wall Street Journal. Macron a dat asigurări că arestarea lui Pavel Durov nu este de natură politică.

”Arestarea sa nu este în niciun caz o decizie politică. Franța rămâne atașată libertății de exprimare și de comunicare. Arestarea directorului Telegram pe teritoriul Franței a avut loc în cadrul unei investigații judiciare aflate în curs. Deciziile le aparțin judecătorilor”, a subliniat Emmanuel Macron.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania avertizează asupra riscurilor actelor de sabotaj cu „DISPOZITIVE INCENDIARE”, inclusiv în avioane /Suspiciuni privind implicarea Rusiei

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
S-au închis în toaleta avionului de întoarcere din Thailanda, apoi i-am fotografiat intimi în seara...
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
De ce este USR divizat. Elena Lasconi, singurul candidat la prezidențiale nepromovat de liderii influenți...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ucraina cere României să-i livreze sistemul Patriot promis: „Plătim toate aceste întârzieri cu pierderi de...
Singura zodie care este binecuvântată de astre în septembrie 2024. Va lovitura pe toate planurile!
Povestea emoționantă a unui român, fost luptător MMA, care a învins moartea: „Am renăscut după...
Un român s-a ales cu 28.000 de lei pensie după recalculare. "A fost într-o corporaţie,...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Motivul incredibil pentru care un om a servit urșilor miere în boluri! A surprins tot...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
Au fost avizate calendarele examenelor pentru anul şcolar viitor. Ce modificări vor intra în vigoare
MARELE inventator UITAT care și-a trăit ultimii ani într-un cămin de bătrâni
Vladimir Putin, arestat?! Cutremur la Kremlin: Totul s-a pregătit cu atenție
Cel mai greu moment pentru Elena Udrea: Plânge în fiecare noapte
Ispita Maria, cea mai fierbinte si „periculoasă” apariție la un eveniment. Cum a apărut, fără...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un...
România, împărțită între furtuni violente și caniculă severă! Avertismentul meteorologilor pentru perioada următoare
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Hipparchus, părintele trigonometriei