Ministerul Mediului a anunţat lansarea unei noi ediţii a programului Casa Verde Fotovoltaice, iar bugetul alocat anul acesta ajunge la suma de 2 miliarde de lei. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că anul acesta vor fi finanţate şi unităţi de stocare a energiei electrice, iar înscrierea persoanelor fizice în acest program va începe pe data de 27 septembrie.
„Anul acesta alocăm o sumă record, 2 miliarde de lei urmează a fi puse la dispoziţia românilor pentru ca aceştia să producă electricitate în propria locuinţă, să participe în acest fel la un mediu mai curat, dar în acelaşi timp să plătească facturi mai mici la energie electrică.
Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanţate, pe de o parte, mărim de la 20.000 de lei la 30.000 de lei finanţarea AFM-ului. La fel cum o altă noutate este reprezentată de faptul că vom finanţa pentru prima dată şi acumulatori, unităţi de stocare a energiei electrice.
Din discuţia pe care am avut-o cu domnul preşedinte înainte de această conferinţă de presă am şi testat un scenariu în care până la ora 13 într-o zi deja reuşeşti să îţi încarci acumulatorii, urmând ca în restul zilei să produci pentru consum propriu sau să dai energie electrică în reţea, urmând ca pe parcursul nopţii să te poţi folosi de energia stocată în bateriile proprii”, a fost declarația pe care a făcut-o ministrul Mediului, joi, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit news.ro .
Conform ministrului Mediului, în 2024 vor fi finanțate, la fel ca anul trecut, unitățile de cult. El a explicat că autoritățile vor acorda finanțare pentru fiecare regiune în parte, la fel ca și pentru unitățile de cult, la fel ca în anul precedent.
„Vom avea o întâlnire separată pentru clădirile care sunt destinate spațiilor de locuit pentru personalul clerical sau pentru clădirile care sunt destinate spațiilor pentru slujbele religioase”, a explicat ministrul.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a participat la conferință și a detaliat cerințele pentru înscrierea românilor în program.
Regulile de participare nu au fost modificate față de sesiunea anterioară, iar actul de identitate, certificatele fiscale atât de la impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, care să demonstreze că persoana nu are datorii, și un extras de carte funciară vor fi documentele minime necesare pentru înscrierea în program, a spus Neculaescu.
Pentru înscriere, aplicația care a fost utilizată anul trecut a rămas aceeași. Recenziile au fost foarte bune; aplicația a fost ușor de folosit și a funcționat foarte bine. În acest an, nu vom mai acorda trei zile de înscriere pentru fiecare regiune.
Înscrierile pentru fiecare regiune vor avea loc într-o singură zi, deoarece anul trecut că fondurile s-au consumat în câteva minute.