Ce se schimbă din 1 septembrie. Cresc PENSIILE, rămâne AJUTORUL de încălzire, se majorează plafonul la cardul de alimente și la medicamente compensate

Ce se schimbă din 1 septembrie. Cresc PENSIILE, rămâne AJUTORUL de încălzire, se majorează plafonul la cardul de alimente și la medicamente compensate
Publicat: 01/09/2024, 08:30

Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie, după ce unele măsuri s-au aplicat din prima zi a anului, dar tot din această zi incep să se aplice și o serie de obligații de natură fiscală. Din 2 septembrie, prima zi lucrătoare a toamnei, se întorc la lucru și parlamentarii, în a doua sesiune ordinară a anului 2024 și ultima a actualei legislaturi.

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, care se aplică din 1 septembrie, aduce majorări pentru peste 80% dintre pensionari, dar și noi situații în care se acordă ajutorul de deces.

Creșteri ale pensiilor pentru 3,8 milioane de români

Prima zi de toamnă din acest an este data de la care 3,8 milioane de români au o nouă pensie, majorată, odată cu intrarea în vigoare a recalculării drepturilor care li se cuvin.

Pentru alți 720.000 de pensionari, 1 septembrie vine cu aceeași pensie, deși, pe hârtie, decizia deja primită a arătat scăderi.

Conform datelor oficiale consultate de Gândul, 498.000 de pensionari au creșteri de până la 100 de lei, iar numărul celor care vor încasa cu până la 1.000 de lei mai mult este de 2.962.000.

Nicio pensie nu scade în plată în urma recalculării, au subliniat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii.

Ajutor de deces acordat în mai multe situații

De la 1 septembrie 2024, ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului. Acest ajutor se va putea plăti și firmelor care fac dovada că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

„Ajutorul de deces prevăzut se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă”, prevede noua Lege a pensiilor.

Din ianuarie, acesta a crescut a crescut cu 778 de lei, la 7.567 de lei, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, și cu 389 de lei, la 3.784 de lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Cresc plafoanele pentru acordarea cardurilor de alimente, medicamentelor compensate

Tot din 1 septembrie cresc și plafoane de venituri în cadrul cărora se acordă sprijin pentru pensionari, asta pentru a nu fi afectați cei cărora le-a fost majorată pensia peste plafonul în vigoare până sâmbătă.

Astfel, pragul de venit pentru pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90% crește de la 1.830 de lei la 2.020 de lei, iar pragul de venit al pensionarilor până la care se acordă cardurile de alimente în valoare de 250 de lei o dată la două luni crește de la 2.000 de lei la 2.210 lei.

În privința ajutorului de încălzire, pensionarii care erau eligibili înainte de recalculare vor fi în continuare eligibili, indiferent de creșterea obținută în urma aplicării noii Legi a pensiilor publice, și se acordă pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025.

Nou termen pentru e-Transport

Pe lângă calendarul fiscal clasic de raportare lunară al ANAF, data de 1 septembrie este o nouă bornă pentru digitalizarea relației dintre Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și contribuabili, în cazul e-Transport.

Astfel potrivit OUG 116/2023, termenul pentru utilizarea şi implementarea de către Ministerul Finanţelor a modulelor de valorificare a datelor şi informaţiilor furnizate prin intermediul sistemul informatic de interes strategic național (SIISN) este 1 septembrie pentru e-Transport.

În cazul e-Transport, Ordonanța de Urgență nr. 87/2024 prevede că, prin excepție, pentru utilizatorii care au obligația de a raporta transporturi internaționale de bunuri și care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizării transportului internațional de bunuri, sancțiunile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în RO e-Transport intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025 şi se aplică pentru faptele săvârșite şi constatate începând cu această dată.

Un brevet unitar la nivelul UE

Inventatorii, inovatorii sau antreprenori pot înregistra, din prima zi a toamnei, un Brevet Unitar în Uniunea Europeană, un pas esențial pentru protejarea invențiilor și inovațiilor la nivel european.

„Începând cu data de 1 septembrie 2024, Sistemul Brevetului Unitar, cunoscut și sub denumirea de Brevetul European cu Efect Unitar devine operațional. România este cel de al 18-lea stat european care a depus instrumentul de ratificare a Acordului privind Curtea Unică în materie de Brevete (CUB), intrând astfel în rândul statelor care au acoperirea efectelor Brevetului Unitar pe teritoriul lor”, după cum au anunțat joi reprezentanții Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

Parlamentarii revin la lucru

Membrii Senatului și ai Camerei Deputaților sunt convocați în prima zi lucrătoare a lunii, pe 2 septembrie, ora 15:00, în a doua sesiune ordinară a anului 2024.

În această zi, în şedinţa de plen, vor fi aleşi membrii noului Birou Permanent al fiecărei camere a Legislativului, respectiv vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii acestui for.

În această sesiune, ultima din actuala legislatură, care se încheie după alegerile de la sfîrșitul anului, parlamentarii sunt așteptați să voteze proiecte legislative importante, printre care Noua lege a RCA.


CITEȘTE ȘI:

Conducerea BNR consideră probabilă „o creștere ceva mai solidă a economiei” în trimestrele II și III, decât anticipase în mai. Principalele evoluții

Consiliul Fiscal: Deficitul va depăși probabil 7% din PIB în acest an, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB. Recomandările specialiștilor

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online