Gara UNICAT din România, care a deservit un palat și avea un TUNEL SECRET: „Un tren cu destinație specială”

Gara UNICAT din România, care a deservit un palat și avea un TUNEL SECRET: „Un tren cu destinație specială”
Publicat: 01/09/2024, 16:09
Actualizat: 01/09/2024, 16:14

Toate gările lumii au poveștile lor și, din această cauză, farmecul lor – chiar dacă astăzi au fost desființate – transcende timpurile. În România, o astfel de gară a deservit Palatul Cotroceni, iar trenul regal putea fi auzit pe Bulevardul Geniului din Capitală.

Gara Cotroceni  a fost amplasată chiar lângă palatul cu același nume, iar Mircea Dorobanțu – directorul Centrului Patrimoniu Muzeistic și Documentare Feroviară – amintește mai multe detalii legate de această gară.

„Această gară era pe vechea linie care mergea din Gara de Nord către Giurgiu. Ea trecea prin faţa Gării Basarab, ajungea pe la hypermarketul Carrefour, travesa la Grozaveşti Dâmboviţa, urca până sus la Leu, unde era Gara Regală Cotroceni, apoi continua pâna la actualul Trafic Greu şi Bucuresti Progresul şi apoi către Giurgiu”, a povestit Mircea Dorobanțu pentru b365.ro.

Gara Cotroceni a fost desființată în 1960, în perioada regimului comunist. Desființarea a fost horâtă de autorități pentru care orașul să se dezvolte așa cum prevedeau planurile urbanistice ale vremii.

Se dorea un trafic mult mai organizat în Capitala României și astfel a luat naștere o nouă stație, Noua Stație Cotroceni.

“În jurul anilor ’60 această linie (n.red. – Bucureşti Nord – Gara Regală Cotroceni) a fost închisă din cauza expansiunii oraşului. Dacă traficul de călători a putut fi deviat, la traficul industrial nu se putea renunţa. Astfel s-a înfiinţat o staţie pentru organizarea traficului, care ulterior s-a numit Bucureşti Cotroceni sau Noua Staţie Cotroceni. Acestă gară avea rolul de a colecta toate vagoanele destinate întreprinderilor industriale. Toata industria din sud- vestul capitalei (n.red. – Vulcan, Electromagnetica, Fabrica de Ulei Muntenia, Uzina Rocar etc.) era deservită de Gara Cotroceni”

Mircea Dorobanțu

O gară nouă, fără călători

Totuși, gara nou înființată nu putea fi folosită, paradoxal, de călători. A avut un unic scop, anume acela de a prelua toate vagoanele industriale din zona de sud-vest a Capitalei. Noua Stație Cotroceni avea, pentru autoritățile comuniste, un rol extrem de important.

Mircea Dorobanțu a povestit că această gară avea și o linie specială, un tren navetă care nu putea fi oprit deloc și a cărei destinație era… Casa Poporului.

”A fost un tren naveta de ciment cu destinaţie specială. Nu era voie să fie oprit, nu era voie să se întâmple nimic. El circula de la Fabrica de Ciment Fieni pe ruta Târgovişte-Titu-Bucureşti Cotroceni pâna la Casa Poporului. A fost o linie specială”, a precizat Mircea Dorobanțu.

Potrivit biroului de presa al CFR Infrastructură, clădirea staţiei CF Cotroceni a fost dată în folosinţă la 1 ianuarie 1960. Oficial, în prezent ea are statut de antestaţie a staţiei CF Bucureşti Vest, iar liniile de cale ferată asigură transportul de păcura pentru termocentrala Grozăveşti şi pentru depozitele de materiale din zonă.

„Din gara Cotroceni s-a construit un tunel care coboară pe sub bulevardul Iuliu Maniu”

Puțin știu că tot de Gara Cotroceni este legată și istoria metroului din Capitală, iar informația a fost furnizată tot de Mircea Dorobanțu, Gara Cotroceni a fost punctul de plecare al unui tunel subteran unde se ridicau vagoanele de metrou.

”Din gara Cotroceni s-a construit un tunel care coboară pe sub bulevardul Iuliu Maniu, merge paralel cu Pasajul Lujerului, iese din pasaj către întreprinderea Semănătoarea şi de acolo era o ramificaţie către depoul de metrou Ciurel. Acolo  se ridicau vagoanele de metrou, se aşezau pe calea ferată şi apoi ajungeau în subteran”, a mai povestit directorul Centrului Patrimoniu Muzeistic și Documentare Feroviară pentru b365.ro.

Foto – romaniaregală.ro


Citește și:

165 de ani de la cea mai puternică FURTUNĂ SOLARĂ. Ce efecte dezastruoase ar produce astăzi fenomenul care în 1859 a aprins stâlpii de telegraf

SECRETELE longevității din satul în care viața trece de 100 de ani. Ce ne ajută să trăim mai mult și mai bine

Povestea tristă a „PRINȚIȘORULUI” controlat de mamă. Elena CEAUȘESCU i-a alungat iubitele, i-a impus soția, i-a interzis copilul cu marea dragoste

Mărturia cutremurătoare a celui mai vârstnic campion OLIMPIC al României: „Neamurile mamei au fost în TRENURILE MORȚII. Bunica a murit pe drum”

O femeie din București a PĂCĂLIT vânzătorii de bijuterii cu 250.000 de lei. Infractoarea s-a folosit de o „vulnerabilitate” a aplicației bancare

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
SPECIAL 50 de ani de la apariția filmului „Păcală“, poznașul care a cucerit toate generațiile
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Orașul care este cel mai bine păstrat secret al Europei. Ape turcoaz, poduri emblematice și...
Prezentatoare TV, trimisă la psihiatrie! S-a ales cu brățară la picior, după ce a terorizat...
Cum arată Angelina Jolie, la 49 de ani, după ce a ales să-și taie sânii,...
Produsul pe care românii îl comandă o dată la două zile. Un bărbat din Constanţa...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Tot ce trebuie să știi despre recalcularea pensiilor 2024: Noua Lege a pensiilor aduce modificări...
Doliu în showbiz! Grasu a murit după ce s-a prăbușit de pe scenă!
Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?
Armata israeliană a găsit şase cadavre într-un tunel Hamas care aparţin unor ostatici
AVENTURA amoroasă pe care Barbra Streisand nu o va uita niciodată
Veste tristă despre Bruce Willis. Fiica actorului a anunțat acum
Tragerea Loto, 1 septembrie. Ce combinații! Incredibil!
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la...
Ion Țiriac, surprins de rugămintea lui David Popovici: "Cum adică, mă?"
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Harold Prince, Prințul de pe Broadway. Omul cu cele mai multe Premii Tony