Încă nouă case izolate din Munții Apuseni au de acum curent electric, prin proiectul Energie pentru Viață, derulat de Asociația Energia Inteligentă, în parteneriat cu Ministerul Energiei. Gospodăriile sunt în cătunul Peste Valea Bistrei, ce aparține de orașul Câmpeni, județul Alba. Dezideratul asociației este ca în doi ani să nu mai existe case fără energie electrică.
La 85 de ani, nea Nicu se bucură că are pentru prima dată curent electric în casă. Născut, crescut în cătunul Peste Valea Bistri, de acum renunță la lampa cu gaz cu care lumina nopțile. Chiar dacă n-a folosit până acum curent electric, el are un mare of – ce face cu becul de afară, îl lasă sau nu aprins, ca să nu mai dea sălbăticiunile târcoale gospodăriei.
“Afară aveți senzor, dacă vine ursul, se aprinde lumina”, îl liniștește Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Bucuroasă tare este soția lui Nea Nicu, pentru că își poate lua frigider și poate ține mai multe zile mâncarea.
Lacrimi de bucurie, dar și de tristețe, au curs din ochii doamnei Ileana.Cu un ochi a râs pentru că de acum își poate încărca telefonul și poate fi în contact mereu cu copiii, fără să se mai lupte cu bateria de mașină de la care-și lua energia vitală. Se bucură și pentru nepoți, care oricum o vizitau, însă de acum e sigură că vor sta și mai mult la ea pentru că va lua televizor.
“Eu n-am nevoie, că am treabă toată ziua. Eu am nevoie de telefon, ca în caz de urgență să iau legătura cu copiii”, spune doamna Ileana.
Și va mai lua ceva – un frigider, ca să țină mâncarea proaspătă. În același timp își aduce aminte de drama trăită de curând și ochii i se inundă de lacrimi. Și-a pierdut soțul, care avea nevoie de aparat de oxigen, și, cum nu avea curent acasă, omul s-a dus la copii.
Peste Valea Bistrei, unul dintre cătunele care aparțin de orașul Câmpeni, are casele izolate și mergi ceasuri bune ca să ajungi la vecin, când ai nevoie de ceva. Acum, cu energie electrică, va mai simplu de comunicat. Și cu vecinii, și cu familia. Plus că strictul necesar în casă, fără de care nu mai putem concepe lumea de azi, este asigurat.
“Am reușit să electrificăm casele de aici din zonă și care nu beneficiau de energie electrică. A fost o misiune relativ dificilă având în vedere că anul 2024 a fost un an foarte foarte greu în colectarea de fonduri, în același timp materialele de construcții de tipul acesta sunt foarte limitate. A fost nevoie de săptămâni întregi ca să cumpărăm niște baterii, niște invertoare, dar în același timp ne bucurăm că s-au aliniat planetele și că am ajuns în situația asta. Discutăm de un sistem de subzistentă. Asta înseamnă iluminat, înseamnă un televizor, înseamnă un mic frigider, aparate care în general nu sunt mari consumatoare și care în același timp sunt de foarte mare trebuință”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
O mână de ajutor a fost primită din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cel care a luat parte chiar și la montarea ultimului panou din gospodăria doamnei Ileana.
“Având în vedere un buget total poate de 15 poate 20 de milioane de euro pentu electrificarea tuturor gospodăriilor, putem să discutăm de un orizont de timp de doi ani de zile. Dacă noi ne punem mintea la contribuție și companiile din sistemul energetic pun și ele umărul, pentru că totuși au și ele niște posibilități, nu văd ce program social poate fi mai frumos decât să aprinzi lumina în casa. Nu este doar o chestiune de viață normală este și un argument de a păstra acești oameni în aceste locurl pentru că asemenea cătune se depopuleză și din cauza faptului că nu au energie electrică”, a declarat Sebastian Burduja.
Prin parteneriatul Ministerului Energiei cu Asociația Energia Inteligentă noi am făcut un apel către companiile ministerului, unde suntem acționari majori, și ei au făcut sponsorizări către Asociația Energia Inteligentă. Sunt la un cost pur și simplu minim asbolut toate echipamentele, iar munca a fost voluntară.
Proiectul Energia pentru Viață, prin care comunități izolate sunt conectate la energie electrică, a ajuns la cea de-a 7-a ediție. Până în prezent, prin acest proiect Asociația Energia Inteligentă a iluminat 51 de imobile, din 25 cătune, din 5 județe, în 7 masive muntoase.
În județul Alba, în 7 ani au fost electrificate doar 16% din locuințele fără curent electric.
În România sunt în prezent încă aproape 5.500 de locuințe fără curent electric. Iar obiectivul Asociației Energia Inteligentă, cu sprijinul Ministerului Energiei, prin parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice, este ca în doi ani să poată fi electrificate toate aceste locuințe.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat sâmbătă startul campaniei „Case cu Căldură”