Încă trei centrale hidroelectrice vor intra în proces de modernizare. Valoarea contractelor atribuite de Hidroelectrica

Încă trei centrale hidroelectrice vor intra în proces de modernizare. Valoarea contractelor atribuite de Hidroelectrica
Publicat: 02/09/2024, 18:48

Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” S.P.E.E.H. S.A., cel mai mare producător de energie electrică din țară, dar și furnizor pentru o cotă semnificativă din piață, modernizează trei dintre centralele hidroelectrice din patrimoniul său, fiecare de câte 110kV.

Hidroelectrica a anunțat luni că a semnat cu consorțiul format din Hidroserv și UCMH contracte pentru modernizarea obiectivelor hidroenergetice Vaduri, Remeți și Arcești. Proiectele sunt parte a unui plan amplu destinat să asigure funcționarea durabilă și eficientă a infrastructurii companiei, conform celor mai înalte standarde tehnologice, potrivit reprezentaților companiei.

„Investițiile în infrastructură sunt fundamentale pentru securitatea energetică a României”

„Îi asigurăm pe investitori că ne menținem angajamentele asumate pentru păstrarea profitabilității companiei, concomitent cu eforturile de modernizare absolut necesare pentru conservarea poziției de lider a  Hidroelectrica pe piața energetică. Modernizarea acestor centrale este un pas strategic pentru un portofoliu sigur și eficient. Investițiile în infrastructură sunt fundamentale pentru securitatea energetică a României” – a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

„Suntem bucuroși să putem realiza aceste lucrări cu un consorțiu format din firme pe care le avem în portofoliu. Faptul că reușim să facem lucrări complexe cu resurse interne ne consolidează poziția pe piață pe termen lung și asigură premise majore pentru dezvoltarea viitoare a Hidroelectrica” a precizat și Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica.

  • La Centrala Hidroelectrică Vaduri, lucrările angajate presupun modernizarea hidroagregatului numărul 2 (HA2) al stației precum și a echipamentelor mecanice și electrice aferente centralei și barajului. Prețul de bază al contractului este de 79.196.442, la care se pot adăuga 7.823.304 lei cu titlul de cheltuieli diverse și neprevăzute.
  • În cadrul Centralei Hidroelectrice Remeți, Hidroelectrica a inițiat modernizarea hidroagregatului numărul 2 (HA2), a instalațiilor generale și a nodului de presiune, incluzând și Barajul Drăgan. Prețul de bază al contractului este de 144.868.245, la care se pot adăuga 14.388.433 lei cu titlul de cheltuieli diverse și neprevăzute.
  • Totodată, la Centrala Hidroelectrică Arcești, urmează să se desfășoare lucrări de modernizare a hidroagregatului numărul 2 și de înlocuire a sistemului de automatizare și monitorizare aferent serviciilor proprii hidroagregatului numarul 1. Contractul are o valoare de bază de 82.390.687 lei.

Hidroelectrica este cel mai important producător de energie electrică din România, gestionând 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate de producție totală de 6.3 MWh. Compania contribuie semnificativ la acoperirea necesarului de energie electrică al României și joacă un rol esențial în asigurarea stabilității și securității energetice naționale. Pe lângă producția de energie verde, Hidroelectrica furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național și deține un parc eolian de 108 MW la Crucea. De asemenea, compania deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare.

Câtă energie a produs în primul semestru

Hidroelectrica și-a propus pentru anul curent cheltuieli de investiții de peste patru ori mai mari decât anul trecut, când a avut un profit-record, după cea mai de succes listare la Bursa de Valori București. Compania este deținută în proporție de 80,06% de statul român, prin Ministerul Energiei.

Compania și-a propus cheltuieli pentru investiții pe 2024 de 1,33 de miliarde de lei, conform Bugetului de venituri și cheltuieli aprobat în aprilie. Anul trecut, după cum arată datele preliminare, compania a cheltuit pentru investiții peste 298 de milioane de lei.

Grupul Hidroelectrica înregistrat, în primul semestru din 20204 rezultate operaționale și financiare în scădere față de aceeași perioada a anului 2023, dar în ușoară creștere față de bugetul aprobat. Marja operațională și marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 10%, respectiv 8% față de perioada similară a anului 2023, în principal că urmare a scăderii producției de energie electrică, cantității de energie electrică vândută, precum și a diminuării prețurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât și în piață interconectată europeană).

Energia produsă și vândută (producția netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primul semestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în perioada ianuarie-iunie 2024 această cantitate fiind de 8,29 TWh. Scăderea a fost cauzată în special de condițiile hidrologice înregistrate în trimestrul al doilea al anului 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (5.585 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 25% față de perioada similară a anului 2023 (7.491 mc/s).

Per ansamblu, profitul net  a fost în scădere cu 32%, de la 3,94 miliarde de lei la 2,69 de miliarde de lei, potrivit raportului publicat pe Bursa de Valori București.

Compania estimase o scădere a profitului în acest an, după ce a încheiat anul 2023 cu rezultate foarte bune. Rezultatele Hidroelectrica, care a avut o lansare istorică pe bursă anul trecut sunt semnificativ mai bune la finalul lui 2023, față de sfârșitul anului precedent, cu un profitul net în creștere cu 42%, de la 4,46 miliarde de lei la 6,33 miliarde de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum funcționa "caracatița" lui Șoigu: echipamente militare de care nu era nevoie și care, oricum,...
Diandra se dă designer, dar adevărul este cu totul altul. Cum face bani femeia care...
Ce a făcut milionarul de 52 de ani pentru iubita cu 24 de ani mai...
Vladimir Putin s-a dat de gol. Pentru prima dată a vorbit despre copiii săi nelegitimi...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei. NATO se teme de o escaladare a...
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu...
Vica Blochina, de nerecunoscut la 49 de ani! Operațiile estetice au transformat-o TOTAL pe fosta...
A lucrat 36 de ani în comerţ şi a primit prima pensie după recalculare. "Ne...
Gheorghe Dincă a spus ce i-a făcut Alexandrei Măceșanu! Detalii șocante
Cum arată limuzina în formă de avion Wizz Air, care a ajuns virală pe rețelele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea
Papa Francisc pleacă în cea mai lungă călătorie a pontificatului său, la 88 de ani....
COLOS al energiei! Aceasta este CEA MAI MARE baterie din lume
ADIO, DAN! România a pierdut vocea sa de aur: A plecat azi dintre noi
Așa se curăță rapid fierbătorul. Fructul care îi redă strălucirea
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Tavi Clonda, despre viața dincolo de rețelele de socializare. Ce spune artistul despre provocările de...
Temperaturi record la început de septembrie! Meteorologii anunță Cod portocaliu de caniculă
BANCUL ZILEI. Bulă și Ștrulă ies din saună: - Ce-i cu chestia asta? Porţi jartiere...
Cea mai mare baterie din lume va fi un colos energetic! Câți megavați/oră va stoca?