Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți la Guvern cu liderii sectorului bancar și au discutat despre ,,necesitatea unei coordonări mai eficiente între stat și mediul privat pentru a susține marile investiții în zone-cheie pentru dezvoltarea economică a României”.
Potrivit unui comunicat al Executivului, Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat importanța sistemului bancar pentru volumul mare de investiții și de reforme aflate în derulare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și care au nevoie de cofinanțări.
România are nevoie de infuzie de capital pentru a duce la bun sfârșit ceea ce am început. Reforma administrativă și cea bugetară pe care noi le-am demarat sunt absolut necesare, indiferent ce guvern va veni și după alegeri. Din punctul acesta de vedere putem spune că anul 2025 va avea un start bun, ținând cont de reducerile de posturi operate deja administrație, pașii făcuți în direcția digitalizării și reformarea sistemului de pensii, iar reforma fiscală va atrage automat și reforma întregului sistem bugetar”, a declarat șeful Executivului, evocând în acest context și negocierile pe care le-a avut cu reprezentanții Comisiei Europene privind evoluția deficitului bugetar.
Premierul Marcel Ciolacu a pus accent, totodată, pe nevoia de infuzie de capital a sectorului agricol, pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, dar și pe oportunitățile pe care le pot deschide susținerea unor sectoare economice precum industria de materiale de construcție, industria de îngrășăminte pentru agricultură și industria de apărare.
Le-am spus celor mai importanți bancheri că acest Guvern continuă, fără rezerve, să susțină în mod prioritar investițiile publice, iar 80% din deficitul bugetar pe primele 8 luni din 2024 este generat de investiții. Aceasta este calea corectă de dezvoltare economică a unei țări, așa cum au făcut toate statele europene importante când s-au aflat în postura de azi a României! , a notat premierul.
Marcel Ciolacu a mai transmis că: ,,Agricultura și industria alimentară, materialele de construcții, energia, transporturile sau petrochimia sunt domeniile prioritare unde Guvernul Românei are în derulare scheme de stat și programe masive de sprijin. M-am bucurat să văd că industria bancară este receptivă și pregătită să susțină dezvoltarea acestor domenii vitale pentru viitorul țării. De aceea, am stabilit ca dialogul cu liderii domeniului bancar să devină unul periodic, pentru a putea urmări progresul soluțiilor stabilite astăzi. Ne este clar că avem un interes comun: o Românie mai puternică economic, cu afaceri în creștere și cu firme tot mai prospere!”
Reprezentanții băncilor din România prezenți la discuții au apreciat la rândul lor capacitatea pe care Guvernul a dovedit-o de a reacționa rapid în diferite contexte, precum și deschiderea pe care premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat-o de a continua această serie de consultări cu mediul bancare, pentru a găsi împreună soluțiile cele mai bune de a calibra resursele financiare și de a le cheltui corect și eficient în același timp.
La întrevedere au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, și ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea.
CITEȘTE ȘI: