Sătul de politicile lui Javier Milei, guvernatorul unei provincii argentiniene lansează propria monedă locală

Publicat: 04/09/2024, 12:10
Actualizat: 04/09/2024, 12:18

Guvernatorul provinciei La Rioja din Argentina, un critic deschis al președintelui Javier Milei, pe nume Ricardo Quintela, a creat propria monedă a provinciei, chacho, a tipărit bancnote și a început să le împartă în pachete de câte 50.000 de chacho tuturor angajaților guvernamentali.

Denumirea monedei vine de la Angel Vicente „Chacho” Peñaloza, o legendă în provincie, un caudillo local care și-a făcut un nume luptând împotriva forțelor din Buenos Aires în timpul războaielor civile din secolul al XIX-lea. Figura lui împodobește noile bancnote. Există, de asemenea, un cod QR pe fiecare bancnotă care, atunci când este scanat, afișează un mesaj clar care critică guvernul Milei pentru că a sărăcit provincia tăind fondurile federale, scrie Bloomberg.

Un chacho este egal cu un peso, un curs de schimb bătut în cuie. Quintela a spus că distribuirea de chacho este un fel de bonus care să ajute oamenii să cumpere mai multe dintre lucrurile esențiale pentru care nu mai aveau bani. Proprietarii de magazine nu au fost forțați, ci mai degrabă încurajați, să accepte chachos la fel ca și pesos. Quintela a spus că, deși magazinele pot refuza să accepte chacho, nu pot impune reduceri atunci când le acceptă ca plată. Magazinele care încalcă legea, a promis el, vor fi închise.

Quintela a anunțat că comercianții vor putea să schimbe chacho în pesos la două birouri guvernamentale din capitală, după o așteptare obligatorie de 48 de ore. Așteptați până în decembrie, le-a spus Quintela, iar guvernul provincial le va plăti 1,17 pesos pentru fiecare chacho, efectiv o rată a dobânzii de 17% în pesos care, atunci când este anualizată, ajunge la peste 50%.

50.000 de chacho, sau aproximativ 40 de dolari, este o sumă serioasă într-o provincie în care salariul mediu lunar este de doar 240 de dolari

La Rioja este una din cele mai sărace provincii din Argentina. Amplasată in nord-vestul țării, la granița cu Chile, La Rioja a suferit din greu de pe urma terapiei de șoc administrată de politicile economice ale președintelui Javier Milei. Într-un efort de a reduce inflația cronică, Milei a tăiat fondurile în numerar distribuite lunar de guvernul federal provinciilor. Ca rezultat, La Rioja a dat faliment. În februarie, provincia a intrat în incapacitate de plată, și la puțin timp după aceea economia locală a intrat într-o recesiune severă.

Chiar și într-o țară renumită pentru sectorul său public umflat, La Rioja iese în evidență. Doi din trei angajați lucrează la stat, care deține zeci de companii – mine, podgorii, ferme de păsări, producători de sticlă – prin care controlează o mare parte din economia locală. Pe măsură ce Milei și-a întețit eforturile de a elimina modelul economic peronist și de a schimba țara, a fost probabil inevitabil ca La Rioja să fie prima provincie care să cedeze. Criticii guvernatorului provincial folosesc deja termenul de “Venezuela”.

Chacho, „o reflectare a stării de sărăcie”

Mariana Chanampa, vicepreședinte al unei camere de afaceri din afara capitalei La Rioja, spune că modul în care oamenii sunt dispuși să stea la coadă ore întregi „pentru a ridica o pomană care să le permită să mănânce” timp de câteva zile demonstrează cât de potrivită este comparația cu Venezuela. Chacho, spune ea, „este o reflectare a sărăciei”.

Chacho vin în bancnote de 1.000 până la 50.000. Aproximativ trei miliarde de chacho, sau aproximativ trei milioane de dolari, au fost distribuite, cu planuri de a crește în curând această sumă la nouă miliarde. Deocamdată, este puțin, dar este un semn, spun experții, a ceea ce urmează atât în La Rioja, cât și, poate, în întreaga națiune. Dacă sistemul pare să funcționeze în La Rioja – sau cel puțin să câștige simpatia publicului pentru Quintela – alți guvernatori ar putea urma acest model.

Nu este prima dată când provinciile bat propria monedă

S-a mai întâmplat deja în trecut. La începutul anilor 2000, când guvernul federal a impus un plan de austeritate în țară similar cu cel de astăzi al lui Milei, provinciile s-au grăbit să-și emită propriile monede. În total, peste o duzină de provincii, inclusiv La Rioja, au emis propriile monede. (La Rioja mai încercase acest lucru și în anii 1980.) Monedele au avut un succes moderat, pe măsură ce țara s-a scufundat și mai adânc în criză înainte de a fi schimbate cu pesos de către noul guvern peronist care a ajuns la putere în 2003.

Javier Milei nu a dezbătut pe larg subiectul chacho, ci s-a mulțumit să indice că, fidel filozofiei sale libertariene, nu va încerca să-l interzică, așa cum au cerut unii dintre partizanii săi, nici nu se va oferi să-l schimbe cu pesos.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
SURSE: „Cine altcineva vrea?”. Ciucă s-a oferit să renunțe la cursa pentru Cotroceni. Cine a...
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte,...
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Panouri cu liderul AUR, George Simion, pe străzile Chișinăului. Autoritățile moldovene spun că nu au...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Reacția Kremlinului după demisiile miniștrilor de la Kiev. Ce se va întâmpla cu negocierile
Prințul Harry vrea să se întoarcă acasă! S-a gândit deja la un plan, ca să-și...
„Am învins un cancer, acum mănânc viața cu totul”! Celebrul antrenor a trecut prin momente...
O româncă stabilită în SUA spune că viaţa peste ocean nu e mai scumpă decât...
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
Un american a rămas profund impresionat de România: „Pe asta chiar n-o s-o credeți!” Videoclipul...
Câştigătorii Asia Express 2024. Echipele care ajung în marea finală + Cine va lua marele...
Care este banda 1 pe autostradă? Cum sunt numerotate benzile de circulație
Nou atac devastator în vestul Ucrainei: Liov, lovit de rachete ruseşti. Trei morţi şi cel...
Inelele lui Saturn vor dispărea peste FIX 6 luni! Priviți cât mai puteți
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa...
Frații Tate, paradă cu domeniul lor. Cei doi se laudă cu caviar la micul dejun
Asia Express sezonul 7, 3 septembrie 2024. Ce echipă a câștigat ultima amuletă a primei...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Monica Pop a făcut destăinuiri despre cum o joacă era să se sfârșească tragic în...
Cum și-a cerut Daniel Iordăchioaie iubita cu 8 ani mai tânără în căsătorie? Fiecare detaliu...
BANCUL ZILEI. Gheorghe: - Socru-meu și-o făcut operație de schimbare de sex!
Rechinii mari se vânează între ei. Cum și-au dat seama oamenii de știință?