Adrian Năstase: „O cooperare cu PRM ar fi ARUNCAT în aer negocierile cu UE. Am plătit că nu l-am mințit pe Vadim”

Publicat: 05/09/2024, 11:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Năstase, fostul premier al României, a dezvăluit detalii din perioada electorală de acum două decenii, cu un accent special pe relația dintre Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, și fostul președinte Traian Băsescu. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

În cadrul emisiunii, Năstase a discutat despre cum două treimi din voturile Partidului România Mare (PRM) au fost direcționate către Traian Băsescu.

„Povestea cu PRM in care voturile de la PRM, două treimi, au mers la Băsescu. De ce? Pentru că Vadim a anunțat că el va vota cu Băsescu. De ce a spus asta? De ce a vrut asta? Pentru că el îmi trimisese un emisar, pe Dorel Onaca, să îmi spună că Vadim ar vrea să fie președintele Senatului. La momentul acela, PRM-ul era considerat un partid extrem de radical. Ori, noi eram exact în momentul în care finalizam negocierile cu Uniunea Europeană și o astfel de decizie a noastră ar fi aruncat în aer”, spune fostul premier.

Năstase a refuzat propunerea lui Vadim Tudor, aducând în discuție negocierile pentru integrarea României în Uniunea Europeană.

„Practic eu i-am transmis prin Dorel Onaca că nu pot să accept lucrul ăsta, tocmai pentru că de 4 ani de zile muncisem ca să finalizăm negocierile. Băsescu i-a promis că îl va pune președintele Senatului și nu l-a pus”, a continuat acesta.

Adrian Năstase: „Ăsta a fost șantajul pe care l-a făcut Băsescu”

În contextul formării unei majorități parlamentare, Băsescu a utilizat o abordare controversată, bazându-se pe o interpretare strictă a Constituției. În mod particular, Băsescu a subliniat că, potrivit legii fundamentale, președintele nu are obligația de a numi un candidat din partea partidului sau alianței care a câștigat alegerile.

„A spus: în constituție nu se spune că am obligația să numesc de la partid, de la alianța care a câștigat alegerile, un candidat. El merge pe urmă în niște restaurante și-și strânge o majoritate sau nu. Dacă nu reușește de două ori organizează alegeri anticipate. Ori ăsta a fost șantajul pe care el l-a făcut în legătură cu PUR și în legătură cu UDMR-ul”, explică Năstase.

Adrian Năstase: „A existat o propunere”

Fostul premier a menționat și o propunere mai veche de revizuire a Constituției, în timpul alianței dintre Victor Ponta și Crin Antonescu. Conform acestei propuneri, în cazul în care nu se obținea o majoritate de 50%, candidatul la funcția de prim-ministru ar fi provenit din partidul sau alianța cu cel mai mare număr de mandate.

„A existat această propunere la un moment dat într-un proiect de revizuire a constituției, dar în varianta cu Ponta și Crin Antonescu. Ei au adăugat că în măsura în care nu se obține o majoritate de 50% atunci candidatul va veni din partea partidului sau alianței care are cel mai mare număr de mandate in partid”, a spus acesta.

Adrian Năstase: „Cred că ar trebui să ne întoarcem la varianta antebelică”

Năstase a adus în discuție și o altă variantă electorală care prevede o „primă electorală”. Aceasta oferea partidului care obținea 40% din voturi un bonus de 10% din locurile din Parlament, asigurându-i astfel majoritatea necesară pentru a guverna.

„Eu cred că ar trebui să ne întoarcem la varianta antebelică pe care eu o consider totuși posibilă și utilă, și anume sistemul electoral cu primă în alegerile de dinainte de război. Practic, dacă un partid obținea 40% din voturi, obținea o primă electorală de 10% astfel încât să formeze guvernul”, evidențiază fostul premier.

Totuși, această idee a fost respinsă la nivelul Curții Constituționale, pe baza argumentului că ar încălca principiile democratice, deoarece nu ar fi corect ca un partid care nu obține majoritatea absolută să primească un avantaj suplimentar în Parlament.

„Cred ca s-a discutat și la noi povestea asta și s-a spus la nivelul Curții Constituționale, nu știu dacă formal sau nu, că ar fi o măsură neconstituțională, pe ideea că nu este normal din punct de vedere democratic ca un partid care a obținut doar 40% să fie să obțină un bonus”, conchide fostul premier, Adrian Năstase.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un...
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Marea provocare la care ucrainenii sunt obligați să găsească o soluție. General: „Problema e că...
Michele Morrone, interviu în premieră la plecarea din România! Cum a fost surprins în drum...
Cristina Irimie, o profesoară de matematică din România, se află printre victimele atacului armat de...
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Ce conține, de fapt, parizerul de pasăre de la Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro
La noapte, furtunile revin în sud-estul țării. ANM anunță ploi torențiale şi vijelii până vineri...
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
Locașul sfânt din România unde dorințele oamenilor se împlinesc! Dacă vii să te rogi aici,...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
Atac armat în Munchen, în apropierea Consulatului General al Israelului
S-a aflat de ce ÎMBĂTRÂNIM! Ce se întâmplă, de fapt, în corp?
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Concurență pentru Dacia. Un producător auto celebru intră în România
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Maria a răspuns la cea mai picantă întrebare. Ce s-a...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, despre conflictele din trupă cu Tavi Colen, apărute după căsătorie. “Fiecare a început...
VIDEO. O familie a rămas uluită după ce o cobră uriașă a fost găsită ascunsă...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Cea mai veche scriere despre o eclipsă, descoperită într-un text de acum 6.000 de ani