Rețetă de ZACUSCĂ mănăstirească. Ingredientul secret păstrat din vremuri străvechi, dezvăluit de calugării de la Mănăstirea Dervent

Rețetă de ZACUSCĂ mănăstirească. Ingredientul secret păstrat din vremuri străvechi, dezvăluit de calugării de la Mănăstirea Dervent
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ
Publicat: 05/09/2024, 11:44

Odată cu venirea sezonului de toamnă, gospodarii și gospodinele iau cu asalt piețele în cautarea celor mai bune legume pentru prepararea deliciilor specifice sezonului rece. Una dintre „vedetele” din cămară este de departe zacusca, însă puțini știu rețeta străveche păstrată cu sfințenie în mănăstirile românești.

Pentru gospodinele care își pregătesc borcanele pentru iarnă, rețeta de zacuscă mănăstirească este o opțiune excelentă.

Călugării de la Mănăstirea Dervent din județul Constanța au transmis o rețetă tradițională, simplă și extrem de gustoasă, care a fost păstrată din vremuri străvechi.

Ingrediente necesare

Pentru a prepara această zacuscă mănăstirească, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 kilograme de vinete
  • 3 kilograme de ardei roșii (preferabil ardei grași)
  • 1 kilogram de ceapă
  • 1 litru de bulion de roșii (de consistență potrivită, nu pastă)
  • 500 mililitri de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper negru măcinat
  • 2 linguri de zahăr
  • Sare după gust

Pregătirea ingredientelor

Călugărul Efrem de la Mănăstirea Dervent recomandă coacerea vinetelor pe grătar, pe plită sau pe orice sursă de căldură intensă.

Este important să înțepați vinetele înainte de a le coace pentru a evita explozia acestora.

După ce coaja se carbonizează și miezul devine moale, scoateți vinetele într-o strecurătoare deasupra unui vas pentru a colecta lichidul amar. Acoperiți cu un capac pentru a ajuta la decojire.

Ardeii trebuie, de asemenea, coaceți pe o suprafață încinsă, apoi lăsați-i într-un vas cu capac până se răcesc. Nu folosiți apă pentru curățare, deoarece legumele își vor pierde gustul.

Cum prepari zacusca mănăstirească

După ce vinetele și ardeii s-au răcit, decojiți-i și tocați-i mărunt. Într-o oală cu fund gros, puneți ceapa tocată, uleiul și 1 linguriță de sare. Gătiți ceapa până devine sticloasă, apoi adăugați ardeii tocați.

După ce amestecul începe să fiarbă, adăugați vinetele tocate, bulionul, piperul și foile de dafin.

Amestecați bine și lăsați zacusca să fiarbă la foc mic timp de aproximativ o oră, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea. Dacă doriți să accentuați dulceața, adăugați două linguri de zahăr, potrivit RomâniaTV.

După ce zacusca este gata, toarnăți-o fierbinte în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică. Înveliți borcanele cu pături groase și lăsați-le să se răcească lent, astfel încât să se sterilizeze singure.

Dacă doriți să adăugați condimente suplimentare, faceți-o cu măsură, amestecând bine și gustând după fiecare adăugare.

Părintele Efrem spune că cel mai important ingredient din bucătărie este rugăciunea, care adaugă o notă specială preparatelor tradiționale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un...
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Marea provocare la care ucrainenii sunt obligați să găsească o soluție. General: „Problema e că...
Michele Morrone, interviu în premieră la plecarea din România! Cum a fost surprins în drum...
VIDEO Ciucă, în războiul filmelor. Reclama cărții „În slujba țării” versus ancheta Recorder care demontează...
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Ce conține, de fapt, parizerul de pasăre de la Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro
Audi A4 din 2006, scos pentru a treia oară la licitaţie de ANAF. Care este...
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
Țara în care mireasa primește toți banii de la nuntă! Aceasta pleacă cu kilograme întregi...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
Atac armat în Munchen, în apropierea Consulatului General al Israelului
S-a aflat de ce ÎMBĂTRÂNIM! Ce se întâmplă, de fapt, în corp?
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Iustina de la Insula Iubirii, de urgență la medic. Cum se simte de când e...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Maria a răspuns la cea mai picantă întrebare. Ce s-a...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, despre conflictele din trupă cu Tavi Colen, apărute după căsătorie. “Fiecare a început...
Visul Mariei Constantin, distrus în copilărie: „Profesoara mea m-a forțat să renunț la pian”
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Gigantul de sare care a schimbat dramatic biodiversitatea marină mediteraneană