Prima pagină » Știri externe » Comisarul german pentru migrație propune deportarea în Rwanda a migranților care sosesc ilegal în Uniunea Europeană prin Belarus

Comisarul german pentru migrație propune deportarea în Rwanda a migranților care sosesc ilegal în Uniunea Europeană prin Belarus

Comisarul german pentru migrație propune deportarea în Rwanda a migranților care sosesc ilegal în Uniunea Europeană prin Belarus

Comisarul german pentru migrație, Joachim Stamp, a propus deportarea în Rwanda a migranților care sosesc ilegal în Uniunea Europeană prin granițele sale cu Belarus, în contextul în care Berlinul are în vedere măsuri pentru a restricționa sosirea refugiaților în blocul comunitar.

Propunerea vine pe fondul presiunii crescânde asupra guvernului german să restricționeze migrația ilegală după atacurile de la festivalul din orașul Solingen luna trecută, care a alimentat retorica opoziției de extremă dreapta și criticile la adresa politicilor de migrație ale Berlinului, scrie Reuters.

Joachim Stamp, reprezentantul special al Germaniei pentru acordurile privind migrația, a declarat că UE ar putea utiliza facilitățile de azil existente în Rwanda, care urmau inițial să fie folosite ca parte a planului Marii Britanii din 2022 de a trimite migranții neautorizați în țara est-africană. Planul respectiv a fost abandonat de noul guvern al lui Keir Starmer în iulie.

Deportările în Rwanda, sub supravegherea ONU, și doar pentru migranții care vin prin granița de est

Conform propunerii lui Stamp, procedurile de azil din Rwanda ar urma să se desfășoare sub supravegherea Națiunilor Unite. „În prezent nu avem nicio țară terță care să se fi oferit să participe, cu excepția Rwandei”, a spus Stamp. El a spus că Rwanda și-a exprimat public dorința de a continua implementarea acestui model.

Stamp a spus că acest model va viza în mod special refugiații care trec granițele estice ale UE. „Sugestia mea ar fi să ne concentrăm pe acest grup. Sunt aproximativ 10.000 de oameni pe an”, a spus el, respingând propunerile opoziției conservatoare de a aplica un astfel de model tuturor refugiaților.

În plus, Stamp a sugerat eliminarea așa-numitului „element de legătură” din noul Sistem European Comun de Azil (SECA), care în prezent impune proceduri externe de azil în țările în care solicitantul de azil are o legătură socială.

În decembrie, Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra unor noi reguli pentru a gestiona sosirile ilegale ale solicitanților de azil și migranților, un acord salutat ca un progres după aproape un deceniu de dispute intense e această temă. Pactul ar putea intra în vigoare la sfârșitul anului 2025.

Foto: Profimedia

00:00
/
00:00

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și