Cosmin Corendea, profesor de drept internațional, despre portofoliul României și donarea sistemului Patriot. „Nu suntem în poziția să putem negocia”

Cosmin Corendea, profesor de drept internațional, despre portofoliul României și donarea sistemului Patriot. Nu suntem în poziția să putem negocia
Publicat: 07/09/2024, 08:00

Într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Cosmin Corendea, expert în drept internațional și drepturile omului, ne-a împărtășit perspectivele sale asupra celor mai relevante evenimente de politcă externă din țara noastră: portofoliul de comisar european și donarea sistemului Patriot către Ucraina.

Profesorul de drept internațional la Jindal Global Law University a criticat în termeni duri poziția României în fața Comisiei Europene și a influenței externe, în contextul discuțiilor despre portofoliul de comisar european și al deciziei de a dona sistemul de apărare Patriot către Ucraina.

Acesta a atras atenția cu privire la faptul că România își pierde verticalitatea și capacitatea de a influența politicile internaționale. Cosmin Corendea a punctat că România nu poate pretinde un anumit portofoliu, deoarece nu a reușit nici măcar să-și impună propriul candidat.

Noi nu suntem în poziția să putem negocia sau să putem argumenta pentru o anumită poziție sau alta. Nu putem cere Comisiei Europene un portofoliu specific, când nici măcar nu am fost în stare să ne impunem propria propunere. Doamna von der Leyen ne dictează să zicem așa, ne impune un comisar femeie. Această dictare este menită ca dânsa să-și realizeze propriul echilibru de gen. Balanța aceasta de gen este o politică internă a tuturor instituțiilor internaționale, deși, astăzi, propunerile dânsei de comisari sunt 80% bărbați, a declarat profesorul.

„Comisia Europeană ne dictează de foarte mulți ani”

Impunerea unei femei comisar de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este parte a unei strategii de echilibru de gen, susține Corendea, într-un context în care majoritatea comisarilor propuși sunt bărbați.

Comisia Europeană ne dictează de foarte mulți ani, toată politica externă a României este dictată de la Bruxelles. Am pierdut verticalitatea de cel puțin opt ani de zile. România, de foarte mulți ani, prin politica externă, nu a mai reușit să își mențină un rol de negociator sau un rol care să primeze interesele României în fața instituțiilor europene, a adăugat Corendea, explicând că, odată ce o țară acceptă acest tip de presiune, își pierde capacitatea de a negocia în mod eficient pe viitor.

Critici privind donarea sistemului Patriot către Ucraina

Un alt subiect abordat de profesorul Corendea a fost decizia României de a dona sistemul de apărare Patriot Ucrainei, o acțiune despre care el consideră că a fost forțată de Washington, fără o consultare adecvată cu instituțiile românești.

România nu trebuia să doneze acel sistem Patriot, o afacere impusă de președintele Iohannis, care ne-a reprezentat la Washington. Graba cu care se execută această hotărâre reflectă presiunea primită de România de la Washington. Asta pentru că probabil s-a primit un telefon că acest sistem trebuie să ajungă cât mai repede acolo (n.r – în Ucraina), pentru că dânșii au probleme pe frontul respectiv, a conchis profesorul, adăugând că Parlamentul și Guvernul României nu au avut niciun cuvânt de spus în această decizie.

CITIȚI ȘI:

Atenție, ne dispar țările sub ape! / „E pentru prima oară în istorie, în care o țară ar dispărea de pe fața pământului, fără război”

Legea care vizează transferul sistemului PATRIOT către Ucraina, votată în plenul Camerei Deputaților / AUR a votat împotrivă

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi...
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Anunțul Teheranului
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la...
VIDEO Cum se rezolvă problema de matematică de clasa a IV-a care îi încuie pe...
Ce pensie primește un român, dacă a lucrat 16 ani cu carte de muncă și...
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă...
Impecabil. Tricolorii au făcut curăţenie lună în vestiar la Priştina, după meciul cu Kosovo: "ROMÂNIA...
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
„Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
Donald Trump a anunţat ce rol ar putea primi Elon Musk în administraţia sa dacă...
Poarta IADULUI din Siberia se RUPE! Ce FORȚE există acolo?
Cutremur de peste 7,2 grade Richter. A venit anunţul chiar acum: Foarte distructiv!
E posibilă o împăcare între William și Harry? Ce spun experții regali
„Poarta către iad” a început să se mărească și oamenii de știință urmăresc fenomenul! Ce...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra...
Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
De ce atât de puține plante sunt albastre?