Aderarea României la spațiul Schengen depinde încă de decizia Austriei, țară care este așteptată să schimbe deciziile politice odată cu alegerile din 29 septembrie. Întrebată dacă decizia legată de Schengenul terestru ar putea interveni, totuşi, până la finalul acestui an, Luminiţa Odobescu a subliniat: „Depindem de o decizie a unui stat membru, o decizie politică şi, evident, aşteptăm alegerile din ţara respectivă”.
Comisia Europeană sprijină, de asemenea, aderarea deplină a României la Schengen şi a inclus-o în programul viitorului executiv condus de Ursula von der Leyen.
Discutăm constant cu Comisia Europeană. Tot ceea ce ne-am angajat în declaraţiile politice pe care atunci când am intrat în Schengen-ul aerian, le-am luat, noi le-am adus la îndeplinire. Am raportat, ca să spun aşa, deja, Comisiei Europene. Comisia Europeană, inclusiv în noul program al său, prezentat de doamna preşedinte von der Leyen, a precizat că finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la Schengen este prioritară şi beneficiem în continuare de sprijinul acesteia, a declarat Luminiţa Odobescu la Digi24.
Cu toate acestea, „depindem în continuare de decizii politice, urmare unor alegeri şi acţiunile noastre sunt îndreptate spre a asigura toată informaţia şi argumentaţia necesară pentru ca aceste decizii, această decizie politică, să fie luată într-o manieră pozitivă, în interesul nostru”, a atras atenţia şefa diplomaţiei române referindu-se, fără a o numi, la Austria, singurul stat membru UE care s-a împotrivit faţă de aderarea României la Schengen.
Întrebată dacă decizia legată de Schengenul terestru ar putea interveni, totuşi, până la finalul acestui an, Luminiţa Odobescu a subliniat: „Depindem, aşa cum am spus, de o decizie a unui stat membru, o decizie politică şi, evident, aşteptăm alegerile din ţara respectivă”.
Austria are alegeri legislative la 29 septembrie, iar Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, antiimigraţie, este favorit, devansându-i pentru prima dată pe conservatorii cancelarului Karl Nehammer. Veto-ul pe care Viena l-a opus faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schenghen a fost legat în general de ascensiunea acestui partid, al cărui discurs antiimigraţie a avut succes în rândul electoratului. În consecinţă, cancelarul Karl Hammer a încercat să preia tema siguranţei la frontiere opunându-se extinderii Schengen cu România şi Bulgaria.
CITEȘTE ȘI: