Scumpirile pe piața imobiliară, respectiv prețurile caselor și apartamentelor la noi, depășesc media din Uniunea Europeană. Declarația aparțin unui reprezentant al Băncii Naționale.
Astfel, în București, o locuință nouă nu se mai vinde cu mai puțin de 1.000 euro pe metru pătrat. Și e chiar un preț bun. În ultimii 5 ani, piața imobiliară a explodat în România. Dezvoltatorii spun că cele mai mari scumpiri au fost în București, cu aproape 30 de procente. Dacă în anul 2019 un apartament cu două camere în zona de sud a Capitalei se putea cumpăra cu prețuri între 55 și 60.000 de euro, în prezent prețurile sar de 80.000 euro și pot ajunge chiar și la 100.000 euro cu un loc de parcare.
Putem vedea dinamica prețurilor locuințelor care au continuat să crească în România, peste media Uniunii Europene și a zonei euro, iar această dinamică este determinată în principal de de evoluțiile pe segmentul locuințelor locuințelor noi, unde ritmul de creștere este la 12% în timp ce pe pe pe palierul locuințelor existente prețurile au avut un ritm ceva mai mai moderat, cam 2%.
Comparativ cu anul 2019, venitul mediu net a crescut cu aproape 60 de procente, dar puterea de cumpărare a scăzut, astfel că pentru mulți români actualele prețuri sunt piperate. Singurele variante accesibile pe piață sunt locuințele nefinalizate, un pic peste medie. Fiecare vine cu oferte personalizate. Comparativ cu anii trecuți, prețurile oricum sunt în creștere. Dezvoltatorii imobiliari dau vina și pe procedurile greoaie de a face rost de autorizații de construcție. Timpul îndelungat și costurile crescute îi fac pe mulți dezvoltatori să se îndrepte către zonele limitrofe. Dacă în anul 2019, în această perioadă ianuarie-iunie, în prima jumătate de an erau 300 de autorizații noi, în 2024 numărul s-a redus aproape la jumătate. Cele mai scumpe cartiere din București sunt Herăstrău, Kiseleff și Aviației, iar cele mai ieftine sunt Giurgiului, Prelungirea Ghencea și Ferentari. În România, 96% din populație trăiește într-o locuință proprie.