Marius Oprea: „Există o cultură de NEGARE asupra comunismului în România”

Publicat: 07/09/2024, 14:00

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, istoricul, poetul și jurnalistul Marius Oprea  pledează pentru recunoașterea și învățarea din suferințele trecutului pentru a sparge complotul tăcerii care a înconjurat crimele regimului comunist și a aduce un omagiu celor care au fost victimele acestuia. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Marius Oprea a abordat tema Holocaustului și a comunismului în România, evidențiind nevoia de a recunoaște și de a învăța din suferințele trecutului. El afirmă că, deși istoria Holocaustului este parte integrantă a educației, istoria comunismului rămâne adesea nepredată.

„Istoria Holocaustului face parte din trunchiul comun al disciplinelor de învățământ și nu e deloc rău că este așa. Istoria comunismului în România practic nu se predă. Deci, dacă există un negaționism, el nu privește sau mă rog, privește, dar într-o mică măsură negarea  Holocaust-ului, avem parte din plin de negarea comunismului, de negarea trecutului părinților și bunicilor noștri.”, a declarat Marius Oprea.

 Marius Oprea: „O moarte de care nu știe nimeni nimic”

Oprea discută despre condițiile tragice în care deținuții erau îngropați, fără a fi anunțate familiile, ceea ce le aducea o soartă cruntă, moartea fiind un secret bine păstrat.

„Nu se anunța familia. Nu erau anunțați decât doar în cazuri excepționale și cu avizul conducerii Ministerului Afacerilor Interne de ce să nu anunț familia? Pentru că primeau ce meritau și de ceea ce se temeau cel mai mult deținuți. O moarte de care nu știe nimeni nimic. Cred că asta e cea mai crude soartă.”. afirmă istoricul.

O misiune care rupe cercul tăcerii

Marius Oprea a vorbit și despre misiunea sa și consideră că munca de a recupera osemintele victimelor și de a le oferi o înmormântare corespunzătoare este o modalitate de a sparge acest cerc al tăcerii și de a aduce un omagiu celor uciși.

„Ceea ce fac eu îmi de o mare bucurie sufletească tocmai pentru că reușesc să spargă acest complot al tăcerii care s-a țesut nu doar asupra suferințelor lor, ci si și asupra morților. Știi ce simt eu când pun mâna pe osemintele lor și le scot de acolo și le pun în saci pentru a fi duși, spălați și apoi așezați în osoare?  Că asta a fost ultima lor dorință, ca despre moartea lor să se știe ceva, să aibă la căpătui o cruce și să fie pomeniți. De asta cred că s-au temut toți, indiferent de confesiune, profesie, de motivul pentru care ajunseseră acolo, în lagăr sau în închisoare. Deci e un sentiment greu de descris.”, a mărturisit Marius Oprea.

Marius Oprea: „Biserica bate de departe statul”

Oprea menționează că biserica a jucat un rol important în recunoașterea acestor suferințe, având o capacitate organizatorică superioară statului în acest sens.

„Și am descoperit tot cu această ocazie, că biserica bate de departe statul, nu doar în aceea că a înțeles foarte repede că regimul comunist a fost practic o fabrică de martiri, dar mai ales prin capacitate organizatorică, că știu să pună foarte repede lucrurile să meargă.”, declară istoricul.

Marius Oprea subliniază importanța de a discuta deschis despre crimele comunismului și despre suferințele celor care au fost victimele acestui regim, evidențiind că reticența românilor de a aborda aceste subiecte este rezultatul unei istorii complicate și a unei culturi a tăcerii. „Păi tot timpul au fost motive să nu vorbim despre asta.”, a concluzionat istoricul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi...
România, măturată de ploi. Data exactă când vin ploile în București și în celelalte orașe
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Anunțul Teheranului
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la...
VIDEO Cum se rezolvă problema de matematică de clasa a IV-a care îi încuie pe...
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă...
Ţara din Europa care a dublat taxele pentru turişti. Cât trebuie să plăteşti pentru o zi
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Anunțul momentului după MAREA RECALCULARE! Ce se întâmplă cu pensionari care vor să conteste deciziile
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
E doliu naţional! Am mai pierdut o legendă: A fost un colos al istoriei noastre
Ce se întâmplă cu carnea când este gătită. Procesul a rămas o enigmă
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească,...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta...
Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilometri depărtare de Pământ a măsurat lumina...