Klaus IOHANNIS deschide anul școlar cu „România Educată”/„Școlile trebuie să fie absolut SIGURE. Avem fondurile necesare pentru modernizarea școlilor”

Publicat: 09/09/2024, 09:47
Actualizat: 09/09/2024, 14:37

„Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ”, afirmă Klaus Iohannis, menționând că acesta a fost unul dintre obiectivele programului „România Educată”.

Președintele României a fost prezent la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, pentru ultima dată în calitate de șef al statului.

Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați, a declarat președintele.

Iohannis s-a arătat bucuros să fie printre elevii de la „Mihai Viteazul”, care „și-a dobândit reputația de școală-fanion a învățământului românesc pentru că, în cei aproape 160 de ani de existență, a dat societății absolvenți remarcabili, care au ridicat standardele de performanță în domeniile în care s-au afirmat”.

Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivați, care, sub îndrumarea profesorilor dedicați din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilități de leadership și fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură și de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionați de astronomie, film, robotică sau sport.

Aceste inițiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învățământul românesc pentru o educație care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulți.

„România are fondurile necesare pentru modernizarea școlilor”

România are fondurile necesare pentru a continua modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, a mai spus Klaus Iohannis.

 În ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență”, adaugă șeful statului.

„Educația se face privind spre viitor”

În calitate de fost cadru didactic, Iohannis a avut un mesaj pentru colegii de breaslă, făcând o paralelă între educație și economie.

Educația, cum bine știți, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.

Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.

Iohannis le-a transmis profesorilor că rolul lor este „esențial în această ecuație”.

Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor.

Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteți arhitecții acestui viitor.

Președintele României i-a încurajat pe părinți să rămână implicați în educația copiilor lor.

Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților.

CITEȘTE ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A muncit 104 zile, cu numai una de pauză, i-au cedat organele și a murit
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Salariu de 8.000 de lei și 40 de zile de concediu - jobul care atrage...
Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian!...
Kievul dezvoltă o bombă ghidată, cu aripi retractabile. „Ar putea lovi Rusia la fel de...
Monica Bîrlădeanu s-a integrat perfect în familia lui Gheorghiţă. Rolul de „mamă” îi vine mănuşă!
Un bebeluș de 23 de zile din Suceava a ajuns la spital cu mai multe...
Românii pot investi în titluri de stat Tezaur, începând de astăzi. Dobânzile anuale ajung la...
România intră sub cod galben de ploi! Harta zonelor vizate
Modificări la bursele școlare în anul 2024-2025. Ce documente sunt necesare și cine sunt elevii...
Adela Popescu trece printr-o criză de nervi și îl bate pe Radu Vâlcan, în fata...
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Cea mai POPULARĂ metodă de slăbit crește RISCUL de CANCER
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie...
Se vinde o fabrică istorică din România, înființată în 1864. Surpriză! Cine sunt investitorii
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă...
Și-a răpit copilul și a amenințat că îl omoară! Ireal de ce a recurs tatăl...
Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a...
Will Jennings, co-autorul piesei "My Heart Will Go On", a murit la vârsta de 80...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
O rudă a lui T. Rex cu sprâncene uriașe, descoperită în Kârgâzstan