Fostul candidat la alegerile prezidențiale din Venezuela, Edmundo Gonzalez, primește azil politic în Spania

Fostul candidat la alegerile prezidențiale din Venezuela, Edmundo Gonzalez, primește azil politic în Spania
Publicat: 09/09/2024, 12:38

Fostul candidat la alegerile prezidențiale din Venezuela, Edmundo Gonzalez, a sosit în Spania după ce a fugit în exil ca parte a unui acord negociat cu guvernul lui Nicolás Maduro. Plecarea lui Gonzalez a fost anunțată de oficialii venezueleni, care, cu doar câteva zile înainte, ordonaseră arestarea sa. 

Gonzalez era considerat de opoziția venezueleană și de mai multe guverne străine drept câștigătorul legitim al alegerilor prezidențiale din 28 iulie, scrie Associated Press.

Vicepreședintele Venezuelei Delcy Rodríguez a anunțat că guvernul a decis să îi permite lui Gonzalez să plece în afara țării pentru a ajuta la restabilirea „păcii și liniștii politice a țării”.

Guvernul spaniol a declarat că decizia de a părăsi Venezuela a fost doar a lui Gonzalez, iar acesta a plecat cu un avion trimis de forțele aeriene ale Spaniei.

După alegeri, Gonzalez se refugiase în reședința ambasadorului olandez din Caracas, în timp ce își negocia în secret plecarea

Ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, a declarat că guvernul său îi va acorda azilul politic lui Gonzalez, așa cum a solicitat. „Am reiterat angajamentul guvernului nostru față de drepturile politice ale tuturor venezuelenilor”, a spus Albares.

Șeful afacerilor externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a descris plecarea lui Gonzalez ca fiind „o zi tristă pentru democrația din Venezuela”. Borrell a spus într-o declarație că „UE își va menține sprijinul pentru poporul venezuelean în aspirațiile sale democratice”.

Gonzalez și susținătorii lui promit că vor continua lupta

Gonzalez a aterizat pe un aeroport militar de lângă Madrid, însoțit de soția sa și de oficiali spanioli. Câteva ore mai târziu, el a trimis un scurt mesaj susținătorilor săi, mulțumindu-le pentru sprijinul lor.

„Plecarea mea din Caracas a fost înconjurată de acte de presiune, constrângere și amenințări. Am încredere că în curând vom continua lupta noastră pentru a ne obține libertatea și a restaura democrația în Venezuela”, a spus Gonzalez.

„Adevărul este că este mai util ca Gonzalez să lupte în străinătate decât să se ascundă sau să fie închis,” a declarat Gustavo Tovar-Arroyo, un activist pentru drepturile omului care, la rândul lui, a fost forțat să fugă în exil în 2012.

Liderul opoziției, Maria Corina Machado, a încercat să dea o întorsătură pozitivă plecării lui Gonzalez, asigurându-i pe venezueleni că Gonzalez se va întoarce pe 10 ianuarie pentru o ceremonie de depunere a jurământului care marchează începutul următorului mandat prezidențial.

„Viața lui era în pericol, iar amenințările din ce în ce mai mari, citațiile, mandatele de arestare și chiar încercările de șantaj și constrângere la care a fost supus, demonstrează că regimul nu are scrupule. Să fie foarte clar pentru toată lumea: din străinătate, Edmundo va lupta alături de diaspora noastră”, a spus Maria Corina Machado.

După alegeri, Gonzalez și Machado s-au ascuns în timp ce forțele de securitate au reținut peste 2.000 de oameni, mulți dintre ei tineri venezueleni care au ieșit spontan în stradă pentru a protesta împotriva presupusului furt al alegerilor de către Maduro.

González o înlocuise pe Machado în ultimul moment după ce acesteia i se interzisese să candideze. Deși era în mare parte o figură puțin cunoscută, Gonzalez a reaprins rapid speranțele a milioane de venezueleni care suferă din cauza crizei economice care durează de un deceniu.

Exilul lui Gonzalez, o lovitură puternică pentru speranțele a milioane de oameni din Venezuela

Plecarea lui Gonzalez este o lovitură puternică pentru milioanele de venezueleni care își puseseră speranțele în campania lui de a pune capăt a mai mult de două decenii de guvernare a partidului unic.

În Spania, González se alătură celor cel puțin patru foști candidați la președinție care au fost închiși sau au fost arestați pentru că au sfidat regimul lui Maduro. Printre opozanții în exil în Spania se numără Leopoldo Lopez, care a fugit în Spania pentru a se reuni cu familia sa în 2020, și Antonio Ledezma, care a plecat în 2017.

Aproximativ 44.000 de venezueleni au emigrat în Spania în primele șase luni ale acestui an. Cele mai recente statistici guvernamentale, din 2022, arată că aproximativ 212.000 de venezueleni trăiesc în Spania.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și...
Motivul pentru care Victor Slav a părăsit-o pe Selina. Ce s-a întâmplat la Asia Express...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Imagini cu bărbatul suspectat că a dat foc în Parlament, publicate de MAI. Autoritățile cer...
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la...
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor. "I-am...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Anunț pentru românii cu sobe pe lemne. Comisia Europeană a dat ordin. România are termen...
EXCLUSIV. Cum a "infectat" Mossadul pagerele Hezbollah. Operațiunea, pas cu pas
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
Scandal de proporții între Pepe și Raluca Pastramă! Motivul pentru care artistul și-a dat fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Acord între SUA și Japonia pentru limitarea exporturilor de tehnologie către China