Românii trebuie să se aștepte la o toamnă a scumpirilor în ceea ce privește legumele apărute pe tarabe. Prețurile deja au început să urce simțitor, iar cumpărătorii spun că sunt cele mai mari care au fost vreodată.
Față de 2023, unele legume de sezon au un cost dublu anul acesta.
La începutul toamnei, preţurile afișate la tarabele din piețe sunt mai mari ca niciodată. Iar pentru românii care obișnuiesc să pună murături, costurile pot fi și de două ori mai ridicate față de anul precedent.
De exemplu, în piețele din București, un kilogram de roșii costă chiar și 12 lei, dublu față de toamna lui 2023. Media ar fi de 10 lei/kg de roșii.
Nici alte legume nu sunt mai ieftine. Castraveții sunt de două ori mai scumpi decât acum un an – 8 lei/kg. Ardeii kapia și gogoșarii costă costă 10 lei în piețe, un preţ cu 30% mai mare decât în toamna trecută.
Și conopida s-a scumpit. Nu cu mult, ce-i drept, doar un leu față de anul trecut, dar e o creștere – costă 8 lei acum per kg.
Pentru un kilogram de ceapă trebuie să scoateți din buzunar 5 lei, la fel și în cazul cartofilor. Și vorbim, atenție, despre produse care înainte costau undeva la 2 lei/kg, în media!
Practic, în 2024 nu mai găsești în nicio piață legume care să fie sub 5 lei per kg, fapt ce face din toamna aceasta una dintre cele mai scumpe din ultimii ani.
Costul pentru doar câteva borcane de zacuscă ar urma să fie undeva la 150 de lei, dacă vorbim doar de legumele folosite. Prin comparație, în 2023 gospodinele nu cheltuiau mai mult de 80 de lei.
Și mai mult vor plăti cei care pun murături. Pentru ei, costul va fi dublu.
Antena 3 arată că, pentru 25 de kg de castraveți, românii plătesc acum 200 de lei, pe când anul trecut aceeași cantitate costa „doar” 100 de lei.
CITEȘTE ȘI:
Românii acumulează datorii în ritm accelerat, iar numărul celor care cumpără în RATE s-a dublat