Rețeaua oligarhului Ilan ȘOR, descoperită de autoritățile de la Chișinău. Pregăteau destabilizări și coruperea votanților la alegerile prezidențiale

Publicat: 10/09/2024, 18:47

Autoritățile din Republica Moldova au desfășurat marți o serie de descinderi în cadrul unei anchete privind finanțarea ilegală a partidelor politice afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, care, din Moscova, încearcă să influențeze politica de la Chișinău. Membrii organizațiilor teritoriale ale acestor partide ar fi primit sume de bani din surse obscure, nedeclarate oficial, pentru activități legate de viitoarele alegeri prezidențiale programate pentru luna octombrie.

Ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, în colaborare cu Procuratura Anticorupţie, au efectuat marţi mai multe percheziţii într-o cauză penală legată de finanţarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de iniţiativă şi concurenţilor electorali. Acuzaţiile includ şi spălarea banilor de către un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari.

În cadrul percheziţiilor, oamenii legii au confiscat înscrisuri de mână, telefoane mobile şi alte obiecte relevante pentru anchetă, iar investigaţiile continuă.

Schema prin care membrii Șor obțineau bani pentru coruperea electorală

Potrivit materialelor cauzei penale, destinatarii banilor ar fi fost membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice afiliate lui Ilan Șor. Poliția spune că reprezentanții acestor partide aveau create conturi bancare la „Promsvyazbank” din Federația Rusă (instituție bancară aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, prin intermediul aplicației „PSB”, le-ar fi fost transferate sume în ruble rusești, care ulterior erau convertite în valută.

Transferurile de ruble, variind între 10.000 şi 155.000 ruble (echivalentul a circa 100 – 1.500 de euro), se efectuau prin platforme financiare interne şi internaţionale. Activiştii de partid primeau doar jumătate din suma transferată prin aplicaţia PSB, restul fiind reţinut de preşedinţii birourilor teritoriale ca recompensă pentru ajutorul în extragerea banilor.

„Cărăușii” lui Șor au adus de la Moscova 1 milion de euro într-o singură zi

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile au efectuat peste 150 de percheziții, în special la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au primit informații că mai multe persoane care participaseră la crearea blocului „Victoria” în Moscova, condus de Ilan Șor, intenționau să introducă ilegal în țară sume mari de bani – echivalentul a 800.000 de lei moldovenești (aproximativ 40.000 de euro). Fondurile erau destinate finanțării partidelor politice afiliate „grupului criminal organizat Șor”.

Banii au fost aduși cash, prin curieri, persoane care, în viziunea lor, dacă vin aparte, nu au asupra lor suma de 10 mii de dolari, pe care trebuie să o declare, conform legii. Acești oameni erau doar pe rolul de cărăuș. Aveau bani cash în dolari, euro în portofel, dar nu depășeau suma de 9 mii euro. Banii destinați persoanei erau puși aparte. (…) O parte din persoanele vizate care au avut rolul de cărăuș au comunicat și conlucrat cu organele de drept, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit autorităţilor, suma totală găsită aupra diverşilor „cărăuşi” depăşeşte 20 de milioane de lei (1 milion de euro). Pentru „serviciile” lor, „curierii” oligarhului fugar Ilan Şor au fost remuneraţi cu bani. Sumele oscilează între 300 şi 500 de euro.

Ulterior, oamenii legii au desfășurat noi percheziții în legătură cu finanțarea ilegală a partidelor politice de către Ilan Șor.

La începutul lunii iulie, Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat o înregistrare audio în care sunt prezentate discuții între persoane apropiate de Ilan Șor, care au fost arestate pentru spălare de bani, finanțarea ilegală a unui partid și falsificarea rapoartelor financiare. În aceste discuții, se vorbește despre recrutarea tinerilor și transferul de bani din Rusia către Republica Moldova.

Ilan Șor a recunoscut, într-un interviu acordat presei din Rusia, că finanțează mai multe partide politice din Republica Moldova. Deși nu a precizat numărul exact, Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a declarat că este dispus să sprijine financiar orice partid care dorește să lupte împotriva guvernului de la Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

Marina Tauber, om de bază al oligarhului Ilan Șor, sancționată de SUA / Reacția deputatei din Republica Moldova: „Ne scuipă pe toți în față”

Descinderi în Parlamentul de la Chişinău. Un șef de direcție ar fi bănuit de „trădare de PATRIE”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și...
Motivul pentru care Victor Slav a părăsit-o pe Selina. Ce s-a întâmplat la Asia Express...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Imagini cu bărbatul suspectat că a dat foc în Parlament, publicate de MAI. Autoritățile cer...
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la...
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor. "I-am...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Ilegal pe domeniul public. Legea se aplică în toată România: Se cer despăgubiri!
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
Scandal de proporții între Pepe și Raluca Pastramă! Motivul pentru care artistul și-a dat fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
O tânără din SUA a murit după ce i s-a refuzat un avort de urgență