Supranumit „Regele plajelor” din România, omul de afaceri Victor Băldescu a decedat în anul 2015 – la vârsta de 63 de ani, în urma unui atac cerebral – și a lăsat în urma sa o avere impresionantă. Celebra revistă Forbes a notat, în anul 2011, că afaceristul deținea o avere de 8 milioane de euro, iar după moartea sa s-a declanșat un adevărat război în justiție, între copiii din cele trei căsătorii și văduvele afaceristului.
Gândul prezintă, în exclusivitate, noi informații din acest proces, magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 dând verdictul într-o nouă etapă a „războiului” dintre moștenitori.
Moștenirea lăsată de Victor Băldescu reprezenta imobile şi alte bunuri în valoare de aproape 3,5 milioane de euro, la care s-au adăugat acţiuni la Dorna Estival, Romned Port Operator – în 2018, deţinea cea mai mare suprafaţă de plajă din Mamaia – şi alte zece companii.
În luna ianuarie a anului 2022, judecătorii au decis partajarea averii milionarului defunct, iar moștenitorii lui Victor Băldescu s-au ales cu două terenuri în județele Prahova (99.000 de euro), șapte în Argeș (174.853 de euro) și unul în județul Constanța (44.000 de euro).
Instanța de judecată a decis ca Oana Băldescu – ultima dintre cele trei soții ale milionarului – să primească un imobil în Capitală, în valoare de nu mai puțin 1.386.218 de euro, dar și cotă parte acțiuni și părți sociale la mai multe firme.
După decizia instanței din anul 2022, părea că lucrurile au intrat pe un făgaș normal, numai că nu a fost așa. Prin cererea de chemare în judecată – înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 1 București la data de 01.08.2023 – a fost formulată o cerere de partaj suplimentar.
Prin această cerere de partaj suplimentar s-a solicitat instanței „partajarea în natură a dividendelor repartizate de S.C. PREFACOMIN SA în perioada anilor (…) pentru cele 2.381.863 de acțiuni deținute de această societate în cote de 35% în favoarea reclamantei și 65% pentru pârâți și proporţional cu numărul de acțiuni – bunuri comune dobândite în timpul căsătoriei de foştii soți – partajate prin Sentința civilă nr. (…)/07.01.2022 pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 (…), definitivă, şi, pe cale de consecință, obligarea pârâţilor la plata contravalorii dividendelor pentru un număr de 833.652 acțiuni, repartizate de societate în perioada (…) inclusiv, sume actualizate cu rata inflației şi dobânda legală, ambele de la momentul efectuării plății de către societate şi până la momentul plății efective”, se arată în motivarea instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
Prin încheierea din data de 20.04.2018 – definitivă -, pronunțată de Judecătoria Sectorului 1, instanța a stabilit cotele de contribuție la dobândirea bunurilor comune de 35% (soție) şi 65% (defunct) şi, totodată, a constatat care sunt bunurile ce formează masa partajabilă.
„Din masa partajabilă a bunurilor comune au făcut parte și un număr de 2.381.863 acțiuni deținute pe numele fostului soț la S.C. PREFACOMIN SA, iar instanţa a atribuit în lotul subsemnatei 35% din acestea, respectiv un număr de 833.652 acțiuni şi 65% în lotul moştenitorilor defunctului fost soț, respectiv un număr de 1.548.211 acțiuni. Aşadar, întrucât aportul adus în societate la constituirea capitalului social a fost format prin contribuție comună, din sume de bani, bunuri comune, pentru acest considerent instanța, în mod definitiv, a reținut caracterul de bun comun al acțiunilor şi le-a partajat în cote de 35 și respectiv 65%”
Extras din motivarea instanței de judecată
Potrivit celor menționate în motivarea instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate, foștii soți „si-au dat socotelile cu privire la orice datorii și nu au existat pretenții ale reclamantei de nicio natură”.
„Dovadă stă faptul că reclamanta nu l-a acționat pe defunct în timpul vieții, iar potrivit extraselor de cont comunicate de banca defunctului (n.red. – Victor Băldescu), acesta a transferat în timpul vieții sume consistente de bani în conturile bancare ale reclamantei. Menționează cu caracter exemplificativ un virament în suma de 335.065 EUR, un virament în suma de 101.170 USD și un virament în suma de 45.800 lire sterline, atestate de extrasele de cont emise de ING. De altfel, defunctul a continuat să o întrețină pe reclamantă până la data la care a încetat din viață, astfel că reclamanta are datorii morale și materiale față de defunct, iar nu invers”, se mai arată în motivarea magistraților de la Judecătoria Sectorului 1.
În conformitate cu dispozițiile art. 669 Cod. civil., încetarea coproprietății prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească, potrivit art. 670 din același act normativ, partajul putând fi făcut prin bună învoială sau prin hotărâre judecătorească, în condițiile legii.
„În ceea ce privește modalitatea concretă de partajare a bunurilor, având în vedere că masa patrimonială cu care prezenta instanță a fost investită se compune din bunuri mobile reprezentate de părți sociale/acțiuni la două societăți comerciale la care pârâta (…) și autorul reclamanților au fost acționari/asociați, iar valoarea unei părți sociale este stabilită într-un cuantum fix, astfel cum au fost evaluate de către părți, instanța constată că sunt posibile mai multe modalități în care acestea ar putea fi supuse ieșirii din indiviziune”, s-a mai precizat în motivarea instanței de judecată.
După evaluarea masei partajabile, instanța de judecată a stabilit că aceasta însumează 37.542, 5 lei (respectiv 15.009 acțiuni la S.C. PREFACOMIN SA înmulțite cu 2,5 lei, ce reprezintă valoarea unei acțiuni) + (2 părți sociale la SC VICTOR WEEK-END EXPRES SRL înmulțite cu 10 lei, ce reprezintă valoarea unei părți sociale).
Procedând la împărțirea sumelor anterior amintite la suma de 2,5 lei (valoarea unei acțiuni la S.C. PREFACOMIN SA), atunci va rezulta că pârâtei i se cuvin 5.252 acțiuni la S.C. PREFACOMIN SA și moștenitorilor defunctului Victor Băldescu li se cuvin 9.757 acțiuni la societatea anterior menționată.
Având în vedere echilibrarea realizată între sumele cuvenite și acțiunile/părțile sociale primite, părțile nu își vor mai datora sultă (n.red. – sumă de bani reprezentând diferența de valoare dintre două lucruri care se schimbă între ele ori între valoarea părții ce i se cuvine unei persoane dintr-o moștenire și valoarea lucrurilor ce i se atribuie cu ocazia împărțelii)”, au mai precizat magistrații.
În data de 15 iulie 2024, magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au admis cererea de chemare în judecată formulată de Oana și Anna Băldescu, atribuind părțile sociale și numărul de acțiuni aflate în litigiu.
„Tip soluție: Admite cererea. Soluția pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Băldescu Anna și Băldescu Oana.
Constată că pârâta Georgescu Mariana a avut o cotă de contribuţie de 35 % la dobândirea bunurilor comune și că defunctul Băldescu Victor Alexandru a avut o contribuţie de 65 % la dobândirea bunurilor comune, în conformitate cu încheierea civilă din data de 20.04.2018 pronunțată în dosarul nr. 45477/299/2016.
Constată că pârâta Georgescu Mariana şi defunctul Băldescu Victor Alexandru au dobândit în timpul căsătoriei suplimentar față de cele stabilite prin încheierea civilă din data de 20.04.2018 pronunțată în dosarul nr. 45477/299/2016 următoarele bunuri care urmează a fi partajate.
Dispune lichidarea comunității existente între părți, prin partajarea bunurilor comune și regularizarea datoriilor comune, după cum urmează:
Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Sector 1 București. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea instanţei azi, 15.07.2024”, au decis magistrații de la Judecătoria Sectorului 1.
Omul de afaceri Victor Băldescu – originar din Constanța – a controlat prin intermediul firmelor sale cea mai mare suprafaţă de nisip din staţiunile de pe litoralul românesc. În afară de acest business extrem de profitabil, cel supranumit “Regele plajelor” era pasionat de curse de raliuri, iar în anul 2006 a devenit chiar campion naţional la viteză în coastă.
Prin intermediul Romned Operator SA, afacere pe care Victor Băldescu a pus-o pe picioare şi la care era asociat cu Sorin Greavu, afaceristul controla aproape 200.000 de metri pătraţi de plaje din mai multe staţiuni, printre care Mamaia, Costineşti, Neptun sau Eforie Nord.
În afară de Romned, Victor Băldescu mai deţinea acţiuni la AVIA Insurance CO SA, Auto Solution SRL, Dorna Estival SA, Prefacomin SA, Pretorian Systems SRL, R.C. Cola Bottlong RO-SA SRL şi alte două companii, radiate între timp.
CITEȘTE ȘI: