Prima pagină » Vremea » 2024, anul cu cel mai extins cod roșu de CANICULĂ, din istoria României. Elena Mateescu: „Posibil să devină tipare de vreme normală”

2024, anul cu cel mai extins cod roșu de CANICULĂ, din istoria României. Elena Mateescu: „Posibil să devină tipare de vreme normală”

14 coduri roșii au fost emise în acest an, în această perioadă, de Administrația Națională de Meteorologie pentru caniculă. Este cel mai mare număr de avertizări de acest tip emis pentru această perioadă.

„O caracteristică a acestei veri, clar, pe care noi tot am evidențiat-o cu fiecare ocazie, a fost aceea că a început destul de repede, cu temperaturi ridicate, chiar de la începutul lunii iunie, din primele zile ale lunii iunie și a continuat astfel pe toată durata verii.”, a menționat Florinela Georgescu, director de prognoză ANM.

Verile au devenit tocmai calde. În ultimii ani, ne uităm în topul celor mai calde luni. Practic, de la un an altul, temperatura medie a verii crește.

Conform datelor de la ANM, 2023 a avut deja șapte luni cu cele mai mari abateri termice, iar 2024 toate lunile, până acum. Anul a început cu în februarie, care a bătut din start toate recordurile de temperatură de până acum.

Iarna cea mai călduroasă 2023-2024, cu luna februarie cea mai caldă lună, atât pentru o lună februarie, o lună de iarnă autentică în țara noastră, cât și comparativ cu celelalte luni ale anului, având în vedere abaterea termică pozitivă de 7°C pentru o lună februarie față de media multianuală, trei luni la rând care să depășească recordurile, este ceva fără precedent.

Odată cu încălzirea globală și avertizările meteorologilor au crescut. Între 2018 și 2020 nu a existat niciun cod roșu de caniculă. Din vara lui 2021, numărul acestora a crescut de la an la an. În 2023 aveam două coduri roșii, iar în 2024 s-au înregistrat deja 14. Mai mult, anul acesta am avut și cel mai lung cod roșu din istorie,

„În luna lui Cuptor. Ne amintim șase zile consecutive în care temperaturile au depășit 39-40° acesta fiind și cel mai extins cod ca arie la nivel național din istorie.”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

Din 1900 până acum, temperaturile au tot crescut. După anii 2000, abaterile termice pozitive au devenit o constantă. Am ajuns ca la nivelul lui 2023 să avem o abatere anuală medie de plus 2,33°C.

„Dacă în ultimii 13 ani fiecare an a doborât recordurile înregistrate în anii anterior, cu siguranță și în viitor trebuie să anticipăm aceste schimbări și că e posibil, dacă acum le încadrăm ca tipare de vreme extremă, în 2030 – 2050 să devină tipare de vreme normală.” a precizat Elena Mateescu, director ANM.

Citește și:

Ce SALARII au Elena Mateescu și Florinela Georgescu, directoarele ANM. Veniturile expertelor nu sunt deloc de neglijat

Avertizare ANM. Vremea se schimbă brusc în toată țara

Avertizare de FURTUNI puternice în mai multe județe din nordul țării. Cluj-Napoca a fost inundat, iar județul Bistrița-Năsăud a fost lovit de grindină

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și