Întrebat ce ar fi făcut în situația războiului din statul învecinat dacă ar fi fost președintele României din 2022, candidatul independent Cristian Diaconescu a răspuns că ar fi întărit relațiile cu partenerii strategici din estul Europei, dar și cu Turcia. Politicianul afirmă că „nu s-au făcut prea multe în această privință”.
„În primul rând, o activare a partenerilor noștri, coordonarea cu cei aflați la est de Viena (cum se spune în consiliile atlantice), adică Polonia, statele baltice și România. Avem parteneriate strategice cu Polonia, avem parteneriate strategice cu Turcia, sunt pe hârtie, sunt politice, le spunem pe hârtie cum le operaționalizăm din punct de vedere al securității. Nu cred că s-au făcut foarte mult în această privință”.
Cristian Diaconescu a vorbit despre contribuția României la cooperarea cu statele vecine.
„Doi, ce spuneam acolo, la acel post de televiziune, susțin și în acest moment. Avem obligația să ne activăm partenerii în așa manieră încât SOLIDARITATEA lor să intre pe cele două zone care presupun în acest moment securitatea României, apărare și descurajare privind proximitatea estică a NATO”.
Candidatul independent, de profesie diplomat, susține că NATO ar fi trebuit să fie mai solidar și să fi avut o reacție adecvată pentru a pune la punct Kremlinul.
Trei, am avut o experiență contra-argumentativă la ceea ce spun. În anul 2016 s-au înființat grupurile de luptă în statele baltice și în Polonia, adică state NATO cu armate NATO cu glonț pe țeavă, cu același palier cu Marea Neagră, reacția va fi una adecvată. De ce există o astfel de diferență? Suntem la Kremlin, privim, ah, deci e o diferență de solidaritate, iar aceste două decizii ale NATO n-au fost făcute de ruși, au fost făcute de noi”, a mai declarat fostul ministru de Externe la emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”.