Cristian Diaconescu a discutat în cadrul emisiunii „În opoziție cu Denise Rifai”, despre eventuale negocieri prin care România și-ar recupera teritoriile anexate de URSS, și care acum fac parte din Ucraina.
Cristian Diaconescu a discutat pe marginea unui subiect foarte delicat, în contextul războiului din Ucraina, și anume recuperarea teritoriilor, anexate de URSS, care acum sunt pe pământ ucrainean.
Diaconescu a precizat că acum nu este un moment adecvat pentru astfel de discuții, mai ales că Rusia invocă un motiv similar pentru conflictul sângeros pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.
„Nu am reușit până acum să definitivăm acest proces, nu am reușit să ne convingem reciproc, noi și ucrainenii, în legătură cu un dialog care să genereze încredere și nu suspiciune în ceea ce privește situațiile minoritare, mai ales în Ucraina. Este un moment în care practic, Federația Rusă invocă în războiul pe care îl desfășoară elemente similare din punct de vedere al mesajului. Dacă nu am reușit până acum, în această situație critică, de forță majoră, nu ar fi decent să facem o astfel de revendicare.”, a afirmat Cristian Diaconesc la emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai„.
Cu toate acestea, Diaconescu a subliniat că negocierea recuperării teritoriilor românești de pe cuprinsul Ucrainei este o chestiune necesară, ce trebuie demarată cu o strategie bine pusă la punct.
În acest sens, Diaconescu a criticat lipa de reacție a autorităților române, atunci când Ucraina a instituit legea reorganizării bisericilor, care a generat tensiuni pentru etnicii români.
„Nu trebuie să așteptăm. Trebuie însă gândit un anumit tip de atitudine. Vă dau un exemplu în sensul, poate a ceea ce spuneți dumneavoastră. De curând, Ucraina a adoptat o lege privind reorganizarea sistemului religios și a bisericilor inutilă, care a introdus tensiuni fără sens, inclusiv în ceea ce privește Biserica Ortodoxă română. Ei bine, cineva de la de la București trebuia să meargă rapid la Kiev sau să cheme pe cineva de la Kiev să înlăture acest document, repet, inutil în acest moment. Deci, da, se poate face, dar repet, profesionist „, a mai precizat Diaconescu.