A început vânătoarea de grâne. Un cargou cu cereale ucrainene a fost lovit de o RACHETĂ rusească „în ROMÂNIA”

Publicat: 12/09/2024, 19:30

Un cargou cu cereale ucrainene în marș spre Egipt a fost lovit joi de o de o rachetă rusească în Marea Neagră, în apele teritoriale române. Atacul a fost anunțat de însuși Zelenski pe X. Din fericire nu au fost victime în echipaj, iar vaporul nu s-a scufundat și nici nu a poluat marea. Cel mai probabil, nava va acosta în la Constanța pentru evaluarea pagubelor. Așa cum previzionau și oficialii români, atacurile asupra navelor, porturilor și silozurilor ucrainene se va amplifica în acest moment în care încep exporturile.

UPDATE, ora 19.00: Nava va acosta la Constanța

În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale țării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marș de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie.

Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigație către Constanța în vederea evaluării efectelor.

Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare și supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate. Nava Poliției de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaționării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistență.

Până în acest moment nu a fost necesară intervenția polițiștilor de frontieră pentru salvarea de vieți omenești pe mare în acest caz, anunță Ministerul de Interne.

Tot joi, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, afirma după convorbirea telefonică cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, că Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război, ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse.

O navă civilă, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale. Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.

„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, spune preşedintele ucrainean.

„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”

„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

Citiți și: Atacurile cu DRONE se vor înteți, este convins Ciolacu. Țintele vor fi navele cu cereale, porturile și silozurile

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciucă e pe locul 6 într-un sondaj comandat de USR și pe locul 2 în...
Ce mesaje avea Ana-Maria de la Gabriel Vasiliu! Ce o încuraja pe propria soție să...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
ANALIZĂ Cum stau principalii candidați pentru Cotroceni în sondajele de opinie din ultimele două luni
Andreea Bălan a semnat cu Pro TV, după ce a fost dată afară de la...
Data la care intră banii pe voucherele de alimente pentru români
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca...
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică...
Cine este Andrei, pilotul de off road care a plătit cu viața pe Drumul Morții...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Dacă descarci marfă, poți parca mașina în zona cu oprire sau staționare interzisă?
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
Premieră ASTRONOMICĂ! Ce au observat pe suprafața unei stele gigantice?
Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a României, se retrage din handbal. Mulțumim, Cristina!
Bărbatul care a fost femeie. O poveste de film. Video
Muncitorii din Vaslui săpau pentru a construi un spital, dar când au văzut ce era...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu...
Detalii cutremurătoare despre crima care a șocat o lume întreagă! Cum și-a găsit sfârșitul Kristina...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Doctore, doctore, toată lumea îmi spune că sunt urât!
Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea